Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Ce efecte va avea reorganizarea?

Economie - Cristina Chicoş / cristina.chicos@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2011-06-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


PDL insistă pentru 8 regiuni teritoriale, UDMR refuză şi cere 16
ARACO: Pentru mediul de afaceri e bine dacă natura şi consistenţa taxelor s-ar reduce
Plosceanu: Este nevoie de profesionalism şi capabilitate a celor ce vor conduce teritoriile pentru a creşte absorbţia fondurilor UE


Liderii PDL şi cei ai UDMR, reuniţi în şedinţa coaliţiei, nu au ajuns la un acord privind proiectul de reorganizare administrativă a ţării, reprezentanţii formaţiunii maghiare spunând în timpul discuţiilor că nu au susţinere din teritoriu pentru modificarea propusă de către PDL. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că Uniunea nu poate accepta varianta transformării regiunilor de dezvoltare în opt "judeţe-mamut", neexistând argumente suficiente pentru asta, şi avertizează că dacă PDL va insista pe acest proiect va exista o problemă în Parlament şi nu va mai fi majoritate.
"Noi am spus, marţi, în coaliţie că nu putem accepta varianta transformării celor opt regiuni de dezvoltare în opt judeţe-mamut. Nicio organizaţie judeţeană sau teritorială a UDMR nu susţine o astfel de variantă. Din punctul nostru de vedere, nu este posibilă o susţinere faţă de un astfel de proiect. Noi am spus că pentru noi punctul de plecare este proiectul nostru de reorganizare cu 16 regiuni de dezvoltare şi că o reformă administrativă se poate construi pe 16 regiuni, nu pe opt. Nu avem cum să susţinem un astfel de demers, nici din punct de vedere politic, nici din punct de vedere tehnic. Noi considerăm că nu există argumente suficiente pentru a crea opt judeţe-mamut", a declarat Kelemen Hunor, citat de Mediafax. Întrebat ce se va întâmpla în cazul în care PDL va insista cu proiectul de reorganizare, iar Guvernul îşi va asuma răspunderea, Kelemen a spus că fără o susţinere în coaliţie nu va mai exista majoritate în Parlament.
Reprezentanţii formaţiunii maghiare susţin propunerea înfiinţării a 16 entităţi administrative, subliniind că în coaliţie nu este cristalizat la ora actuală "un proiect bine închegat şi corelat", în timp ce, cei de la PDL susţin împărţirea teritorială în 8 judeţe. Potrivit secretarului general al PDL, Ioan Oltean, capitalele celor 8 judeţe ar putea fi Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

ARACO: Partenerii sociali trebuie să-şi asume răspunderea pe proiectele importante

Preşedintele Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), Laurenţiu Plosceanu, ne-a declarat că reorganizarea teritorială ar putea fi benefică mediului de afaceri dacă s-ar reduce taxele. ''Pentru mediul de afaceri e bine dacă natura şi consistenţa taxelor se reduc. În plus, e nevoie ca partenerii sociali din fiecare teritoriu, şi aici vorbesc despre primari, viceprimari, consiliile judeţene, să-şi poată asuma răspunderea necesară pe proiectele de achiziţii publice şi pe parteneriatele public-private. Dacă s-ar face reorganizarea teritorială a României ar trebui să vină cu o răspundere mai mare a partenerilor sociali pe aceste proiecte importante, mai ales că în acest lucru constă dezvoltarea infrastructurii'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Laurenţiu Plosceanu.
În ceea ce priveşte reducerea birocraţiei, preşedintele ARACO a spus că aceasta ar trebui să se facă indiferent dacă se adoptă sau nu reorganizarea teritorială. ''Este o măsură atât de necesară, încât ar trebui adoptată în regim de urgenţă, indiferent care sunt problemele politice sau culoarea politică. Am văzut cu toţii ce s-a întâmplat în perioada crizei şi ce factură au plătit în special întreprinzătorii tocmai pentru că avem printre cele mai mari taxe din Europa'', a explicat Plosceanu.

Reorganizarea teritorială nu va ajuta absorbţia fondurilor UE

Mai mult, reprezentantul Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO) nu crede că reorganizarea administrativă a ţării va conduce automat la creşterea absorbţiei europene.
''Nu cred că reorganizarea teritorială va creşte automat absorbţia fondurilor europene, ci este nevoie de mult profesionalism şi capabilitate a celor ce vor conduce teritoriile pentru a se întâmpla acest lucru. Aşadar, conducerea administrativă va trebui să dea dovadă de profesionalism şi astfel vom vedea dacă vor fi capabili să depună proiectele adecvate şi corecte pentru fiecare zonă în parte'', a subliniat Plosceanu.

USL participă la consultări

USL a decis să participe la consultările iniţiate de către preşedintele Traian Băsescu pe tema reorganizării administrativ-teritoriale, a anunţat, marţi, preşedintele PNL, Crin Antonescu. Preşedintele PNL a precizat că USL nu îşi propune să discute agenda propusă de către preşedintele Traian Băsescu, ci să îl convingă pe şeful statului să renunţe la reorganizarea administrativ-teritorială, care ar duce România în "haos şi debandadă". El a precizat, răspunzând unei întrebări, că USL va depune "automat" moţiune de cenzură dacă Guvernul îşi va asuma răspunderea pe reforma administrativă. "În orice caz, nu vom rămâne fără reacţie. Îi vom spune domnului Băsescu: Opreşte-te, că de data asta nu e de glumă", a spus Antonescu. Preşedintele Traian Băsescu a adresat formaţiunilor parlamentare invitaţia de a participa, pe 21 iunie, la un dialog despre reorganizarea teritorială şi revizuirea Constituţiei, USL fiind invitată de la ora 14.00, iar reprezentanţii coaliţiei de la ora 16.00.

O propunere mai veche a UDMR

Curierul Naţional a scris şi acum 3 ani despre acest subiect, când UDMR elaborase o propunere privind reorganizarea teritorială a României în 16 regiuni. Astfel, în ediţia din 7 martie 2008, Curierul Naţional scria: "La reuniunea de la Bruxelles, Iuliu Winkler a reamintit faptul că UDMR a elaborat o propunere concretă în acest sens, bazată pe un studiu economic şi bugetar, aratând că este nevoie de o dezbatere publică pentru a obţine un consens, care să transceadă Guvernele. În acest caz, europarlamentarul face referire directă la aşa-zisul studiu lansat de UDMR la Târgu Mureş în data de 13 octombrie 2007. Domnul Winkler uită să amintească faptul că pseudomaterialul, mai mult document programatic, deşi pare bine fundamentat pe bibliografia de specialitate, se bazează pe fotografii statice nedatate ale absorbţiei fondurilor de preaderare, precum şi pe valorile desuete ale PIB-urilor regionale de la nivelul anului 2003, neluând în calcul tendinţele de dezvoltare, amplasarea polilor de dezvoltare, precum şi armonizarea interregională şi intraregională a domeniilor de interes. Aceasta este concluzia specialiştilor care au analizat oferta UDMR. Autorul acestui document, fostul secretar de stat în Ministerul Integrării, Csutak Istvan, cunoaşte foarte bine că prin datele statistice însăilate recurge la dezinformare. La fel, europarlamentarul nu aminteşte faptul că documentul UDMR s-a mai aflat anul trecut în dezbatere publică, fiind trimis tuturor autorităţilor locale, şi a fost demontat dată cu dată. Cum mai afirmam şi în articolele anterioare, statistica a fost transformată, de Istvan Csutak, în unealtă politică atunci când s-a analizat ritmul de dezvoltare pe judeţe şi pe actualele 8 Regiuni de Dezvoltare în scopul atingerii autonomiei Ţinutului Secuiesc, teritoriu delimitat clar pe harta UDMR. Nici nu mai contează legislaţia şi acordurile încheiate de România. Practic, prin reluata idee de reîmpărţire teritorială, sub masca grijii faţă de absorbţia fondurilor europene, se încalcă flagrant prevederile Capitolului 21 negociat cu Uniunea Europeană. Nu cred că actualii sau foştii miniştri ai UDMR nu cunosc că în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene şi ale legislaţiei naţionale actualele regiuni de dezvoltare s-au constituit prin asociere benevolă de judeţe vecine, iar regiunea de dezvoltare nu este unitate administrativ-teritorială, aşa cum ar dori iniţiatorii şi susţinătorii proiectului de reîmpărţire a României''
 
 • Currently 4.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.5 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de balzabucu:
  UDMR-UL CIOCUL MIC TATICU. SUNTEM IN ROMANIA NU IN ungaria.
  2011-06-15, 17:42:08 (adresa: 188.27.84.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
“Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: