Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Eliminarea impozitului de 3% va continua exterminarea firmelor

Economie - Cristina Chicoş / Mădălina Drăghici
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2010-01-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Ieri în Parlament a picat amendamentul care le permitea microîntreprinderilor să plătească un impozit de 3%
Estimările merg de la ''uciderea'' a câtorva mii de firme, până la 200.000
Vlădescu deplânge cu lacrimi de crocodil lipsa investiţiilor


Deputatul PNL Daniel Chiţoiu a declarat ieri, în Parlament, că neaplicarea unui impozit de 3% pe venitul microîntreprinderilor va duce la circa 200.000 de falimente în acest an şi că impozitul forfetar va fi introdus în aprilie sau mai. "Dacă introducerea impozitului minim a dus la radierea a peste 200.000 de firme în 2009, neaplicarea impozitului de 3% va duce practic la falimentarea unui număr similar de firme în 2010", a spus Chiţoiu, deputat PNL şi fost şef al ANAF. Acesta a arătat că există posibilitatea ca toate microîntreprinderile să înregistreze pierderi, iar statul să nu mai încaseze niciun ban. Microîntreprinderile vor fi impozitate din acest an la fel ca orice firmă, prin aplicarea cotei de 16% pe profit sau a impozitului minim, fără a mai putea opta pentru impozitul de 3% pe venit. Parlamentul a respins, la dezbaterea proiectului de lege privind bugetul din acest an, un amendament al deputatului PNL Daniel Chiţoiu de prelungire a opţiunii, informează Mediafax. "De la 1 ianuarie a dispărut regimul de taxare diferenţiat pentru microîntreprinderi, adică impozitarea cu 3% a veniturilor, şi este introdus impozitul de 16% pe profit sau impozitul minim", a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu.

Pârvan: Bugetul are zero măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri

Renunţarea la impozitul de 3% pe venitul microîntreprinderilor este încă o dovadă că bugetul pentru 2010 nu conţine nicio măsură care să sprijine mediul de afaceri şi înseamnă un alt pas spre desfiinţarea micilor afaceri, după aplicarea impozitului minim, susţin reprezentanţii patronatelor. "Ministerul Finanţelor nu a făcut nicio evaluare să vadă câte din cele 700.000-800.000 firme înregistrate în România sunt microîntreprinderi şi cât încasează prin aplicarea impozitului de 3%, bani pe care îi lua sigur. Aşa băgăm pe cheltuieli tot, iar cei care întreabă contabilul vor plăti zero lei la buget, iar cei care nu, vor plăti 16% pe profit, deci bugetul pierde astfel", a declarat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România. El a menţionat că măsura arată încă o dată că bugetul cuprinde "zero" măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri, Guvernul fiind interesat doar să împartă banii, fără să ţină cont de niciun amendament propus.


Încă un pas spre desfiinţarea firmelor

"Este un pas în plus pentru desfiinţarea microîntreprinderilor, după impozitul minim. Statul era mai avantajat dacă impozita cu 3% veniturile, dar probabil că autorităţile s-au gândit că sunt firme care au profituri mari. Vor fi afectate mai ales firmele care funcţionează cu cheltuieli reduse cum ar fi cele de consultanţă, din domeniul tehnic, arhitectură sau contabilitate", a spus Florea Pârvu, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
În opinia sa, în urma acestei măsuri, pe de o parte unele firme îşi vor ascunde profitul, dar vor fi şi întreprinzători care nu-şi vor permite să plătească cota de 16% pe profit şi vor dispărea.

Vlădescu, îngrijorat că multă vreme investiţiile vor fi limitate


România va fi limitată "multă vreme de acum încolo" în ceea ce priveşte investiţiile publice, în condiţiile în care anul acesta dispune de fonduri reduse, iar Ministerul Finanţelor este preocupat în primul rând de plata salariilor şi pensiilor, a mai spus Vlădescu. Acesta apreciază "grija" cu care fiecare parlamentar îşi susţine amendamentele pentru investiţii, însă, deşi fiecare propunere are sens, există îngrijorarea că fondurile vor fi limitate pentru multă vreme de-acum încolo. "Există aproximativ 6.000 de amendamente. Ne bucurăm de grija cu care fiecare parlamentar se uită la colegiul său, însă personal, pe mine, ca ministru de Finanţe, mă îngrijorează, pentru că fiecare amendament are sens. Fiecare şcoală, drum, biserică ar trebui făcută, însă dacă facem suma acestor amendamente constatăm că este vorba de miliarde de euro, ca să ne mai cârpim pe ici, pe colo, fără să facem lucruri mari", a spus, ieri, în Parlament, Vlădescu. În acelaşi timp, ministrul Finanţelor  a arătat că limitarea fondurilor este şi un rezultat al cheltuielilor mari cu pensiile şi salariile pe care le suportă bugetul.

Nicolescu: Vor dispărea firmele care şi-au început investiţiile


Preşedintele CNIPMMR Ovidiu Nicolescu ne-a menţionat că neaplicarea impozitului de 3% va duce la falimentarea a câtorva mii de firme. ''Estimarea deputatului PNL Daniel Chiţoiu este puţin cam exagerată, eu cred că neaplicarea impozitului de 3%  va duce la falimentarea a câtorva mii de firme. Este foarte greu pentru microîntreprinderile care au început să investească pe baza profitului, iar tu vii acum şi îi aplici un bir de 16% pe profit. Acestea vor fi firmele care vor dispărea de pe piaţă. Acestea şi-au făcut un plan de afaceri fără a lua în calcul un impozit de 16% pe profit, care este un bir foarte mare pentru profitul care îl vor avea aceste firme în 2010'', a declarat pentru Curierul Naţional Ovidiu Nicolescu.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Orașele Sodoma și Gomora au fost distruse cu foc ...
  Pompierii au făcut progrese majore în stingerea incendiilor de vegetaţie din California

  huligani faradelege ...
  Incredibil! Bugetarii din România care au refuzat minivacanţa guvernului de Sfânta Maria

  patru zeci de mii abuza de jandarmerie ...
  Peste 40.000 de cetățeni sesizează ONU, după abuzurile Jandarmeriei

  Obama a data unda verde pt instalarea socialismulu ...
  E oficial! SUA se îndreaptă spre socialism: Un prestigios sondaj Gallup explică noile preferinţe ale generaţiei Millennials

  ceea ce tie nu ti place altuia nu i face ...
  SUA condamnă sancţiunile impuse de către Turcia asupra importurilor de automobile, alcool şi tutun

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: