Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Strategia fiscală, o sumă de promisiuni

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-06-05

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Guvernul a definitivat Strategia Fiscal-Bugetară pentru 2014-2016 în care se promit stimularea economiei, locuri de muncă şi investiţii
Nicolescu (CNIPMMR): Nu este o strategie, ci sunt nişte gânduri strategice. Executivul trebuie să scutească de impozit profitul reinvestit şi să-şi plătească datoriile
Plosceanu (ARACO): Nu se precizează ce proiecte urmează a fi finanţate. Nu regăsim acel tip de parteneriat care ar trebui să existe cu mediul de afaceri


Ministerul Finanţelor a prezentat recent noua strategie fiscal-bugetară 2014-2016. Potrivit acesteia, printre principalele obiective se numără continuarea procesului de consolidare fiscală prin măsuri care să stimuleze creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă, creşterea veniturilor într-un ritm mai rapid decât creşterea cheltuielilor, crearea unui sistem fiscal mai eficient şi echitabil, dar şi o mai bună administrare a veniturilor bugetare. De asemenea, se are în vedere întărirea disciplinei bugetare prin plata arieratelor bugetului de stat, ale autorităţilor locale şi întreprinderilor de stat, precum şi măsuri pentru prevenirea formării de noi arierate, dar şi asigurarea resurselor pentru dezvoltarea economică sustenabilă prin creşterea cu 13,3 miliarde lei a cheltuielilor bugetului general consolidat în anul 2014 faţă de anul 2013.
Reprezentanţii mediului de afaceri sunt sceptici atât faţă de forma documentului cât şi faţă de modul cum va fi implementat. Patronatele arată că documentul este destul de vag în privinţa măsurilor clare de sprijinire a mediului privat şi nu cuprinde câteva măsuri simple care ar ajuta mult economia reală. Patronatele subliniază că este necesar să se specifice clar în ce proiecte va investi statul, pentru a oferi minima predictibilitate şi să se ia câteva măsuri fiscale care să ajute la relansarea firmelor afectate de criză.
Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, spune că în acest moment România nu se poate raporta la o strategie de dezvoltare sau de supravieţuire din punct de vedere economic asumată guvernamental.
"Există într-adevăr un program de guvernare care a trecut odată cu bugetul cu oarecare întârziere anul acesta şi care a avut o mare lacună. Din perspectiva investiţională nu a făcut nici un fel de precizare în legătură cu ce proiecte urmează a fi finanţate, promovate şi susţinute de Guvern. Aceasta este observaţia de formă. Dacă intrăm acum şi discutăm care sunt elementele care ar trebui finanţate, prioritizate, selectate, susţinute guvernamental, intrăm pe fond şi aici revin şi spun că nu este vorba doar de competenţe exclusiv ale Ministerului de Finanţe Publice. Faptul că această discuţie începe să se poarte cu o oarecare întârziere este totuşi un pas înainte. Ideea de a prioritiza, de a selecta, care să fie investiţiile finanţate, de a identifica pachetul financiar cât să fie fonduri europene, cât cofinanţare, cât în parteneriat public-privat sunt elemente care în numele ARACO le-am solicitat în ultimii 2-3 ani de zile guvernelor care s-au succedat şi cu predilecţie acestui guvern care la proiectul bugetului pe anul în curs nu a oferit informaţii legat de politica sa investiţională, şi acest lucru afectează pe termen scurt şi mediu interesele şi capacitatea sectorului de construcţii de a combate efectele acestei crize întârziate", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.
El a afirmat că a solicitat recent premierului României pregătirea unei comunicări către sectorul de construcţii, a unui program naţional care să arate ce se va întâmpla într-un orizont de timp scurt cu finanţările în acest sector, ce proiecte vor fi finanţate, din ce bani, când vor fi finanţate. "Noi nu regăsim în această ofertă acel tip de parteneriat care ar trebui să existe între stat şi mediul de afaceri. Există nenumărate elemente care debalansează responsabilităţile reciproce în proiecte în care statul şi agenţii economici sunt parteneri. Taxarea, impozitarea trebuie făcute pe veniturile pe care le obţii într-un mediu economic sănătos. Eu cred că priorităţile momentului ţin de redinamizarea economică a României, şi aici sectorul de construcţii trebuie să joace unul din rolurile principale", a spus Plosceanu.
Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, a declarat că noua strategie fiscal - bugetară reprezintă nişte gânduri strategice. "În primul rând nu este o strategie, ci sunt nişte gânduri strategice. O strategie în mod obligatoriu trebuie să aibă şase componente: misiune, obiective fundamentale, opţiuni strategice, resurse, termene şi avantaj competitiv. Referitor la aceste gânduri strategice, este foarte bine că guvernul îşi propune să se ocupe de mediul de afaceri, să relanseze economia. Noi sugerăm Guvernului ca din cele 3.000 de obiective care spune că sunt începute să se facă nişte analize de impact şi să se selecţioneze acele care au cele mai multe efecte propagate, deci cele care impulsionează într-o măsură cât mai mare dezvoltarea economiei. În ceea ce priveşte stimularea sectorului privat, eu cred că aici Guvernul nu trebuie decât să aplice măsurile propuse de CNIPMMR şi alte confederaţii patronale din ACPR. În primul rând problema scutirii de impozit a profitului reinvestit.
În al doilea rând este foarte important ca Guvernul, ca să poată să relanseze economia, să-şi plătească datoriile care le are faţă de furnizorii privaţi", a declarat pentru Curierul Naţional preşedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu. Întrebat ce implicaţii va avea noua strategie asupra mediului de afaceri, Nicolescu a spus că la modul general nu are nicio implicaţie, dacă va avea, o să determine o amplificare, o accelerare a creşterii PIB. "Salutăm iniţiativa dar trebuie concretizată şi stabilită cât mai rapid aplicarea ei începând chiar din acest an, ce să mai aşteptăm 2014", a spus preşedintele CNIPMMR.
Preşedintele ARACO a precizat că Guvernul trebuie să intervină şi să spună unde poate finanţa, ce va finanţa, când şi cum, pentru a oferi minima predictibilitate sectorului astfel încât companiile să-şi poată defini strategiile pe următoarele luni de zile. "Nu cred că trebuie neapărat discutată o strategie fiscală a României din perspectiva proiectelor care vor fi finanţate. Eu cred că aici din punct de vedere al abordării manageriale lucrurile pot fi îmbunătăţite", a arătat Plosceanu. El a mai declarat că trebuie stopat declinul licenţierilor din economia naţională. "Riscul de şomaj al sectorului de construcţii dacă nu vor fi finanţate lucrările de construcţii în acest an este considerabil. Sunt anumite obiective care pe termen mediu ar trebui asumate de Guvern în parteneriat cu mediul de afaceri, necesitatea de a genera locuri de muncă, de a prezerva sau îmbunătăţi acolo unde este posibil competitivitatea pe anumite sectoare economice care să fie de interes regional sau naţional în funcţie de competenţele specifice şi din această perspectivă văd că înainte de a pune accentul pe o redinamizare economică statul gândeşte mai mult cum să fiscalizeze decât cum să dinamizeze activitatea economică din România", a conchis Plosceanu.
De asemenea, preşedintele CNIPMMR a reamintit că în momentul de faţă sunt circa 1,5 miliarde de euro, sume pe care administraţia centrală şi locală le-a contractat cu constructorii, cu investitorii, cu partenerii privaţi la nivel de spitale, şcoli, închisori, universităţi etc., şi care nu sunt plătite. "Guvernul să aducă aceşti bani, să-i introducă în economie, acesta ar diminua blocajul financiar şi ar face ca circa 100.000 de IMM să se revigoreze, să poată să îşi reia activitatea la nivelul la care era acum câţiva ani de zile. Este important ca Guvernul să treacă, să operaţionalizeze banii alocaţi României prin fondurile europene. Ştim cu toţii că sunt miliarde de euro daţi inclusiv pentru construcţii, pentru infrastructură care nu se operaţionalizează. Totodată, ajutoarele de stat trebuie redimensionate pentru a fi accesibile IMM. Iată câteva măsuri care pot fi aplicate dacă se doreşte chiar din acest an, măsuri care ar contribui realmente la relansarea economiei româneşti", a explicat Nicolescu.
Potrivit strategiei fiscal-bugetare, se va avea în vedere creşterea eficienţei alocărilor bugetare prin reforma investiţiilor publice, orientarea substanţială a fondurilor pentru cofinanţarea proiectelor europene şi finanţarea cu prioritate, din resurse proprii, doar a acelor investiţii care au grad ridicat de execuţie şi care pot fi finalizate într-un orizont mediu de timp (3-5 ani). De asemenea, strategia prevede şi consolidarea cadrelor bugetare naţionale, a instituţiilor fiscale în concordanţă cu angajamentele asumate prin Pactul Fiscal.

Cucoşel, UGIR Maramureş: O politică bugetară trebuie să aibă ca impact dezvoltarea

Preşedintele UGIR Maramureş, Constantin Cucoşel, susţine că o politică bugetară prin facilităţile pe care le acordă trebuie să aibă ca impact dezvoltarea, deci înfiinţarea de noi societăţi care să conducă la crearea de noi locuri de muncă. "Efectul şi roadele noii strategii se vor vedea în viitor, nu neapărat într-o perioadă scurtă, de 4-5 ani. Prin dezvoltarea mediului de afaceri statul va avea de câştigat. Oamenii de afaceri trebuie să primească o mână de ajutor acum ca să se poată dezvolta, iar în viitor să fie culese roadele", a declarat, pentru Curierul Naţional, Constantin Cucoşel. El a afirmat că Guvernul trebuie să aibă în vedere o politică fiscală în funcţie de specificul zonei de activitate a agenţilor economici. "Noi venim acum şi ne lăudăm că au crescut încasările bugetare, a fost o creştere forţată printr-o fiscalitate exagerată, dar această creştere este acum, iar peste un an nu o să mai încasăm nimic pentru că nu mai avem de la cine. Această politică fiscală trebuie să fie o gură de oxigen pentru mediul de afaceri şi eu, buget, să culeg roadele mai târziu nu acum pe moment", a conchis preşedintele UGIR Maramureş.

Moroianu, UGIR Prahova: Politica fiscală a Guvernului trebuie să asigure simplificarea fiscalităţii

Preşedintele UGIR - Filiala Prahova, Adrian Tudor Moroianu Geamăn, a spus că politica fiscală a Guvernului trebuie să asigure simplificarea fiscalităţii, să consolideze transparenţa în utilizarea banului public, să garanteze reguli echitabile pentru toţi contribuabilii, să creeze predictibilitate pe termen mediu şi lung. "Pentru a susţine capitalul autohton, pentru atragerea investiţiilor străine şi pentru a crea noi locuri de muncă, Guvernul României trebuie să adopte următoarele măsuri: reducerea cu 5% a contribuţiilor de asigurări sociale, reducerea cu cota de 10% a impozitului pe profit, neimpozitarea profitului reinvestit, simplificarea sistemului de taxe, combaterea contrabandei şi a evaziunii fiscale, adoptarea unei legi stimulative a parteneriatului public privat, instituirea unor măsuri de sprijin pentru IMM şi înăsprirea pedepselor pentru evazionişti", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele UGIR Prahova. Moroianu a precizat că adoptarea acestui pachet de politici fiscale va încuraja investiţiile, va conduce la crearea de noi locuri de muncă, va garanta reducerea evaziunii fiscale şi va consolida sustenabilitatea bugetară
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
  “Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

  Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
  Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

  Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate