Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie

Mirajul contractelor din Irak a cuprins si companiile din Romania

Economie


Mirajul contractelor din Irak a cuprins si companiile din Romania

Data adaugarii: 2003-04-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Competitia pentru implicarea in reconstructia Irakului - o afacere evaluata la zeci de miliarde de dolari - a incins spiritele marilor companii internationale, care spera sa-si adjudece partea leului, insa mirajul contractelor a cuprins si firmele romanesti, dornice sa se afirme ca subcontractori.
Circa 100 de companii romanesti, de stat si private, s-au inscris intr-o lista preliminara, deschisa de autoritatile de la Bucuresti celor interesati sa participe la proiectele de refacere a infrastructurii din Irak, distrusa de bombardamentele coalitiei. Dintre acestea, insa, doar 30-35 pot spera ca vor prinde angajamente in Irak, prin acceptarea lor in cadrul unor consortii internationale.
O "lista prescurtata", cuprinzand numele acestor companii seectate de o comisie guvernamentala, a fost prezentata in aceste zile autoritatilor de la Washington. Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor Publice, care a jucat rolul de mesager al acestei liste, a declarat, in urma intrevederilor cu oficialii americani, ca "exista o fereastra deschisa pentru firmele romanesti care doresc sa participe la proiectele de reconstructie din Irak alaturi de companiile americane".
Companiile romanesti selectate sunt atat de stat, cat si cu capital privat, iar domeniile in care activeaza pleaca de la extractia si prelucrarea titeiului, electricitate si echipamente industriale si ajung la transport feroviar si comunicatii.
SNP Petrom (societate de stat), Rompetrol (detinuta de Dinu Patriciu), Oil Terminal (societate de stat), Upetrom (apartinand firmei ruse Uralmash), Upet (a lui Lotterby Limited) si Silcotub mizeaza pe implicarea in sectorul petrolier irakian, in vreme ce Electrica (societate de stat), Electromontaj, Energoreparatii, Romelectro, Romenergo (al carei presedinte este Al. Parvulescu), Hidroelectrica (societate de stat) si Hidroconstructia se gandesc la contractele din sectorul energetic. Refacerea infrastructurii de telecomunicatii reprezinta o oportunitate pentru Societatea Nationala de Radiocomunicatii (societate de stat), Romsys, Intrarom (parte a grupului grec Intracom) si Electromagnetica, in timp ce Astra Vagoane Arad se arata dispusa sa furnizeze echipamente feroviare.
Reprezentantii companiilor nominalizate in lista transmisa de autoritatile romane administratiei americane afirma ca au capacitatea tehnica si experienta pe care le presupun proiectele derulate in strainatate. Nicolae Berbec, seful biroului de relatii publice al companiei CCCF (care efectueaza lucrarile de reparatii la Ministerul Industriei), a declarat, agentiei Mediafax, ca societatea pe care o reprezinta ar putea participa la procesul de reconstructie a Irakului prin realizarea de lucrari in domeniile infrastructurii rutiere, feroviare, constructiilor de poduri, constructii civile si industriale.
"Noi ne-am prezentat oferta si portofoliul de lucrari executate pana in prezent si asteptam sa fim solicitati", a spus Berbec. Si compania Hidroconstructia Bucuresti s-a aratat interesata sa contribuie la proiectele de infrastructura care vor fi dezvoltate in Irak.
"Firma noastra este specializata in executia de lucrari hidroenergetice, de constructii civile si industriale, precum si in realizarea de drumuri si poduri", a mentionat Dumitru Scaueru, directorul de marketing al Hidroconstructia.
El a adaugat ca firma a derulat o serie de lucrari in strainatate, precum Iran si Algeria.
O alta companie care si-a prezentat oferta in domeniul proiectelor de infrastructura este societatea Tunele Brasov, specializata in constructia de drumuri, poduri, tunele, cai ferate, cladiri civile si industriale. "Dispunem de capacitatile tehnice si de experienta necesara pentru a face fata unor lucrari de acest tip care ar urma sa fie realizate in Irak", a afirmat Stefan Manea, directorul general al Tunele Brasov. De asemenea, firma Rombeton Bucuresti, specializata in productia de betoane, este gata sa participe la refacerea infrastructurii. "Ne-am aratat disponibilitatea de a participa la proiecte de refacere a infrastructurii. Avem capacitatea de a deplasa la fata locului statii mobile de betoane, precum si de a construi statii noi, balastiere, si de a realiza constructii civile si industriale", a precizat Gabriel Chilat, directorul adjunct al companiei. Societatile Romelectro, Energomontaj si Institutul de Studii si Proiectari Energetice (ISPE) vor forma un consortiu care va oferi solutii complete de reabilitare si constructie a centralelor energetice, a statiilor electrice de inalta tensiune si de distributie a acesteia, precum si a liniilor electrice, a declarat Ovidiu Apostol, directorul Diviziei de Dezvoltare si Afaceri din cadrul ISPE. De altfel Romelectro are 31 la suta din ISPE.
In cadrul consortiului, Romelectro ar detine calitatea de contractor general al lucrarilor. Compania are sucursale in Iran, Iordania si Kuweit. ISPE, la care Romelectro detine un pachet de 35 % din capitalul social, si-a aratat interesul sa participe si la realizarea unor proiecte din domeniul constructiilor civile, impreuna cu firmele de profil romanesti care vor fi selectate.Electromagnetica Bucuresti este interesata de contractele de reabilitare si constructie a retelei de telecomunicatii si de furnizarea unor echipamente electrice (contoare si tablouri electrice), a explicat Eugen Scheusan, directorul general al societatii.
Institutul de Studii si Proiectari Hidroenergetice (ISPH) ar putea participa la programul de reconstructie prin proiectarea unor constructii hidrotehnice si a echipamentelor necesare alimentarilor cu apa, a mentionat Gabriela Tilicea, sef al departamentului de marketing al ISPH. Institutul a realizat lucrari in Iran si Algeria.
"Romenergo este interesata de proiectele energetice din Irak, dar este prea devreme sa estimam amploarea acestora", a precizat Alexandru Pirvescu, directorul general al companiei. Societatea a realizat lucrari de modernizare a unor centrale energetice din Turcia, Egipt, Iordania, Siria si Yemen
 
 • Currently 1.50/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.5 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
  Pensionarii vor primi mai putini bani

  NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
  Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

  dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
  CCR a sesizat Comisia de la Veneția

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment