Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Legislaţia achiziţiilor publice, un haos total

Economie - Mădălina Drăghici / madalina.draghici@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-04-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


ARACO: Cu toate  modificările operate, mai sunt multe disfuncţionalităţi care trebuie corectate
Plosceanu: Legislaţia ar trebui să limiteze drastic abuzurile pe care entităţile achizitoare le-au generat în ultimii ani


Deşi în ultimii ani constructorii români au solicitat în repetate rânduri crearea unui cadru legislativ care într-adevăr să contribuie la sprijinirea şi dezvoltarea sectorului de profil, nici până în prezent firmele nu sunt mulţumite de forma pe care o are legislaţia achiziţiilor publice. "Din păcate, în legislaţia românească a achiziţiilor publice este un haos total în acest moment, iar constructorii  sunt nevoiţi să se descurce fiecare cum poate într-o astfel de situaţie, deşi avem mare nevoie de  clarificări'', a declarat, ieri, Valentin Feodorov, vicepreşedinte al Asociaţiei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO), cu ocazia celebrării a 20 de ani de existenţă de la înfiinţarea Asociaţiei şi a Conferinţei Naţionale ARACO.
Şi preşedintele ARACO, Laurenţiu Plosceanu, susţine că  pentru a ajuta într-adevăr sectorul de profil, legislaţia achiziţiilor publice ar trebui să fie corectată şi îmbunătăţită cel puţin prin standardizarea caietelor de sarcini şi neutilizarea acestora pentru alocări prestabilite. "În primul rând această legislaţie ar trebui să limiteze drastic abuzurile pe care entităţile achizitoare le-au generat în ultimii ani. De asemenea, ar trebui să asigure transparenţă şi predictibilitate în procedurile de licitaţie'', ne-a declarat Laurenţiu Plosceanu. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, unul dintre domeniile de referinţă ale activităţii ARACO a constat în implicarea profesională în  adoptarea, modificarea  şi  completarea cadrului naţional de reglementare a achiziţiilor publice. ''În cadrul acestei acţiuni am urmărit ca prin propunerile noastre să eliminăm şi să îmbunătăţim cadrul de acces la lucrări a societăţilor de construcţii, să se adopte un ghid  de ajustare a preţurilor pe parcursul execuţiei lucrărilor, să se adopte modelul de  contract FIDIC, să se reducă timpii între fazele de încheiere a licitaţiilor, să se simplifice, să se elimine chiar, sistemul de contestare  şi rezolvare a licitaţiilor, să se blocheze  accesul la licitaţii a societăţilor fără calificarea profesională pe categorii de lucrări, să se  modifice legea exproprierii pentru lucrări de utilitate publică şi nu numai. Am putea spune că procesul de reglementare a achiziţiilor publice a fost  modificat într-o manieră nesatisfăcătoare pentru membrii ARACO,  rămânând multe disfuncţionalităţi care sunt necesar a fi corectate'', a precizat Laurenţiu Plosceanu.


ARACO continuă demersurile pentru corecţiile necesare în achiziţiile publice

Din  raportul comitetului director al ARACO în perioada aprilie 2009- aprilie 2011 reiese că Asociaţia este implicată şi în acţiuni care au ca scop elaborarea de documentaţiii standardizate utilizabile în cadrul procedurilor de achiziţie publică în sectoarele transport, energie, mediu în scopul  limitării efectului de dumping şi eliminarea unor criterii de evaluare subiective din caietele de sarcini.
Mai mult, preşedintele ARACO a mai spus că acţiunile Asociaţiei cu acest scop nu sunt încheiate, iar ARACO va continua demersurile pe lângă Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Guvern şi Comisia Europeană pentru a promova corecţiile necesare. ''Problemele generate de legislaţia achiziţiilor publice, de modul în care aceasta este implementată sau respectată, modul în care se întocmesc caietele de sarcini, activitatea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) şi chiar activitatea de monitorizare care ar trebui desfăşurată de ANRMAP  sunt probleme care necesită identificarea şi promovarea unor noi soluţii inteligente'', susţine Laurenţiu Plosceanu.
Referitor tot la legislaţia achiziţiilor publice, Nicolae Micu, preşedintele Asociaţiei Române a Inginerilor Consultanţi (ARIC), a atras atenţia că deşi OUG 34/ 2006 a suferit unele modificări mai sunt multe de clarificat. Potrivit acestuia, la recomandarea Comisiei Europene în prezent există la ANRMAP  o acţiune de uniformizare a documentelor de licitaţii pe specialităţi în lucrările de construcţii.
''Până la 30 iunie trebuie să fie uniformizate documentele de licitaţii, ceea ce este un pas important pentru noi'', a explicat Micu, care a mai spus că în ultimii trei ani s-au făcut o serie de încercări  de  preluare a condiţiilor de contractare FIDIC (Federaţia Internaţională a Inginerilor Consultanţi în domeniul Construcţiilor).
Şi preşedintele ARACO susţine necesitatea reintroducerii prin act normativ a obligativităţii utilizării normelor FIDIC de contractare şi obligarea autorităţilor contractante la respectarea spiritului, formei şi fondului acestor norme.

ARACO a celebrat ieri 20 de ani de la înfiinţare, la eveniment luând parte, pe lângă parteneri şi fondatori ai Asociaţiei, şi reprezentanţi ai mediului de afaceri atât din ţară, cât şi din străinătate. Cu  prilejul reuniunii aniversare a fost lansată Monografia ARACO-20 de ani, fiind acordate în acelaşi timp şi diplome de merit
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
  “Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

  Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
  Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

  Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: