Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Cum va ajuta Cardul Kogălniceanu IMM-urile?

Economie - Cristina Chicoş-Voitiş / cristina.chicos@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Statul va garanta creditele şi va subvenţiona dobânzile în proporţie de 50% pentru a ajuta IMM-urile să treacă de criză
Firmele trebuie să aducă garanţii colaterale pentru cel puţin 40% din valoarea creditului, iar comisionul de risc se ridică la 2% pe an

Statul va garanta în proporţie de 80% creditele accesate de întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) şi va subvenţiona cu până la 50% dobânzile aferente împrumuturilor contractate de aceste firme pentru a le ajuta să depăşească dificultăţile financiare cauzate de criză.
"Criza economico-financiară mondială constituie cauza principală care a condus la creşterea semnificativă, în ultimul an, a ratei falimentelor în rândul afacerilor mici şi mijlocii în lume, iar România desigur că nu putea face excepţie", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordonanţă de urgenţă denumit "Cardul Kogălniceanu pentru IMM", elaborat de Ministerul Economiei. Astfel, se instituie o schemă de garantare în baza căreia Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri va garanta, în numele şi în contul statului, creditele ce urmează să fie contractate de IMM-uri.
Garanţia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobânzi, comisioane şi alte speze datorate de beneficiar instituţiei de credit, însă nu va trece de 100.000 de lei. Dobânda va fi subvenţionată în proporţie de 50% şi nu va depăşi 125.000 de lei/an/beneficiar.
Potrivit notei de fundamentare, linia de credit care poate fi accesată în cadrul programului se acordă cu următoarele facilităţi:
a) dobânda parţial subvenţionată - subvenţia acordată IMM de la bugetul de stat de către MECMA prin AIPPIMM, în cuantum de maximum 50% din dobânda calculată pentru  creditele în lei, dar nu mai mult de 4,5% pe an din soldul sumei utilizate din linia de credit acordată în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţă.
b) garanţii în numele şi în contul statului acordate de FNGCIMM în calitate de mandatar al MFP, pentru creditele contractate de beneficiarii eligibili care respectă condiţiile Programului şi se încadrează în normele şi procedurile interne ale instituţiilor de credit. Garanţia în numele şi în contul statului se acordă numai în situaţia în care beneficiarul programului nu dispune de garanţii suficiente pentru accesarea liniei de credit.
În plus, sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat; cheltuieli privind aprovizionarea, producţia, desfacerea; cheltuieli privind executarea de lucrări şi/ sau prestarea de servicii; cheltuieli privind constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor; alte tipuri de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii curente; cheltuieli cu salariile şi asimilatele acestora; alte costuri de operare.

Cine va beneficia de ajutor?

Mai mult, potrivit documentului, aproximativ 12.000 de IMM vor beneficia de acest program, iar bugetul total pentru subvenţii este de 165 mil. lei pentru perioada 2011-2013.


Schema de ajutor se va aplica doar în cazul firmelor care au până la 250 de angajaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 mil. euro, echivalent în lei, sau deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 mil. euro.
Pentru a putea aplica la acest program, s-a prevăzut, în cadrul criteriilor de eligibilitate, obligaţia IMM-urilor de a prezenta instituţiei de credit finanţatoare garanţii colaterale pentru cel puţin 40% din valoarea creditului. Totodată, beneficiarul trebuie să constituie în favoarea finanţatorului şi a statului român, reprezentat de MFP, proporţional cu procentul de garantare, o garanţie reală mobiliară - gaj fără deposedare asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de beneficiar în baza contractelor de credit şi de garantare.
O altă măsură de reducere a riscurilor de executare a garanţiilor constă în obligaţia administratorului, acţionarului/acţionarilor sau asociatului/asociaţilor beneficiarului programului, precum şi întreprinzătorului - persoană fizică ce organizează o activitate economică, după caz, în calitate de fidejusor, de a garanta prin cel puţin un angajament personal, creanţele rezultate din plata garanţiilor acordate de FNGCIMM în numele şi în contul statului cu renunţarea la beneficiul de discuţiune şi diviziune. Contractele de fidejusiune sunt titluri executorii şi au valoare de înscrisuri autentice.

Ce comisioane se plătesc?

Pentru acoperirea riscurilor rezultate din acordarea garanţiilor în cadrul programului, cât şi pentru finanţarea anuală a capitalului se constituie Fondul de risc pentru Programul "Cardul Kogălniceanu pentru IMM-uri". ''Sursele Fondului de risc sunt comisionul de risc încasat de la beneficiarii programului; sumele recuperate conform prezentei ordonanţe de urgenţă ca urmare a executării garanţiilor; obligaţii fiscale accesorii creanţelor rezultate din plata garanţiilor în cadrul programului dobânzile calculate la disponibilul fondului; fonduri alocate de la bugetul de stat în acest scop'', se mai specifică în notă. Nivelul comisionului de risc datorat de către beneficiari este de 2% pe an aplicat la valoarea creditului şi se plăteşte anticipat la data aprobării creditului. Sumele rezultate din executarea garanţiilor de stat acordate de FNGCIMM, prin program, în numele şi în contul statului se plătesc finanţatorului de către MFP din Fondul de risc, pe baza documentelor justificative prezentate de FNGCIMM şi se recuperează de la  beneficiarul programului.

Cum se recuperează datoriile?

Potrivit notei de fundamentare, în cazul în care, ulterior acordării subvenţiei de dobândă, se constată că au fost încălcate condiţiile prevăzute de legislaţia în domeniul ajutorului de minimis, AIPPIMM calculează sumele datorate şi emite decizia de recuperare a acestora conform procedurilor de recuperare în materia ajutorului de stat şi în conformitate cu legislaţia privind ajutorul de stat. Recuperarea acestor sume se face de către ANAF conform dispoziţiilor OG nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, care se aplică, în mod corespunzător.

Ministerul Economiei arată că printre dificultăţile cu care se confruntă IMM se regăseşte accesul dificil la creditare, 30,51% din firme confruntându-se cu această dificultate. În ceea ce priveşte intensitatea dificultăţilor legate de creditare pe o scară de la 1 la 5, costurile mari ale creditelor au o medie de 3,13, iar accesul la creditare o medie de 2,89.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: