Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Fermierii sunt în campania de toamnă dar se gândesc la impozite şi subvenţii

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-26

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Agricultorii spun că arăturile de toamnă au fost finalizate, dar acuză faptul că Guvernul le pune beţe în roate
Ginu Toma, "Fermierul": Provocarea cea mai mare este jaful care vrea să-l facă Guvernul. Există o propunere de lege în care vor să mărească impozitul de la 40-50 de lei pe hectar la 130 de lei 
"Este o crimă 
împotriva fermierilor şi a agricultorilor români. Măsura se are în vedere a fi implementată din 2015"


Agricultorii români se pregătesc intens pentru campania agricolă de toamnă, majoritatea fermierilor demarând lucrările agricole specifice fiecărei culturi. Cu toate acestea problemele cu care se confruntă în acest moment nu îi lasă să-şi  desfăşoare activitatea de zi cu zi. Nici provocările nu stau departe de sectorul agricol.
Preşedintele Federaţiei Agricultorilor - "Fermierul", Ginu Toma, spune că principala problemă cu care fermierii se confruntă în prezent este lipsa banilor. "Ca în fiecare an dificultăţile sunt legate de lipsa banilor. Provocarea cea mai mare este jaful care vrea să-l facă Guvernul. Există o propunere de lege în care vor să mărească impozitul de la 40-50 de lei pe hectar la 130 de lei pe hectar. Este o crimă împotriva fermierilor şi a agricultorilor români. Măsura se are în vedere a fi implementată din 2015. Se aşteaptă trecerea alegerilor din toamnă pentru că este riscant, te ia lumea la bătaie cu pietre, este japcă nu altceva. La un impozit de 30 de euro pe hectar ar însemna vreo 300 de milioane de euro, deci acoperă găurile cu ce au dat ei pe asfaltări, poate şi mai mult", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Federaţiei Agricultorilor - "Fermierul", Ginu Toma.
Subvenţiile, principala provocare
Fermierul Dumitru Mihalache spune că arăturile de toamnă au fost finalizate, urmând să fie înfiinţate culturile specifice perioadei. "Arăturile de toamnă au fost finalizate, urmând ca în perioada imediat următoare să fie înfiinţate culturile specifice perioadei. Cu toate acestea cred că principala provocare o reprezintă nivelul subvenţiilor pe care le vom primi. S-a promis că în exerciţiul financiar 2014-2020 vor creşte sumele alocate sectorului agricol, însă rămâne de văzut ce se va întâmpla. Sper ca agricultura românească să beneficieze de tot sprijinul, în special financiar, din partea Guvernului dacă se vrea să devină un sector important în economie", a explicat, pentru Curierul Naţional, Dumitru Mihalache.
Fermierul Dumitru Dumitru afirmă că are aşteptări foarte mari din partea Guvernului pentru noul an agricol, arătând că trebuie avut în vedere creşterea nivelului subvenţiei pentru a recupera decalajele înregistrate faţă de fermierii europeni. "Guvernul trebuie să crească nivelul subvenţiilor pentru a recupera decalajele înregistrate faţă de fermierii europeni. În Germania agricultorii primesc o subvenţie de 400 de euro, iar cei români sub 200 de euro. România nu poate fi un jucător important în piaţă fără o subvenţie consistentă. Ei iau credite pe 30 de ani cu dobânzi foarte mici pentru achiziţia de utilaje, iar noi trebuie să venim cu banii jos", a declarat, pentru Curierul Naţional, Dumitru Dumitru. 
Relaţia fermier-bancă, una dificilă
Întrebat cum se prezintă relaţia fermier-bancă, Dumitru afirmă că este una dificilă. "Se merge pe principiul "mai stai la coadă". Dacă nu plătesc ratele la bancă timp de două luni de zile că nu-mi intră banii în cont de la cel care i-am predat cerealele ajung rău - platnic. Pe cel de la bancă  nu-l interesează, a venit data scadentă trebuie să plătesc ratele. Fiind rău platnic la următoarea investiţie care o am în vedere reprezentantul băncii o să spună că am întârziat două sau trei luni de zile cu ratele şi îmi spune că nu mai sunt bancabil. De asemenea, garanţiile solicitate pentru un credit sunt duble. Pentru un împrumut de 30.000 de euro pentru achiziţia unui tractor trebuie să pun drept garanţie casa şi utilajele existente în societate. Normal ar fi să garantez cu bunul achiziţionat, nu cu casa", a precizat fermierul.
"Când vine vorba de dobânzi una ne înţelegem pe hârtie şi alta plătim. Reprezentantul instituţiei financiare îmi dă un teanc de 30 de hârtii şi în cinci minute mă întreabă dacă le-am citit. Totodată, am luat un miliard de lei vechi pe cinci ani de la un IFN. Înţelegerea a fost să plătesc rate sezoniere nu lunare, că nu treierăm în fiecare lună grâul sau porumbul. De asemenea, a zis că primele două rate sunt lunare, iar următoarele semestriale. Cu toate acestea într-un an de zile trebuie să plătesc un miliard de lei vechi, nu achit banii până în septembrie îmi pune sigiliu pe utilaje chiar dacă am achitat 700 de milioane de lei vechi", a mai spus Dumitru. 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  A controlat cineva vreodata afacerile acestei gog ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  Compania japoneza NIDEC are o cifra de afaceri ame ...
  Japonezii de la Nidec au inaugurat în Argeș cea mai mare fabrică de motoare electrice din România.

  In sfarsit o veste buna , afacerile militienesti d ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Extern

  Util