Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Vor reuşi procesatorii de lapte să se asocieze?

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-02-10

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Guvernul a prelungit perioada de depunere a cererilor pentru ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de instalaţii de răcire a laptelui
Constantin: Sunt convins că majoritatea crescătorilor se vor asocia pentru a beneficia de acest sprijin financiar pus la dispoziţie de Ministerul Agriculturii


Guvernul a adoptat miercuri o hotărâre de modificare a HG 859/2013 privind acordarea ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire a laptelui, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia.  Hotărârea adoptată stabileşte o nouă perioadă de depunere de cereri iniţiale în vederea obţinerii avizului prealabil: 10 februarie - 15 aprilie. Totodată, actul normativ prelungeşte perioada de depunere a documentelor prevăzute la art.11 alin.(2) în HG nr.859/2013 până la data de 15 mai.
"Noul termen pe care asociaţiile micilor producători de lapte îl au la dispoziţie este o nouă şansă pentru comercializarea producţiei acestora. Sunt convins că majoritatea crescătorilor se vor asocia pentru a beneficia de acest sprijin financiar pus la dispoziţie de Ministerul Agriculturii. Mai mult decât atât, pentru a veni în sprijinul lor, am reuşit să încheiem protocoale cu toţi procesatorii de lapte pentru preluarea materiei prime colectate în aceste tancuri de răcire", a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Frânc: Singurii care sunt deranjaţi de acest act normativ sunt procesatorii, nu fermierii

Preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, spune că motivul prelungirii perioadei de depunere a cererilor pentru ajutorul de minimis pentru achiziţionarea de instalaţii de răcire a laptelui are la bază riscul pierderii sumelor alocate datorită termenului redus, şi totodată, existenţei unor serii de prevederi care cereau modificări, precizând că se putea începe mai devreme cu această măsură. "La solicitarea noastră s-a introdus această prorogare de termen cu modificările aferente. Modificările vizează inclusiv posibilitatea ca acolo unde există asociaţii la nivel local, acestea să poată selecta membrii cu până la cinci capete de vaci să poată să devină eligibili penru a obţine aceste tancuri. Această măsură vine complementar şi pe legea creşterii puterii de negociere a producătorilor de lapte în relaţia cu procesatorii, care este promulgată din data de 17 noiembrie de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial", a spus Claudiu Frânc. "Acest act normativ şi achiziţia tancului proprietatea Asociaţiei o să-i dea posibilitatea Asociaţiei să ofere spre vânzare de exemplu 800-1.
000 litri de lapte, unde toţi fermierii care pun laptele în tancul respectiv pot obţine 1,4-1,6 lei pe litru. Nu mai intră în jocul procesatorului, şi atunci sigur că veniturile realizate de fermieri vor fi altele pentru că este un mecanism de a rezolva inclusiv problema preţului de achiziţie a laptelui de către procesatori. Singurii care sunt deranjaţi de acest act normativ sunt procesatorii, nu fermierii", a declarat, pentru Curierul Naţional, Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România.
Începând cu data de 1 ianuarie 2014, nu se mai poate livra lapte neconform, în scopul asigurării conformităţii laptelui românesc. Astfel, Hotărârea Guvernului nr. 859/06 noiembrie 2013 prevede acordarea în anul 2014 a ajutorului de minimis pentru achiziţionarea de tancuri noi de răcire a laptelui producătorilor agricoli, crescători de animale care deţin până la 5 capete vaci de lapte şi sunt organizaţi în acest scop într-o singură formă asociativă constituită în cadrul unităţii administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună. Valoarea totală a sprijinului financiar este de 68.879 lei, iar cuantumul este de maximum 5.000 euro pentru fiecare formă asociativă care a solicitat acest ajutor şi cuprinde costurile aferente achiziţionării, instalării tancului/tancurilor de răcire a laptelui cu o capacitate de maximum 1.000 litri/unitate administrativ-teritorială organizată la nivel de comună, instruirii necesare pentru utilizarea acestuia/acestora, precum şi asigurarea service-ului pentru o perioadă de 12 luni de la instalare. MADR a cerut implicarea Asociaţiei Comunelor din România - A.Co.R. pentru organizarea crescătorilor de animale şi asigurarea spaţiului necesar instalării tancurilor cu toate utilităţile necesare funcţionării acestora. De asemenea, ministerul a solicitat direcţiilor agricole judeţene să se implice în acţiunea de achiziţionare prioritară a tancurilor de răcire a laptelui, prin promovarea programului şi prin consultanţă gratuită acordată producătorilor agricoli, în toate etapele, de la constituirea formei asociative şi până la decontarea cheltuielilor
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Grigoriu Mihai:
  toatr formele asociative(O.G.26;Le gea 566/2004) existente la nivel de comuna si ORAS sa fie beneficiare. Cel cu 5 capete peste 1 luna are 6 capete.In continutul H.G. este normal sa fie notiunea de fermier, crescator de bovine. Cel cu 15-20-........isi cumpara singur tanc.
  2014-02-10, 09:44:53 (adresa: 89.120.0.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

3 printre vizati sai pui pe merkel si macron ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
Columbia va deveni primul “partener mondial” latino-american al NATO

4 cu civilizatia lor au poluat si distrus natura e ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

4 civilizatie si securitate pt EI,colonie si sclav ...
O nouă bază militari cu soldaţi NATO în România

Autoritățile locale : n-are WC-URI publice,st. ...
Comisarul Corina Cretu solicita autoritatilor locale să acceseze sursele de finanțare ale Comisiei Europene

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

Transporturi

Auto

Piata farma

Extern

Util