Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Cum va omorî forfetarul firmele de familie

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-05-09

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Nicolescu, CNIPMMR: Actualul proiect de lege va genera foarte mari probleme în şapte din cele opt regiuni ale ţării, în 90% din localităţile din România
Agathon, FPTS: Sunt anumite inadvertenţe. Diferenţierea trebuia făcută mai abrupt
Întreprinzătorii spun că prin coeficienţii foarte mari din lege şi insuficienta diferenţiare vor fi favorizate unităţile de lux


IMM-urile afiliate la patronatele membre ale CNIPMMR au formulat mai multe critici şi propuneri privind "Proiectul pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal", care reglementează instituirea impozitului forfetar. Întreprinzătorii spun că impozitul forfetar propus prin proiectul de lege avantajează hotelurile din municipii şi polii de dezvoltare şi dezavantajează firmele mici (pensiuni, hoteluri cu capacitate redusă) din oraşe, zone rurale, staţiuni de interes local. Ei arată că spaţiile anexă (holuri, toalete, depozite etc.) sunt supuse impozitării fără a genera  venituri.
"Anul trecut pe vremea aceasta am avut prima analiză efectuată la nivelul CNIPMMR în care am salutat ideea unui impozit forfetar care să diminueze competiţia necorectă, neloaială, şi care să elimine fenomenele negative din domeniul turismului, dar în acelaşi timp, am atras de la început atenţia că această măsură trebuie astfel concepută încât să nu rezolve o problemă şi să creeze mai multe. De la început am insistat că este foarte important ca la baza acestei măsuri să stea o analiză foarte amănunţită care să aibă în vedere toate segmentele principale avute în vedere în turism, în domeniul serviciilor auto etc., pentru că situaţiile sunt foarte diferite îm mediul urban faţă de mediul rural, în marile oraşe faţă de micile oraşe, între cele opt regiuni de dezvoltare şi tocmai de aceea noi am cerut şi măsura nu s-a adoptat până acum ca să avem o analiză şi implicit o proiectare care să asigure îmbunătăţirea a ceea ce s-a dorit, creşterea gradului de colectare, pentru că nu este normal să avem evaziune fiscală", a declarat preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu.

"Trebuie eliminată competiţia neloială"

El afirmă că trebuie eliminată competiţia neloială şi atrage atenţia că nu trebuie să apară nişte măsuri care să afecteze zeci de mii de agenţi economici. "Actualul proiect de lege prin coeficienţii foarte mari care sunt prevăzuţi, prin insuficienta diferenţiare, va genera foarte mari probleme în şapte din cele opt regiuni ale ţării, în 90% din localităţile din România. Lansăm încă o dată apelul nostru către parlamentarii români, să se ţină cont să rămână ceea ce este bun în proiectul respectiv astfel încât să nu generăm noi probleme într-o economie şi aşa încercată pe multiple planuri", a conchis Nicolescu.
Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), Dan Matei Agathon, a declarat, pentru Curierul Naţional, că sunt inadvertenţe în ceea ce priveşte impozitul forfetar, arătând că diferenţierea trebuia făcută mai abrupt. El spune că impozitul forfetar ar pune pe picior de egalitate toate unităţile din zona vizată, obligându-le pe cele care lucrează la negru să intre în sistemul de fiscalizare. El a arătat că nu este normal ca numai unii din investitori să plătească taxe. "Cei care au restaurante în cartierul Drumul Taberei nu ar trebui impozitaţi cu 200 de euro mai puţin faţă de cei care au restaurante în centrul Capitalei. Trebuie modificate normele legislative. De asemenea, trebuie făcut un studiu de piaţă în care să se arate unde sunt foarte mulţi clienţi, ce meniu oferă restaurantul respectiv. În ceea ce priveşte efectele impozitului forfetar acestea sunt pozitive, reduc economia subterană. Nu este normal ca din miile de unităţi doar 100 dintre acestea să declare venit la buget. FPTS susţine impozitul forfetar, însă modul în care se aplică naşte discuţii", a explicat Agathon.
Întreprinzătorii spun că în ceea ce priveşte criteriile de stabilire a impozitului acestea nu sunt destul de complexe ceea ce va face să apară distorsiuni în piaţă, multe restaurante se vor închide (ex: se află în zona A, au suprafaţa mare, dar sunt situate pe o stradă care nu este circulată sau sunt săli doar pentru nunţi care au activitate doar 15-25 de zile pe an. În acest caz coeficientul de sezonalitate de 0,45 este departe de realitate, real ar fi circa 0,07).
De asemenea, ei arată că nu este diferenţiat impozitul între un restaurant/bar care este situat cu vitrina la stradă şi altele care sunt situate la subsol sau la etaj. Reprezentanţii IMM-urilor propun ca firmele care au început o investiţie în domeniile afectate de impozitul forfetar să fie scutite de acesta pe o perioadă de cel puţin 2 ani, deoarece nu obţin profit în această perioadă (aceasta în contextul în care firmele din alte domenii conform unui proiect publicat pe site-ul MFP vor fi scutite de impozit pe profitul reinvestit în utilaje), iar neluarea în calcul a acestui fapt va duce la stoparea investiţiilor noi sau de extindere în domeniile în care acţionează impozitul forfetar.
Totodată, se spune că diferenţa dintre cel mai mic şi cel mai mare impozit plătit în domeniul alimentaţiei publice este de aproximativ 40% ceea ce înseamnă că unităţile mici care fac un profit nesemnificativ vor plăti aproape la fel de mult ca şi cele mai rentabile restaurante de lux din Centrul Capitalei. De exemplu, un restaurant aflat în centrul Capitalei cu o suprafaţă de  301mp va plăti un impozit de 22.680 lei (5.040 euro), un restaurant aflat la periferia Capitalei (zona C) cu o suprafaţă de 301mp va plăti 21.420 lei (4.760 euro), iar un restaurant aflat într-un oraş de provincie, cu o suprafaţă de 301 mp va plăti 13.860 lei (3.080 euro). "Astfel, cea mai mică "dugheană", din cea mai proastă locaţie de la marginea Bucureştiului va plăti circa 2.000 de euro pe an impozit forfetar, în timp ce restaurantul cel mai de lux din Centrul Capitalei nu va da mai mult de 5.000 de euro pe an. Dacă un restaurant din Centrul Capitalei are un management bun, un astfel de restaurant are profit de 1.6 milioane lei/an, ceea ce ar fi însemnat un impozit de 16% de circa 15.700 euro/an- ceea ce înseamnă că vor plati cu 40-60% mai puţin. O spălătorie auto, o vulcanizare sau un service auto cu o suprafaţă de circa 200 de metri pătraţi vor plăti anual, începând din 2014, un impozit forfetar de 18.000 de lei, 14.400 de lei şi 24.000 de lei", a spus vicepreşedintele CNIPMMR, Liviu Rogojinaru. El a precizat că firmele mici şi mijlocii din oraşele mici, regiunile marginale vor fi nevoite să-şi închidă activitatea dacă nu găsesc soluţii să devină mai profitabile.

Ministrul delegat pentru IMM, Mediu de Afaceri şi Turism, Florin Jianu, declara, recent, că  "impozitul forfetar e bun în măsura în care unii dintre actorii economici nu plătesc deloc statului, iar alţii plătesc în mod corect şi cinstit. Dacă el este inclusiv în mod sănătos şi reuşim să reducem povara pentru cei care plătesc şi lucrează în mod cinstit, el îşi va arăta efectele".

Formula de calcul a impozitului forfetar în cazul activităţilor de întreţinere şi reparare a autovehiculelor: impozit forfetar anual/unitate = 12*(s*A+z*A+t*A+m*A+v*A) unde: 12 - numărul de luni; s - coeficientul activităţii de spălătorie auto; z - coeficientul activităţii de vopsitorie; t - coeficientul activităţii de tinichigerie; m - coeficientul activităţii de mecanică şi ITP; v - coeficientul activităţii de vulcanizare; A - suprafaţa în care se desfăşoară activitatea, în mp
 
 • Currently 3.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Iulia:
  http://infoinsider.r o/2014/05/09/amanet- spalatoria-diamond-n u-mai-are-diamant/
  2014-05-10, 07:49:50 (adresa: 188.25.92.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

18-06-2018. 2+18-6=14 BUDDHA numărul laturilor nu ...
Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

INDUSTRIA ROMANA E ADMIRABILA, E SUBLIMA PUTEM ZIC ...
Cum arată DACIA fabricată de americani

Iar vreti sclavi cu 200 euro/luna salariul minim n ...
Masa rotunda cu Guvernul Romaniei pe tema crizei fortei de munca

1 ,ai uitat voit sa mentionezi gulerele albe ale p ...
DLAF: 150 de cazuri suspecte de fraudă cu fonduri europene în anul 2017

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Piata farma

Real estate

Extern

Gadgeturi