Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Locurile de muncă scad de la o lună la alta

Economie - Cristina Chicoş / cristina.chicos@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2010-12-01

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


INS: Peste 23.000 de locuri de muncă vacante în trimestrul al treilea, cele mai multe în industrie
Acestea sunt cu 900 de posturi mai puţine faţă de trimestrul precedent şi cu 11.600 faţă de iulie-septembrie 2009


Numărul locurilor de muncă vacante în trimestrul al treilea a fost de 23.300, în scădere cu 900 de posturi faţă de trimestrul precedent şi cu 11.600 faţă de iulie-septembrie 2009, cele mai multe provenind din industria prelucrătoare, potrivit datelor INS. Astfel, mai mult de o treime (8.500) din numărul total al locurilor de muncă vacante se regăsesc în industria prelucrătoare, unde rata a luat valoarea de 0,90%. Puţin peste 10% din totalul posturilor libere s-au înregistrat în administraţia publică (2.700 locuri de muncă), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (2.400 slujbe). Angajatorii au prezentat cea mai redusă cerere de forţă de muncă în activitatea de tranzacţii imobiliare (30 posturi libere), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).
Rata medie a locurilor de muncă vacante a fost în trimestrul al treilea de 0,57%, în scădere cu 0,02 puncte procentuale faţă de cele trei luni anterioare şi cu 0,23 puncte comparativ cu aceeaşi perioada a anului trecut.

Companiile de asigurări fac cele mai multe angajări

În perioada analizată, cea mai mare rată a locurilor de muncă vacante s-a înregistrat în activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (1,08%), la polul opus, cu cele mai mici valori, regăsindu-se activităţile de hoteluri şi restaurante (0,07%), respectiv industria extractivă (0,08%). Prin comparaţie cu trimestrul precedent, cele mai mari scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în activităţile de servicii administrative şi de servicii suport (-0,47%), respectiv în construcţii (-0,29%). La polul opus, cu uşoare creşteri, s-au situat activităţile profesionale, ştiinţifice şi tehnice (0,52%), respectiv activităţile de intermedieri financiare şi asigurări (0,46%).
Faţă de iulie-septembrie 2009, cea mai semnificativă scădere a ratei locurilor de muncă vacante s-a produs în sănătate şi asistenţă socială (-2,53%).
Majorări uşoare s-au regăsit în câteva activităţi economice, cele mai importante fiind în activităţile de spectacole, culturale şi recreative (0,18%), respectiv distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (0,15%). Comparativ cu cele două perioade analizate, în sănătate şi asistenţă socială s-a înregistrat cea mai semnificativă reducere a numărului de locuri de muncă vacante, cu 7.800 posturi, reprezentând mai mult de două treimi (67,5%) din numărul locurilor de muncă vacante care s-a diminuat într-un an de zile (trimestrul trei 2010 faţă de trimestrul trei 2009) în întreaga economie, respectiv cu 800 de posturi faţă de trimestrul precedent. În industria prelucrătoare s-a regăsit cea mai mare creştere a cererii de forţă de muncă (1.200 faţă de trimestrul al doilea, respectiv 700 faţă de trimestrul al treilea din 2009).

O "explozie'' de locuri de muncă în iulie-septembrie 2010

Cea mai mare cerere de forţă de muncă salariată exprimată de angajatori s-a referit, în iulie-septembrie 2010, la ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,98% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 5.400 locuri vacante) şi de specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (0,75% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 5.300 locuri vacante). În schimb, cea mai redusă disponibilitate a locurilor de muncă s-a regăsit în rândul membrilor corpului legislativ al Executivului, înalţilor conducători ai administraţiei publice, conducătorilor şi funcţionarilor superiori din unităţile economico-sociale şi politice - grupa majoră 1 (0,30% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 800 posturi) şi a agricultorilor şi lucrătorilor calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (0,34% rata locurilor de muncă vacante, respectiv 80 locuri vacante).
Raportat la trimestrul precedent, majoritatea ocupaţiilor au cunoscut scăderi ale ratei locurilor de muncă vacante, excepţii minore constatându-se în ocupaţiile de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,11%), respectiv specialişti cu ocupaţii intelectuale şi ştiinţifice - grupa majoră 2 (0,08 %). Cele mai semnificative reduceri s-au evidenţiat în rândul lucrătorilor operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (-0,19%), respectiv agricultorilor şi lucrătorilor calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit - grupa majoră 6 (-0,13%).

Tot mai puţini maiştri şi tehnicieni

Tendinţa de scădere a fenomenului s-a manifestat mai puternic comparativ cu trimestrul trei din 2009. Astfel, descreşteri semnificative s-au manifestat în rândul ocupaţiilor de tehnicieni, maiştri şi asimilaţi - grupa majoră 3 (-0,58%), respectiv cele de lucrători operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (-0,53%). Singura creştere faţă de acelaşi trimestru al anului 2009 s-a înregistrat în rândul operatorilor la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (0,27%). În comparaţie cu cele două perioade analizate, numărul locurilor de muncă vacante s-a diminuat semnificativ în rândul lucrătorilor operativi în servicii, comerţ şi asimilaţi - grupa majoră 5 (-1.200 locuri vacante faţă de trimestrul II 2010, respectiv -3.600 locuri vacante faţă de trimestrul III 2009), crescând în favoarea ocupaţiilor de operatori la instalaţii şi maşini şi asamblori de maşini, echipamente şi alte produse - grupa majoră 8 (600 locuri vacante faţă de trimestrul doi, respectiv 1.200 locuri vacante faţă de trimestrul trei 2009)
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de DX:
  Daca au scazut locurile de munca,cum elaboreaza legea pt femei/mame pt a se intoarce la munca si in special,BOC si BASESCU spuneau ca nu vrea lumea sa munceasca si la fiecare ii place sa stea cu mana intinsa si la ajutoare diverse....Cum si din ce sa supravietuiasca lumea si cum sa-si plateasca fiecare obligatiile catre stat si intretinere,daca nu sunt locuri de munca ori sursa de venit?!De ce presa nu vine cu explicatii?
  2010-12-01, 12:09:02 (adresa: 86.124.208.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

a mediului politico-infractiona l ...
Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

Se dubleaza si impozitele si CAS-ul si banii se in ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

Datoriile marilor contribuabili, miliarde euro, ga ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: