Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Bijuteriile din România strălucesc pe "piaţa neagră"

Economie - Cristina Chicoş
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-17

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

80% sunt vândute ''la negru''40% din preţ reprezintă fiscalitatea

Circa 80% din piaţa de bijuterii din România este re-prezentată de comerţul "la negru", fenomen sprijinit de "fiscalitatea absurdă din domeniu", a declarat, pentru NewsIn, preşedintele Patronatului Bijutie-rilor din România (PBR), Heinz Karl. "Spre deosebire de celelalte state membre ale Uniunii Europene, piaţa bijuteriilor din România este caracterizată prin ponderea comerţului "la negru". Astfel, piaţa oficială a bijuteriilor în ţara noastră este de 15-20%, în timp ce în celelalte state aceasta are un volum semnificativ din totalul vânzărilor", a subliniat reprezentantul PBR.
Potrivit acestuia, principala cauză care a determinat amploarea pieţei negre este fiscalitatatea afe-rentă ramurei de profil. "Fiscalitatea absurdă este singurul factor care stă la baza co-merţului «la negru». În momentul de faţă ni se impun accize de 15%, plus TVA de 19%. Iar acestea reprezintă 40% din preţul de vânzare, ceea ce duce inevitabil la încurajarea pieţei subterane", a precizat Heinz Karl. Preşedintele PBR a subliniat faptul că trebuie eliminate accizele, ''care în momentul de faţă sunt foarte mari''.
Bijutierii au menţionat că în timp ce exporturile au o pondere foarte redusă din producţie, piaţa neagră a încurajat importuri masive. "Exporturile de bijuterii sunt aproape inexistente.
Doar câteva firme din Banat produc în colaborare cu firme italiene bijuterii din argint, care se exportă către firmele partenere. Domină, însă, importurile de bijuterii din Turcia, încurajate în special de piaţa neagră.
De asemenea, se mai importă din Italia,
Hong Kong, Germania, Elveţia", spune reprezentantul bijutierilor.

Pierderi de peste 100 milioane de euro

Preşedintele PBR a exemplificat cu două studii macroeconomice "că accizele la bijuteriile din aur sunt în detrimentul tuturor în afară de cei care au interes şi sunt parte la piaţa ilegală. În acest fel, bugetul pierde anual cel puţin 100 de milioane de euro numai din TVA neîncasat şi se alege cu un venit de doar jumătate de milion de euro pe an din accizele aferente". Conform datelor patrona-tului, în România se vinde lunar circa o tonă de bijuterii din aur. În ceea ce priveşte preferinţele românilor, reprezentanţii PBR spun că cele mai cumpărate bijuterii sunt cele din aur galben şi alb de 14 carate.
Însă, ca tendinţă, Heinz Karl spune că "în ultimul timp se evidenţiază un interes din ce în ce mai crescut pentru bijuteriile cu pietre preţioase".

Lipsa forţei de muncă

De asemenea, Heinz Karl ne-a declarat că piaţa românească de bijuterii întâmpină din ce în ce mai multe dificultăţi, în momentul de faţă confruntându-se şi cu un deficit masiv de forţă de muncă în acest domeniu.''De peste 50 de ani România se confruntă tot mai mult cu lipsa forţei de muncă. Sunt din ce în ce mai puţini manoperi în domeniul bijuteriilor, iar pe piaţa românească se poate observa o rarefiere a mâinii de lucru'', a declarat pentru Curierul Naţional preşedintele PBR, Heinz Karl.
Totodată, reprezentantul patro-natului a menţionat că piaţa bijuteriilor va creşte în perioada următoare datorită nivelului de trai mai crescut al românilor. ''Dacă ne uităm în vi-trinele magazinelor de specialitate, putem observa o calitate şi o cantitate deosebită a bijuteriilor, ceea ce ne indică o creştere a ramurii de profil'', ne-a mai declarat acesta. Întrebat despre o potenţială scumpire a bijuteriilor, Heinz Karl a declarat că deocamdată nu sunt semnale că acest lucru se va întâmpla. ''Deoarece preţul aurului a scăzut după o lungă perioadă de creştere continuă, nu se văd semnale pentru o eventuală scumpire a bijuteriilor'', a precizat preşedintele PBR.

 
 • Currently 3.88/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.9 din 8 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de gabi:
  Bun materialul
  2008-04-17, 18:00:22 (adresa: 194.169.235.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

cel mai avantajos este sa fii microintreprindere! ...
Salariaţii aleg independenţa fiscală

decat dupa ce a cumparat cine trebuie! ...
Încep exproprierile pentru construcţia de autostrăzi

remember 2008, 2009, 2010! in curand se va opri ro ...
Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

Slaba miscarea cu IT-ul asta. Cu o floare nu faci ...
Industria IT şi-a dublat veniturile în 6 ani. Piaţă de 5 miliarde de euro în România

Ce conteaza salariul brut daca sunt doar 3 salaria ...
Salariul mediu brut a ajuns la 3327 lei

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: