Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Subvenţiile pun în pericol şi anul agricol 2013

Economie - Costin Niţu
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Fermierii din zona Bărăganului spun că în prezent nu este arată decât 10-20% din suprafaţa cultivabilă


Data adaugarii: 2012-10-02

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Costel Olteanu (UNPCPR): Fermierii vor subvenţii care să le asigure certitudinea înfiinţării culturilor de toamnă şi menţinerea cel puţin la nivelul anului 2012 a numărului de animale
"Valoarea solicitată de fermierii din cultura vegetală a fost de 220 euro la hectar, iar propunerea acceptată de Ministerul Agriculturii a fost de 170 euro"
Programele aplicate până acum au fost uşor dezechilibrate, făcând ca segmentul de creştere al animalelor să primească plăţi directe şi programe mai mici decât în sectorul vegetal


Reprezentanţii producătorilor agricoli şi ai crescătorilor de bovine şi ovine ameninţă că vor ieşi în stradă săptămâna aceasta, după ce la întâlnirea de vineri cu ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu au obţinut subvenţiile dorite pentru 2013. Dacă solicitările acestora au vizat subvenţii de 220 de euro la hectar, autorităţile au propus ca acestea să fie de 170 de euro la hectar.
"În UNPCPR se regăsesc organizaţii ale producătorilor agricoli (zootehnie, agricultură şi industrie alimentară), fapt pentru care la solicitarea membrilor am fost de faţă la aceste negocieri purtate la Ministerul Agriculturii. Negocierile au fost dure, şi asta datorită marilor probleme pe care le au fermierii din cultura mare, dar şi din zootehnie. Aceştia au cerut subvenţii care să le asigure din punctul nostru de vedere certitudinea înfiinţării culturilor de toamnă şi menţinerea cel puţin la nivelul anului 2012 a numărului de animale. Valoarea solicitată de fermierii din cultura vegetală a fost de 220 de euro la hectar, iar propunerea acceptată de Ministerul Agriculturii a fost de 170 de euro, atât cât le permite acordul cu Uniunea Europeană", a declarat, pentru Curierul Naţional, preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat din România, Costel Olteanu.
Totodată, la bovine sprijinul creşte faţă de anul trecut cu 20%, de la 416 lei la 500 de lei pe cap de animal. Cu toate acestea, reprezentanţii fermierilor s-au declarat nemulţumiţi de sumele promise, cerând subvenţii mai mari şi ameninţând, în caz contrar, cu ieşitul în stradă. Reprezentanţii crescătorilor de ovine au spus, la rândul lor, că sunt nemulţumiţi de cei 40 de lei pe cap de animal oferiţi de minister, după ce ei au cerut un sprijin de 50 de lei pe animal.
"La bovine ni s-au promis 500 de lei pe cap de animal, iar noi am spus că măcar suma alocată în 2009, de 570 de lei, ar fi fost o sumă la care să ni se permită să ieşim în faţa crescătorilor de vaci şi să îi liniştim", a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine.

Zootehnia, considerată "cenuşăreasa agriculturii"

Olteanu spune că, din punct de vedere al agricultorilor, zootehnia a fost considerată "cenuşăreasa agriculturii". "Programele aplicate până acum au fost uşor dezechilibrate, făcând ca acest segment de creştere al animalelor să primească plăţi directe şi programe mai mici decât în sectorul vegetal. Sunt mari probleme în sectorul ovine, din cauza creşterii alarmante a preţului la cereale şi a lipsei furajelor cauzate de seceta anului 2012. Deşi la creşterea bovinelor subvenţia a crescut faţă de anul trecut, discutându-se de 500 de lei pe cap de animal, aceasta nu este satisfăcătoare din aceleaşi motive ca şi la ovine, la care se pot adăuga preţul de achiziţie scăzut al laptelui şi cererea scăzută de carne de bovine pe piaţa românească.
Cred că la acest sector ar trebui ca domnul ministru (n.r. - Daniel Constantin) să se aplece cu mai mare atenţie, pentru că noi credem că se pot găsi resurse de creştere a subvenţiei", a precizat Olteanu.
"Dacă aş fi ministru şi aş avea toate datele, aş propune o completare a plăţilor directe cu un ajutor de salvgardare a sectoarelor în care se constată nevoi. Aş fi avut mai multe să-i propun domnului ministru, dar nu am avut ocazia, deoarece a fost foarte ocupat şi sper ca în zilele următoare să putem avea o întrevedere, pentru că în agricultură sunt foarte multe lucruri de făcut. Însă, trebuie să avem şi înţelepciunea de a înţelege că în câteva luni într-o criză economică şi financiară accentuată prea multe lucruri acesta nu putea face", a explicat Olteanu.

Fermierii nu vor ca subvenţia să fie impozitată

O altă propunere a fost ca "măcar" suma pe care o primesc agricultorii să nu fie impozitată, dar şi aceasta a fost respinsă. Costel Olteanu a spus că fermierii încearcă să găsească orice cale ca aceste sume să nu le fie dijmuite de Codul Fiscal. "Fermierii dintotdeauna au spus că subvenţia nu trebuie impozitată. Mai mult, datorită lipsei banilor, aceştia cu adeverinţele de la APIA contractează credite în numele societăţilor lor la care plătesc dobânzi, şi nu pentru că aceştia ar dori, ci doar pentru faptul că statul nu are banii necesari pe care îi datorează fermierilor. Iată încă un lucru care duce la reducerea acestor subvenţii", a afirmat Olteanu.


"Eu, ca ministru, aş fi foarte reţinut în a da prognoze şi previziuni"

Totodată, producţia de porumb din acest an totalizează circa 4,7 milioane de tone, în scădere cu 60% faţă de nivelul de aproximativ 11,7 milioane de tone înregistrat anul trecut, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii. "Producţia de porumb a scăzut cu 60% în acest an, dar acestea sunt estimări şi n-aş vrea să vă dau cifre şi să vorbesc înainte, pentru că aceasta ar influenţa preţurile", a spus Constantin în urma unei întâlniri cu reprezentanţii fermierilor.
"Eu, ca ministru, aş fi foarte reţinut în a da prognoze şi previziuni asupra cantităţilor de produse agricole aflate în piaţă şi niciodată nu aş face estimări de creşteri de preţ. Dacă domnul ministru a spus că avem doar 40% din producţia anului trecut, ar trebui ca în Guvern să se bată pentru o creştere a subvenţiilor în sectorul zootehnic, acesta fiind un argument foarte puternic. Porumb puţin şi scump, masă verde aproape deloc, implicit nici fân şi nutreţ uscat, cerealele şi nutreţurile concentrate la preţuri mari, iată motive suficiente care să încline balanţa în favoarea fermierilor. Şi ar mai fi ceva, îl mai rog pe domnul Daniel Constantin să facă o comparaţie între numărul speciilor de animale din perioada septembrie 2011-septembrie 2012 şi o să-i mai vină idei", a mai afirmat Olteanu.
"Cu cei 220 euro nu facem altceva decât să respectăm tehnologia"
Inginerul agronom Richard Martagiu spune că încă de anul trecut s-a vehiculat suma de 170 de euro, iar în final au primit 131 de euro, şi că anul acesta nu a primit niciun fel de sprijin, având în vedere că gradul de calamitate a fost de peste 50% la toate culturile. Cu toate acestea, el consideră că fermierul este îndreptăţit să primească 220 de euro la hectar în loc de 170 de euro cât era prevăzut anul acesta, diferenţa fiind o dreptate făcută pentru anul trecut.
"Cu cei 220 de euro nu facem altceva decât să respectăm tehnologia. Dacă faci o tehnologie pentru 6.000 de kilograme de grâu, la un an normal produci această cantitate pentru România. Cu aceşti bani ne încadrăm în epoca optimă pentru a semăna în toamnă la timp. Epoca optimă înseamnă la orz 20-30 septembrie, iar la grâu 1-12 octombrie, iar noi nu ne încadrăm din cauză că se rupe firul, adică nu sunt bani pentru motorină, uleiuri şi seminţe, iar în aceste condiţii nici tractorul nu pleacă din cadrul unităţii să prelucreze pământul. Dacă vom primi aceşti bani, nu va fi o pierdere pentru stat, ci se vor regăsi anul următor în producţii şi în PIB-ul României", a declarat, pentru Curierul Naţional, inginerul Richard Martagiu.
El consideră că lucrurile nu se vor termina aici, vor fi manifestări de forţă ale reprezentanţilor din agricultură, pentru că în acest moment nu este arat decât foarte puţin, iar în ceea ce priveşte semănatul, acesta nu s-a realizat decât în proporţie de 10%, lucru care nu face decât să duca la ştirbirea bugetului.
"Faptul că în prezent nu este arată decât 10-20% din suprafaţă spune multe, şi acest lucru se aplică pentru zona Bărăganului. Să mergem de la Bucureşti până la Arad şi o să se vadă că este arat şi pregătit terenul doar 5%, lucru ce trebuie să dea de gândit până nu este prea târziu. Mai avem aproximativ două luni şi vine iarna, iar pământul e nelucrat, este o conjunctură foarte proastă care trebuie analizată în fiecare zi", a afirmat fermierul.

În lipsa unor politici agricole, este imposibil să se schimbe ceva în agricultură

Totodată, fermierul Stoica Niţu a declarat că subvenţia pe suprafaţă trebuie să fie asemănătoare celei de la nivelul Uniunii Europene, lucru ce le va permite să achiziţioneze mai multă motorină, seminţe, îngrăşăminte în vederea pregătirii terenului. "În lipsa unor politici agricole bazate pe nevoile fermierilor care să asigure un grad ridicat de performanţă, să conducă la competitivitate şi productivitate şi nu în ultimul rând la o retehnologizare, este imposibil să se schimbe actuala situaţie din agricultură. Totodată, Ministerul Agriculturii trebuie să sprijine accesul fermierilor pe pieţele europene, dacă se vrea să stăm la aceeaşi masă cu cei mai mari jucători din piaţă", a afirmat, pentru Curierul Naţional,  Stoica Niţu.
Ministrul Agriculturii a spus, după întâlnirea cu fermierii, că săptămâna aceasta vor intra în Guvern două hotărâri, una care reglementează sprijinul pe suprafaţă care va fi acordat fermierilor pentru campania 2012-2013, iar cealaltă va reglementa sprijinul potrivit unui ajutor de stat pe cap de animal la ovine şi bovine. El a afirmat că în urma obţinerii sumei suplimentare de 100 de milioane de euro la rectificarea bugetară, sprijinul acordat fermierilor pentru anul viitor atinge valoarea maximă admisă de către Comunitatea Europeană. Ministrul a spus că dacă anul trecut sprijinul pe suprafaţă a fost în valoare de 132 de euro la hectar, contribuţia naţională fiind de doar 12 euro la hectar, anul acesta contribuţia statului creşte şi subvenţia la hectar va ajunge la 170 de euro. Constantin a spus că sprijinul pe suprafaţă se va acorda începând cu 1 decembrie, dar printr-o solicitare făcută CE, din 16 octombrie se pot acorda în avans 50% din banii europeni. Sprijinul pe cap de animal urmează să fie plătit de anul viitor
 
 • Currently 3.73/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.7 din 15 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
  Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

  GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
  Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

  TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
  Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

  4, crezi ca 1000 este egal cu 10000? ...
  Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

  Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
  Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: