Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Dilemă pentru firme: comerţ sau producţie?

Economie - Costin Niţu / [email protected]
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Mircea Coşea: Noi nu stimulăm producţia internă, ci stimulăm importul, ceea ce poate să ducă la debalansarea contului curent
"Dacă România nu trece la o politică serioasă de reindustrializare, nu va avea nicio şansă în viitorii ani să iasă din situaţia de marginalizare în care se află în prezent"
Rogojinaru, CNIPMMR: Teoretic ar trebui să fie producţia, practic comerţul este mai profitabil. Este mai simplu de realizat şi mai puţin nesigur ca business


Nu poţi să ai un comerţ care să fie rentabil şi eficient la nivel naţional dacă acest comerţ nu vehiculează mai mult de jumătate din mărfuri produse în interiorul ţării, deci ai nevoie şi de producţie, spune analistul economic Mircea Coşea.
"Cei care spun că prin electorată sau prin această reducere a CAS există un efect pozitiv pentru că va creşte consumul uită că acest consum al nostru este mai mult de jumătate venit din import. Deci noi nu stimulăm producţia internă, ci stimulăm importul, ceea ce poate să ducă la debalansarea contului curent. Ai nevoie neapărat de producţie şi eu cred că România dacă nu trece într-o perioadă imediat următoare alegerilor la o politică serioasă de reindustrializare pe baza unor studii, analize, studii de impact, o altă viziune asupra folosirii resurselor proprii, nu va avea nicio şansă în viitorii ani să iasă din situaţia de marginalizare în care se află în prezent, marginalizare din punct de vedere al pieţei unice europene", a declarat, pentru Curierul Naţional, Mircea Coşea.
Vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Liviu Rogojinaru, spune că întreprinzătorii aleg de obicei să facă comerţ, acesta fiind mai profitabil şi simplu de realizat.
"Teoretic ar trebui să fie producţia, practic comerţul este mai profitabil. Este mai simplu de realizat, banii se întorc mai repede şi este mai puţin nesigur ca business", a explicat, pentru Curierul Naţional, vicepreşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru.
Întrebat ce măsuri trebuie avute în vedere pentru a creşte producţia, Rogojinaru a spus că o soluţie ar fi scăderea taxelor pentru cei care produc. "Este extrem de simplu. Ca să creşti producţia trebuie să scazi taxele celor care produc şi astfel încurajezi producţia şi consumul intern", a precizat Liviu Rogojinaru. Întrebat dacă scăderea preţului la produse va duce la creşterea consumului intern, vicepreşedintele CNIPMMR a afirmat că poate fi un efect. "Poate fi un efect, nu ştiu dacă este esenţial", a conchis Rogojinaru.

Producţia industrială a crescut cu 9% în S1

Producţia industrială (serie brută) a fost mai mare cu 9,1% în semestrul I, ca urmare a creşterii industriei prelucrătoare cu 10,7%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 1,9%, respectiv cu 1,7%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+9,6%), industria bunurilor de uz curent (+6,8%) şi industria bunurilor intermediare (+5,9%), a anunţat Institutul Naţional de Statistică (INS). Industria energetică a scăzut cu 0,1%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 10,4%, susţinută de industria prelucrătoare (+12,1%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 1,2%, respectiv cu 1,1%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,4%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+11,3%), industria bunurilor de uz curent (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+6,7%) şi industria energetică (+0,5%).

În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) s-a diminuat faţă de luna precedentă cu 1%, ca urmare a scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (-14,9%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-4,4%) şi industria prelucrătoare (-0,1%). Pe marile grupe industriale s-au înregistrat scăderi în industria energetică (-6,9%), industria bunurilor intermediare (-2,7%), industria bunurilor de uz curent (-2,1%) şi industria bunurilor de folosinţă îndelungată (-1,5%). Industria bunurilor de capital a crescut cu 2,2%.
Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scăzut cu 0,7%. Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 11,3%, respectiv cu 2,2%, iar industria prelucrătoare a scăzut cu 0,1%. Pe marile grupe industriale, industria energetică şi industria bunurilor intermediare au scăzut cu 2,4%, respectiv cu 1%. Creşteri s-au înregistrat în industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+1,6%), industria bunurilor de uz curent (+1,4%) şi industria bunurilor de capital (+1,1%). În luna iunie 2014, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 10,4% faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+12,9%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 10,8%, respectiv cu 6,0%.
Pe marile grupe industriale, s-au înregistrat creşteri la majoritatea categoriilor de bunuri: industria bunurilor de capital (+20,1%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+14,7%), industria bunurilor de uz curent (+8,5%) şi industria bunurilor intermediare (+3,9%). Industria energetică a scăzut cu 5,8%. Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 11,5%, susţinută de creşterea industriei prelucrătoare (+14,2%). Industria extractivă a scăzut cu 9,3%, iar producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat cu 4,5%. Pe marile grupe industriale s-au înregistrat creşteri în industria bunurilor de capital (+15,2%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+13,8%), industria bunurilor de uz curent (+11,1%) şi industria bunurilor intermediare (+8,6%). Industria energetică a scăzut cu 3,1%.

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut cu 8,6%

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia celui cu autovehicule şi motociclete) a crescut cu 8,6% în primul semestru, ca serie brută, susţinut de vânzările de produse nealimentare (+12,6%), produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,7%) şi de comerţul cu carburanţi (+2,7%). Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cifra de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut cu 8,2% faţă de primele şase luni din 2013, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (+12,3%), vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+7,3%) şi comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+3,8%), se arată într-un comunicat al INS. Comparativ cu luna mai, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a crescut în luna iunie cu 0,4% ca serie brută şi cu 0,3% ca serie ajustată. Faţă de luna iunie a anului trecut, afacerile din comerţul cu amănuntul au înregistrat un avans de 10,2% în serie brută, respectiv de 10,3% ca serie ajustată. Comerţul cu amănuntul include revânzarea (vânzarea fără transformare) de mărfuri noi sau folosite, în principal către marele public, pentru consum sau utilizare personală ori casnică, prin magazine, supermagazine, standuri, case de comenzi prin poştă, vânzători ambulanţi sau cooperative de consum
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gogu:
  mare economist.ce sa zici.o arde si el cu industria ca nu e cum trebue si alte balivernedeastea.ind ustria ca orice ramura exista si functioneaza foarte bine.el saracu a ramas blocat in perioada comunista cind intrau pe poarta unei fabrici 1000 de muncitori si ieseau dupa 8ore jumatate din ei beti.acum diferite firme functioneaza discret si functioneaza bine au sisteme automate ,nu mai au nevoe de atitia muncitori dar cosea asta nu l-e vede.
  2014-08-13, 06:36:21 (adresa: 109.101.48.*)
 2. de camy varanica:
  prin reducerea cas platit de angajator se stimuleaza competitivitatea angajatorilor (intreprinderilor), nu consumul. din pacate, posibilele efecte pozitive au fost deja anulate si depasite de cresterea semnificativa a fiscalitatii prin taxa pe constructii speciale, majorarea accizelor si a salariului minim.
  2014-08-13, 10:06:55 (adresa: 78.97.49.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Si dupa manifestarile proregaliste ale puterii ins ...
Camera Deputaţilor a cheltuit peste şapte milioane de lei într-o singură lună

KIM JONG UN si KIM JONG DOI=dracNEA PENTRU NOI ! ( ...
Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

Moldova s-a confruntat si cu a 3-a cea mai grava C ...
Deputatul Marius Bodea a susţinut în Comisia de transporturi necesitatea alocării de fonduri pentru investiții in infrastructura mare de transport a Iaşului şi a întregii Regiuni Moldova

putin pana la schengen. ...
Măsuri de fluidizare a traficului în punctele de frontieră pentru perioada sărbătorilor de iarnă

politia sa aiba grija sa nu fie perturbata liniste ...
Proteste antiguvernamentale în mai multe orașe

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Extern

Util

Gadgeturi