Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

ARACO: Neplata datoriilor către constructori creează riscuri majore

Economie - Costin Niţu / costin.nitu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2013-03-01

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Asociaţia Română a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) atrage atenţia autorităţilor centrale şi locale din România asupra riscurilor majore generate de impredictibilitatea consistentă în ceea ce priveşte plata creanţelor către constructori,  blocarea finanţării investiţiilor începute sau a unor proiecte noi în 2013 pe fondul contracţiei severe şi continue a sectorului în ultimii 4 ani.
“Prognoza noastră din martie 2012 de 9,3-9,5 miliarde euro la nivelul anului 2012 a fost confirmată şi trebuie să comentăm că dinamica favorabilă din semestrul I a fost alterată de evoluţia negativă din partea a doua a anului. Dacă în lei evoluţia este aparent pozitivă (41,7 miliarde lei în 2012 faţă de 39,6 miliarde lei în 2011), comparaţia în euro atestă o menţinere a valorii din 2011, în sumă de 9,33 miliarde euro, iar evoluţia conform Eurostat confirmă recesiunea tehnică generată de declinul din ultimele 2 trimestre. Şi aceasta în condiţiile în care numărul mediu anual de angajaţi în 2012 a crescut cu 9,3%”, a declarat preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu.
El a spus că anul 2012, în ciuda faptului că a avut o dublă dimensiune electorală, rămâne un an eşuat din perspectiva reluării dinamicii pozitive a activităţii din sectorul de construcţii. “Principalele caracteristici negative ale anului 2012 au fost: înlocuirea competiţiei corecte cu o alocare interesată politic a proiectelor, amplificarea greutăţilor în planul recuperării creanţelor de către firmele de construcţii, sincope consistente în asigurarea finanţării pe proiectele începute, menţinerea poziţiilor abuzive ale entităţilor achizitoare cu capital de stat în materie de condiţii contractuale, alterarea mecanismelor de facturare din cauza plăţii anticipate a TVA, incapacitatea autorităţilor de a promova proiecte în parteneriat public-privat şi declinul sever al investiţiilor străine directe. De asemenea, nefinalizarea de către ANRMAP a caietelor de sarcini standardizate pe tipuri de lucrări, toleranţa complice a  multor entităţi achizitoare în ceea ce priveşte utilizarea unor operatori fără certificare a capabilităţii tehnice şi umane, continuarea epidemiei de insolvenţe/falimente în rândul societăţilor de construcţii”, a arătat Plosceanu.
El afirmă că 2013 nu oferă deocamdată premise care să elimine, măcar parţial, caracteristicile negative enumerate mai sus. Plosceanu spune că bugetul de stat a fost, pe de o parte, aprobat cu mare întârziere, iar, pe de altă parte, nu cuprinde elemente care să facă din acest an unul al susţinerii investiţionale a proiectelor de construcţii. El consideră că pentru cele mai multe societăţi de construcţii sursele de finanţare sunt incerte şi improbabile.

I. Măsuri de interes economico-social solicitate de ARACO autorităţilor de stat

1. Asumarea de către Guvern a unui Program de plată a creanţelor  de către entităţile achizitoare cu capital de stat şi autorităţile locale alături de societăţile cu capital de stat a creanţelor aferente societăţilor de construcţii  perioadei 2009-2012, estimate la începutul anului în curs la cca 1,8 miliarde euro.
2. Comunicarea publică de către ministerele de profil şi autorităţile locale a programelor de investiţii pentru 2013 şi precizarea disponibilităţii resurselor financiare aferente.
3. Promovarea şi susţinerea selecţionată, prioritizată de către Guvern prin ministerele aferente a investiţiilor în continuare şi a celor noi în domeniile infrastructurii rutiere, a infrastructurii CF, a infrastructurii de mediu, a infrastructurii energetice clasice şi verzi, a infrastructurii edilitare, a infrastructurii din domeniul sănătăţii, a infrastructurii agricole şi din turism, a construcţiilor de locuinţe noi (inclusiv locuinţe sociale), a programelor de reabilitare energetică a clădirilor vechi şi noi, private sau publice.
4. Restatuarea condiţiilor generale de contractare FIDIC.
5. Atenţionarea entităţilor achizitoare cu capital public asupra extinderii periculoase a acordării de lucrări publice pe baza preţului cel mai scăzut sau acceptând oferte anormal de joase valoric care devin sursă de competiţie incorectă, fraudă socială şi care, de cele mai multe ori, au drept consecinţă costuri finale mai mari şi o afectare semnificativă a nivelului calităţii lucrărilor.

II. Măsuri specifice de ordin legislativ absolut necesare în 2013

1. Îmbunătăţirea urgentă a legislaţiei achiziţiilor publice ţinând cont  de propunerile entităţilor patronale (susţinerea terţului, experienţa similară, demonstrarea capacităţii tehnico-economice, confidenţialitatea unor elemente din oferta depusă etc).
2.  Implementarea urgentă a Directivei comunitare privind combaterea plăţilor întârziate având ca termen luna martie a.c.
3. Finalizarea la ANRMAP a caietelor de sarcini standardizate pe tipuri de lucrări;
4.


Promovarea HG privind certificarea capabilităţii tehnice a operatorilor din construcţii;
5. Corectarea efectelor negative legate de plata discriminatorie a TVA la încasare;
6. Promovarea unei rectificări bugetare la mijlocul anului care să pună accentul pe necesitatea promovării acelor investiţii de interes naţional şi local asumate de mediul politic şi societatea civilă organizată;
7. Stabilirea clară a poziţiei Guvernului faţa de proiectele de interes naţional sau regional care pot fi promovate în PPP.

III. Măsuri specifice în context comunitar, corelate cu poziţia FIEC

1. ARACO salută comunicarea Comisiei Europene din iulie, 2012 privind Strategia competitivităţii sustenabile a sectorului de construcţii şi a întreprinderilor sale, urmăreşte dinamica îmbunătăţirii acesteia pe circuitul instituţiilor europene şi va informa corespunzător societăţile de construcţii din ţară asupra obiectivelor şi politicilor specifice convenite.
2. ARACO sprijină propunerea CE privind principiul parteneriatului în implementarea fondurilor care fac obiectul cadrului strategic comun pentru un Cod european de conduită în materie de parteneriat.
3. ARACO sprijină poziţia comună a FIEC şi EFBWW din 21.02.2013 privind lupta împotriva ofertelor anormal de scăzute în licitaţiile publice.

IV. Alte măsuri preconizate de ARACO

1. În contextul liberalizării pieţei forţei de muncă în UE din 2014, asociaţia va încerca să convină cu partenerii patronali din Germania  mecanisme de colaborare care să implice subcontractarea de lucrări sau gestionarea în comun a fluxurilor de muncitori migranţi.
2. ARACO va sprijini societăţile de construcţii care se pot implica în proiecte de construcţii pe pieţe externe ( Irak, Libia, Kazahstan etc).
3. ARACO va încerca prin relaţiile parteneriale cu asociaţiile de profil din UE, RP China sau America de Nord să identifice soluţii de finanţare pentru proiecte de interes naţional sau regional în PPP.
4. Asociaţia intenţionează să actualizeze şi să lanseze la jumătatea acestui an Codul de conduită etică pentru sectorul de construcţii din România.
5. ARACO salută 15 ani de parteneriat social asumat împreună cu FGS Familia în administrarea Casei Sociale a Constructorilor şi va continua să promoveze şi dezvolte entităţile paritare dezvoltate în cadrul SASeC.

Preşedintele ARACO spune că premisele începutului de an nu permit estimări de ieşire din recesiune în 2013 a sectorului de construcţii. “Rolul finanţărilor publice, comunitare sau naţionale va rămâne în continuare esenţial, iar complementarea  cu PPP este absolut necesară. Blocarea investiţiilor publice în 2013 este un pariu riscant atât economico-social, cât şi politic. Guvernul, prin diverşii săi exponenţi, trebuie să înţeleagă că ieşirea din recesiune cât mai rapidă a sectorului de construcţii este o opţiune esenţială prin efectele de antrenare economică şi socială. Considerăm absolut necesar că entităţile achizitoare să adopte o atitudine de parteneriat constructiv renunţând la poziţiile, de multe ori, abuzive”, a precizat Plosceanu. ARACO solicită încă o dată autorităţilor la nivel naţional şi local să înţeleagă că sectorul de construcţii nu trebuie să rămână în postura de victimă permanentă a crizei economice şi a intereselor politice conjuncturale. “Un nou eşec în 2013 nu va genera numai un şomaj pronunţat în acest sector dar va afecta pe termen lung competitivitatea societăţilor de construcţii şi capacitatea acestora de a se implică în proiectele finanţate din fonduri structurale în  perioadă 2014-2020”, a conchis Laurenţiu Plosceanu.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de vio:
  Slaba activitatea ARACO.Acolo trebuiesc pusi reprezentanti care sa aduca si realizari pentru constructori.Nimic concret adus de ei pentru revigorarea constructiilor
  2013-03-01, 10:56:24 (adresa: 86.121.135.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

huligani faradelege ...
Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Opinii

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Specializat

Politic

Economie mondiala

Actualitate