Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (1) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Experţii contabili primesc ameninţări

Economie - Ştefan Rădeanu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-08-01

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Dacă nu se înscriu urgent în Camera Consultanţilor Fiscali, contabilii sunt şantajaţi cu procese penale

Reprezentanţii Camerei Consultanţilor Fiscali continuă acţiunile de intimidare a membrilor Corpului Experţilor Contabili (CECAR). De această dată prin ameninţări. Practic, se încearcă racolarea cu forţa a experţilor contabili la nou înfiinţata Cameră a Consultanţilor Fiscali, organism aflat sub directa supraveghere a Ministerului Economiei şi Finanţelor Publice. Miza este uriaşă având în vedere piaţa de consultanţă fiscală din România.  Dacă prin diverse încercări de modificare a legislaţiei, inclusiv a Codului de Procedură Fiscală, prin care se dorea ca declaraţiile fiscale ale contribuabililor persoane juridice să fie avizate obligatoriu de un consultant fiscal, nu s-a reuşit un efect de intimidare a experţilor contabili autorizaţi s-a trecut la Planul B. La finele săptămânii trecute contabilii, membri ai CECCAR, au avut surpriza neplăcută de a primi în cutia poştală o scrisoare de şantaj care poartă semnătura prim-vicepreşedintelui Camerei Consultanţilor Fiscali, Constantin Văduva. Textul acestei misive ne scuteşte de alte comentarii. "Societatea dv. desfăşoară activităţi de contabilitate şi audit financiar, consultanţă în domeniul fiscal conform CAEN 7412 (recodificat 6920), având cont unic de înregistrare...

Conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr.71/2001, privind organizarea şi exercitarea activităţii de consultanţă fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, aveaţi obligaţia ca în termen de 120 de zile, respectiv până la data de 27.11.2007 să vă înscrieţi la Camera Consultanţilor Fiscali în vederea autorizării.

Dacă până la această dată nu aţti solicitat autorizarea, vă facem cunoscut că potrivit art.25 alin.2, din OG 71/2001 cu modificările şi completările ulterioare, exercitarea activităţii de consultanţă fiscală de către persoanele juridice care nu au fost autorizate de Cameră şi/sau care nu s-au înregistrat în Registrul consultanţilor fiscali şi al societăţilor comerciale de consultanţă fiscală constituie faptă de concurenţă neloială şi se sancţionează conform Codului Penal -art.301.

Prin prezenta, vă solicităm ca în cel mai scurt timp posibil să vă clarificaţi situaţia, ca să nu fim obligaţi să luăm măsurile legale în vederea sancţionării, conform celor arătate mai sus", se arată în respectiva scrisoare de ameninţare. Reacţia experţilor contabili nu a întârziat să apară. Marin Toma, preşedintele Biroului Permanent al Consiliului Superior al CECCAR, s-a arătat surprins de gestul consultanţilor fiscali subliniind că a început o campanie în forţă de naţionalizare a unei profesii liberale şi aducerea acesteia sub directa subordonare a Ministerului Economiei şi Finanţelor. "Este clar o formă de şantaj. Nu au niciun drept legal să facă acest lucru. Legea este de partea noastră şi avem tot dreptul să ne exercităm profesia" - declară Marin Toma. "Suntem sesizaţi de unii membri CECCAR că printr-o adresă semnată de expertul contabil Constantin Văduva, în numele Camerei Consultanţilor Fiscali, aceştia sunt ameninţaţi că dacă mai efectuează activităţi de consultanţă fiscală sunt pasibili de sancţiuni fiscale. Biroul Permanent al Consiliului  Superior cere membrilor Corpului să nu dea atenţie unor astfel de gesturi de intimidare şi să continue să desfăşoare toate activităţile la care aceştia  au dreptul potrivit art.149 şi 150 din Regulamentul republicat, date în aplicarea art.2, alineat 1, art.6,7 şi 9 din O.G. nr.65 din 1994 republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.13 din 2008, precum şi a prevederilor din Hotărârea Consiliului Superior nr.115 publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 2008" - se arată într-un comunicat CECCAR.

 

Protestele experţilor contabili au fost ignorate

 

Încă de la anunţarea intenţiei de formare a Camerei Consultanţilor Fiscali, contabilii au prezentat obiecţii atrăgând atenţia asupra riscurilor ce pot apărea în piaţă prin suprataxarea contribuabililor şi restrângerea dreptului de profesie. De fiecare dată aceste proteste au fost ignorate de autorităţi. Nici până în prezent nu s-a dat o explicaţie plauzibilă privitoare la imixtiunea directă a statului într-o afacere privată. "Serviciile fiscale, pentru a fi şi de calitate, nu pot fi rupte de serviciile contabile ale unui contribuabil.


Prin reglementările în cauză au fost lezate interesele celor peste 45.000 de experţi contabili şi contabili autorizaţi care obţin în prezent peste 20% din veniturile lor din prestarea serviciilor fiscale. Un studiu efectuat recent de IFAC (Federaţia Internaţională a Contabililor) a concluzionat că serviciile fiscale sunt furnizate în cea mai mare parte de asociaţiile profesionale din domeniul contabilităţii (Australia, peste 90%, Italia, peste 95%, Japonia, aproape 100%, Suedia, peste 90% etc.). În fapt, este vorba de o confiscare a unor atribuţii aparţinând unui grup în favoarea intereselor altui grup, însă nu prin metode concurenţiale, ci prin act administrativ. Cum grupul favorizat este pus sub controlul şi administrarea Ministerului Finanţelor Publice, măsura echivalează cu o naţionalizare a serviciilor efectuate în prezent - la noi ca peste tot în lume - de sectorul privat. Măsura contravine directivelor europene; astfel, în timp ce Directiva Volkestein prevede liberalizarea circulaţiei unor astfel de servicii, reglementarea în cauză creează un monopol asupra serviciilor liberale şi nu orice monopol, ci un monopol de stat. Reglementarea conduce la scăderea dramatică a autorităţii uneia din cele mai importante instituţii ale statului. Nu e posibil ca o instituţie serioasă să emită reglementări fiscale, să stabilească impozite şi apoi să acorde şi consultanţă contribuabilului, primele două plătite de noi toţi şi ultima direct de contribuabil. Reglementarea are consecinţe dramatice asupra contribuabililor şi, implicit, asupra mediului de afaceri şi bugetului statului cel puţin din două puncte de vedere:

 

- creşterea costurilor legate de suprataxa unor noi tarife şi onorarii (care în prezent sunt asociate serviciilor contabile) care, fiind deductibile, au impact asupra veniturilor bugetului de stat;

 

- este ştiut că pe axa Fisc - contribuabil trebuie să apară o persoană neutră, independentă de ambele părţi, care să asigure: contribuabilul, că nu va fi obiect al unor abuzuri şi nedreptăţi şi Fiscul, că respectivul contribuabil respectă legea. Prin eliminarea acestui specialist neutru - expertul contabil - şi închiderea circuitului între Fisc şi contribuabil se ridică două probleme:

 

· cine are interes ca cel care emite reglementarea fiscală şi stabileşte impozitul, tot el să acorde şi consultanţă, iar în caz de litigiu să efectueze şi expertiza, creându-se astfel un monopol total al statului şi toate condiţiile pentru abuzul de control, hărţuiri fiscale, corupţie, evaziune şi alte crime economice şi pentru introducere în obscuritate a relaţiilor contribuabilului cu Fiscul?

 

Conferinţa Naţională cere Consiliului Superior al CECCAR să solicite Guvernului României retragerea Hotărârii Guvernului nr. 1052/2006, în caz contrar, să solicite instanţelor de drept comun ale statului anularea reglementărilor privind Camera Consultanţilor Fiscali şi recuperarea prejudiciilor cauzate membrilor CECCAR", se menţiona într-un protest oficial al CECCAR.

 

Da, am primit scrisoarea, urmează să le răspund că nu fac consultanţă fiscală, ci contabilitate. Nu vă speriaţi că se va cotiza la cele două organisme pur şi simplu. Am citit pe site-ul lor că trebuie să te prezinţi la examen-stagiu. Deci situaţia e urâtă rău... Totuşi, CECCAR-ul văd că se luptă, acum să vedem cine e mai tare.

Am fost la sediu (Buc) şi

l-am întrebat chiar pe d-l Florita ce se aude cu auditul statutar şi mi-a spus să aşteptăm că se rezolvă printr-o nouă ordonanţă. Culmea ar fi, ca expert contabil, să nu poţi semna un bilanţ.

 

Opiniile contabililor de pe site-ul www.conta.ro

 

Am primit şi eu o astfel de scrisoare de la "concurenţă". Am o firmă cu Cod CAEN 7412 (conta primară) însă nu desfăşor niciun fel de activitate. Nu le răspund. Puteau să verifice înainte la ONRG că firma nu funcţionează, că doar de acolo au luat adresele, sunt convinsă. La ce mi-au mai trimis? Nu au ce face? Să-mi arate legea că trebuie să cotizez. Pentru ce? Aiureli, îi dau în judecată dacă mă mai deranjează. Chiar nu înţeleg existenţa acestei Camere... am lucrat la o firmă de contabilitate, patronul fiind şi consultant fiscal făceam actele angro, nici că habar nu avea de contabilitate acel "expert şi consilier fiscal". Evident că am plecat, nici că aveam ce să învăţ pe-acolo.

 

La CECCAR Cluj s-a comunicat firmelor în situaţia respectivă că acestea sunt scrisori de intimidare, deci nu aveţi nicio obligaţie, dacă nu desfăşuraţi activitate de consultanţă fiscală. Mai mult, CECCAR va deschide un proces pentru a se pune în aplicare hotărârea sa cu privire la înscrierea în evidenţele CCF şi CAFR fără examen şi fără stagiu pt. experţii activi membri CECCAR, iar cum normele europene sunt de partea CECCAR (este recunoscut ca organism membru în diverse asociaţii profesionale europene şi internaţionale), va ieşi învingător (că primează asupra legislaţiei interne).  Totul e o chestiune de TIMP. Şi probabil... INTERESE

 
 • Currently 4.14/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.1 din 14 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Moldoveanu:
  Acesti consultanti fiscali mai vor sa faca si expertize contabile judiciare pe fiscalitate, dar ei nu stiu ca potrivit codului civil si cel penal, numai expertii pot efectua aceste expertize, in continutul codurilorr nu apare cuvantul consultant si deci nu pot fi numitii
  2008-08-01, 22:27:39 (adresa: 89.33.114.*)
 2. de Preda I.:
  Este inadmisibil ce se intampla. CECCAR are dreptate! Nu e posibil sa obligi oamenii sa dea trei examene, sa faca trei stagii de cate trei ani, sa plateasca trei cotizatii. Numai in tara noastra e posibil asa ceva... CECCAR este membru IFAC! Directivele europene prevad acces al profesionistului contabil (expert) la toate cele trei activitati-contabili tate, audit, consiliere, cu respectarea deontologiei (nu poti sa le prestezi pentru acelasi client, caci incalci principiul obiectivitatii). Me mbrii CECCAR trebuie sa aiba drepturi depline de a efectua cele trei activitati. AR mai fi o problema. Unii mai vor si infiintarea AAIR, pentru audit intern. Alti bani, alta distractie.
  2008-08-04, 21:19:56 (adresa: 93.112.64.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

1500 lei si cer 300 . Toata filosofia revedicativa ...
Protest spontan la Electroputere Craiova: Angajaţii cer majorări salariale

GRECIA 14 MARIA 14, GRE.C.I.A. GRE-Georgeta, C-Cre ...
Grecia: Confruntări între militanți ai extremei drepte și migranți în insula Lesbos

TURCIA 11 Hristos 11, Maria 11, Tișbitul 11; TU.R ...
Consiliul Europei - preocupat de alegerile anticipate legislative și prezidențiale în Turcia, anunțate de Recep Erdogan

4, crezi ca 1000 este egal cu 10000? ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Băncile (nu stiu după ce reglementare) aplică d ...
Tăriceanu, împotriva justificării sumelor mari de bani

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: