Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Prea puţine IMM-uri iau bani de la bănci

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-07-04

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Nicolescu (CNIPMMR), cu ocazia lansării Cartei Albe a IMM-urilor: În 2012 şi în 2013 procentul firmelor care au recurs la autofinanţare a fost de 91%
Printre cele mai frecvente dificultăţi întâmpinate de IMM-uri în 2014 se numără: fiscalitatea excesivă, inflaţia, scăderea cererii interne, birocraţia, controale excesive, concurenţa neloială şi corupţia


Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) a lansat, ieri, versiunea în limba română a ,,Cartei Albe a IMM-urilor din România 2014", ediţia a XII-a.
Preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a spus că toate analizele din piaţă au arătat că finanţarea reprezintă o problemă delicată. "Ştim cu toţii că în România rata dobânzii este de peste două ori mai mare decât rata medie a dobânzii în Uniunea Europeană iar comisioanele care se practică în relaţiile cu agenţii economici şi cu indivizii sunt mult mai mari ca în Occident. În 2012 şi în 2013 procentul firmelor care au recurs la autofinanţare a fost de 91%. La nivelul nostru de informare în nicio ţară din Europa nu avem un procent atât de mare de autofinanţare. De ce s-a ajuns la acest procent atât de mare? Pentru că sistemul bancar nu răspunde la necesităţile economiei reale decât în mică măsură. La credite bancare din cele peste 1.500 de firme chestionate au apelat în 2013 numai 22%, procentul este mai mic ca în 2012, de la 25% am scăzut la 22%. Când mai puţin din un sfert din firme apelează la credite bancare e clar că dezvoltare, competitivitate la nivel european nu poţi să ai. Deci o chestiune care reclamă măsuri în sectorul bancar fiindcă situaţia este dificilă pentru că 93% din capital în domeniul bancar nu este autohton dar aici trebuie să facem ceva", a declarat, în deschiderea evenimentului, preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. El a afirmat că pe lângă autofinanţare un procent mare de firme au recurs la creditul furnizor.
În ceea ce priveşte cele mai frecvente dificultăţi întâmpinate de IMM-uri în 2014 printre acestea se numără: fiscalitatea excesivă (58,06%), inflaţia (55,45%), scăderea cererii interne, birocraţia, controale excesive, concurenţa neloială şi corupţia. "Dinamica firmelor investigate în intervalul 2010-2014 arată că un sfert din firmele din România şi-au redus activitatea, este vorba de firmele care au supravieţuit, pentru că din păcate în acest interval câteva sute de mii de firme nu au supravieţuit, dar din  cele care au supravieţuit o cincime şi-au redus activitatea.
Un lucru pozitiv este faptul că două treimi (66%) şi-au menţinut activitatea la acelaşi nivel, ceea ce este un lucru bun în condiţiile dificile ale crizei şi lucru şi mai important este că una din nouă firme (12%) şi-a amplificat activitatea. De fapt acest 12% este sectorul cel mai dinamic al economiei româneşti, sectorul în care inovaţia şi managementul profesionist au făcut progrese importante", a precizat Nicolescu.

Cristea: Trebuie să găsim acele soluţii care să elimine dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile şi mediul economic

"În ceea ce priveşte dialogul social va trebui să acordăm o atenţie deosebită asupra dificultăţilor pe care le întâmpină IMM-urile în prezent astfel încât în dialogul pe care îl avem şi cel consultativ tripartit cât şi cel cu partenerii sociali, confederaţiile sindicale, să găsim acele soluţii care să poată să elimine pe cât posibil dificultăţile cu care se confruntă în acest moment IMM-urile şi mediul economic", a spus ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Scutaru: În viitor sectorul IMM va fi o soluţie în domeniul antreprenoriatului social

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a spus că domeniul social este legat de IMM-uri în primul rând prin faptul că principala provocare, creşterea numărului locurilor de muncă, poate fi soluţionată şi prin creşterea numărului locurilor de muncă în întreprinderile mici şi mijlocii. El consideră că în viitor sectorul IMM-urilor va fi o soluţie în domeniul antreprenoriatului social, arătând că Ministerul Muncii pregăteşte o lege a economiei sociale.

Domnica Băghină, CECCAR: Expertul contabil deţine întreaga informaţie a sistemului financiar-contabil şi poate să-l ajute pe manager

"Expertul contabil deţine întreaga informaţie a sistemului financiar-contabil şi poate să-l ajute pe manager în sensul că el poate să stabilească pentru un IMM care sunt punctele tari sau slabe, cum poate să evalueze riscul, cum poate managerul să ia decizia cea mai concludentă ca să obţină plus-valoare şi performanţă. Noi, experţii contabili suntem unici în domeniul contabilităţii. De asemenea, avem cei mai buni profesionişti în piaţă pe contabilitate. Vă rog să vă sprijiniţi pe serviciile experţilor contabili şi să contaţi pe noi", a spus întreprinzătorilor prezenţi cu ocazia lansării Cartei Albe a IMM-urilor, Domnica Băghină, preşedinte CECCAR.

Florin Jianu: Ne propunem ca România să devină ţara cu cel mai atractiv mediu de afaceri pentru IMM din regiune în orizontul 2020


Ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, crede că România în acest moment de stabilitate economică se poate aşeza şi în ceea ce înseamnă politicile pentru întreprinderi mici şi mijlocii, politici care să favorizeze internaţionalizarea afacerilor, crearea de noi afaceri şi atragerea de investitori. "Acţiunile ministerului nostru în ultima perioadă s-au concentrat pe ceea ce înseamnă crearea a ceea ce noi numim un ecosistem de afaceri. E foarte important ca toate politicile orizontale şi toate acele direcţii menţionate şi în Carta Albă şi care se regăsesc şi în strategia noastră şi în abordarea pe care o avem să fie atinse. Nu este îndeajuns o politică punctuală care să rezolve problemele mediului de afaceri şi ale IMM-urilor. Ne propunem ca România să devină ţara cu cel mai atractiv mediu de afaceri pentru IMM din regiune în orizontul 2020, este un obiectiv realizabil. De asemenea, cred că România poate fi o ţară cu un mediu favorizant start-up-urilor, cu un mediu favorizant întreprinzătorilor şi cu un mediu favorizant atragerii de investiţii", a declarat Florin Jianu
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  1 bla bla bla ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  A controlat cineva vreodata afacerile acestei gog ...
  FTMB a aniversat 28 de ani de la înființare

  Compania japoneza NIDEC are o cifra de afaceri ame ...
  Japonezii de la Nidec au inaugurat în Argeș cea mai mare fabrică de motoare electrice din România.

  In sfarsit o veste buna , afacerile militienesti d ...
  Târgu Jiu: Investitorii străini se relochează în țări vecine României, din lipsa forței de muncă

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Auto

  Real estate

  Util

  Gadgeturi