Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Studiu Franklin Templeton: Miturile din spatele pieţelor emergente

Economie mondiala


Sursa foto: CNBC.com

Data adaugarii: 2017-12-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Există câteva concepţii greşite despre pieţele emergente, care ar putea face ca unii investitori să rateze oportunităţile din această clasă de active dinamice. Una dintre acestea este că mărfurile domină oportunităţile de investiţii din cadrul acestora. Un studiu recent sponsorizat de investitorii Franklin Templeton din Regatul Unit confirmă acest lucru - deşi mitul pare să se estompeze puţin. 

Demontarea mitului produselor

Aproximativ jumătate dintre cei care au răspuns la sondajul Franklin Templeton au asociat pieţele emergente cu industriile tradiţionale, cum ar fi mărfurile (56%) şi industria prelucrătoare (50%). Între timp, 42% din respondenţi au asociat tehnologia informaţiei cu acestea. 
Chiar dacă ideile greşite par a continua, realitatea este că multe economii cu pieţe emergente şi-au extins domeniul de aplicare - aşa că suntem bucuroşi să vedem investitorii să înceapă să recunoască acest lucru. Pieţele emergente nu mai sunt unidimensionale. Vedem cultivarea unei noi generaţii de companii inovatoare situate pe pieţele în curs de dezvoltare - diversificând economiile emergente şi oportunităţile pentru investitori.
În acelaşi timp, clasa de mijloc din cadrul acestor pieţe a fost în creştere. O putere de consum mai mare a populaţiei a determinat companiile locale să satisfacă cererea de noi tipuri de bunuri şi servicii. Considerăm că această tendinţă va continua probabil să conducă la creşterea pieţei emergente şi la inovare.
De fapt, tehnologia este unul dintre cele mai mari sectoare din indexul MSCI al pieţelor emergente.
Sectorul tehnologic în ansamblul său a schimbat modul nostru de viaţă. Începând din 1982, patentul pentru primul player compact de disc (CD) din lume a fost lansat în Statele Unite şi fiecare disc a fost distribuit cu aproximativ 14 USD. Acum, cu tehnologii precum cloud, utilizatorii pot accesa milioane de melodii cu bani mai puţini - şi fără a fi necesare înregistrări sau discuri.
În plus, aproape jumătate din aplicaţiile de brevete la nivel global sunt înregistrate acum pe pieţele emergente - tehnologia a transformat pieţele emergente într-un timp relativ scurt.

Pieţele emergente au spaţiu pentru a creşte şi a evolua în continuare

Noi credem că multe companii din pieţele emergente au loc să crească mai repede decât multe alte companii din lumea dezvoltată. Nu numai că aceste companii de pe pieţele în curs de dezvoltare se alimentează pe baza consumului dinamic intern, ele, de asemenea, câştigă şi o cotă mai mare din exporturile globale.
În opinia noastră, sectorul tehnologic din pieţele emergente rămâne sub-investiţionat. Vedem valoare în multe domenii, inclusiv în comerţul electronic din America Centrală, dezvoltatorii de componente din Taiwan şi Coreea de Sud şi sectorul bancar digital din Africa de Sud şi Asia.
Multe companii de tehnologie de pe pieţele emergente au reuşit să crească foarte rapid, cu un avantaj competitiv legat de o cotă de piaţă destul de mare. Şi credem că această creştere ar putea continua ceva timp.
Pentru noi, tehnologia este un sector interesant de urmărit. Dar, demografia în schimbare pe pieţele emergente este cea care determină într-adevăr cererea pentru aceste tipuri de bunuri şi servicii.

Creşterea numărului consumatorilor în mod dinamic în Asia

În opinia noastră, Asia este una dintre cele mai interesante regiuni din pieţele emergente de astăzi.
În timp ce producţia şi exportul rămân vitale pentru multe economii, regiunea este îndepărtată de lumea tradiţională a comerţului, în special în China. China s-a mutat de la fabricarea produselor mai puţin calitative la unele cu mult mai sofisticate.
Astăzi, dinamica consumatorilor prin cererea de bunuri şi servicii noi a condus sectorul de producţie pe un nou teritoriu.
În ansamblu, vedem o nouă generaţie de companii din Asia care se mută în procese de producţie cu valoare adăugată. Multe dintre aceste companii au demonstrat un grad înalt de inovare şi o creştere sustenabilă.
Totuşi, în timp ce economiile mai mature din Asia ne pot oferi multe oportunităţi potenţiale, vedem, de asemenea, mult interes în ţările mai mici din Asia. În general, în Filipine, Indonezia, India şi Vietnam vedem baze de consum în creştere şi mai diverse.
De exemplu, doar Vietnamul a înregistrat o creştere a produsului intern brut (PIB) pe cap de locuitor de la mai puţin de 300 dolari SUA în 1985, la peste 2.000 dolari SUA în 2016. Consumatorii caută acum tipuri de bunuri şi servicii “mai noi” care se potrivesc cu capacitatea acestora de a cheltui mai mult. Vedem companiile emergente care se ocupă de acest tip de consum în continuă creştere şi în schimbare, cu mărci şi bunuri locale.
Având o viziune holistică asupra regiunii Asia, putem vedea că comerţul intra-asiatic devine din ce în ce mai important.

Perspectiva noastră

Deşi există anumite riscuri la distanţă care trebuie urmărite cu atenţie, credem că stocurile de pe pieţele emergente continuă să deţină un mare potenţial, mai ales dacă renunţăm la ideea că investiţiile pe pieţele emergente se bazează exclusiv pe mărfuri.
Noi credem că investitorii ar trebui să privească companiile emergente din alt unghi. Revenind la concluziile sondajului Franklin Templeton, cel mai mare obstacol pentru a investi a fost lipsa de cunoştinţe. 58% dintre respondenţii din sondaj au declarat că nu vor lua în considerare să investească în pieţele emergente din cauza convingerii că nu au nivelul necesar de cunoştinţe. 
Cele mai frecvente concepţii greşite ale investitorilor intervievaţi au fost ipotezele privind volatilitatea şi riscul - 26% spunând că nu au avut expunere pe piaţă, deoarece au fost “prea riscante”. Credem că este o ruşine!
În timp ce mulţi investitori pot renunţa la pieţele emergente deoarece le consideră prea riscante, credem că ei nu ar trebui să treacă cu vederea posibilele recompense pe care le pot primi în timp. În actualul mediu cu randament scăzut, pieţele în curs de dezvoltare pot oferi investitorilor acces la societăţi inovatoare, cu creştere rapidă, tranzacţionate la valori atractive.
Comentariile, opiniile şi analizele prezentate aici au scopuri strict informaţionale şi nu ar trebui considerate sfaturi individuale pentru investiţii sau recomandări pentru investiţii în orice fel de titlu sau de a adopta vreo strategie de investiţii. Deoarece condiţiile pe piaţă şi condiţiile economice sunt supuse unor schimbări rapide, comentariile, opiniile şi analizele au fost actuale la data prezentării pentru publicare şi pot fi modificate fără o notificare prealabilă. Acest material nu se doreşte a fi o analiză completă a fiecărui fapt referitor la orice ţară, regiune, piaţă, industrie, investiţie sau strategie.

Informaţii legale importante

Toate investiţiile implică riscuri, inclusiv posibila pierdere a principalului. Investiţiile în valori mobiliare străine implică riscuri speciale, incluzând aici fluctuaţii valutare, instabilitate economică şi evoluţii politice. Investiţiile în pieţe emergente, în cadrul cărora este inclusă subsecţiunea pieţelor de frontieră, implică riscuri sporite ca urmare a aceloraşi factori, în plus faţă de riscurile asociate cu dimensiunea mai redusă a acestor pieţe, lichiditatea mai scăzută şi lipsa unor cadre juridice, politice, de afaceri sau sociale stabile, care să sprijine pieţele de valori mobiliare. Deoarece aceste cadre sunt, de obicei, chiar mai puţin dezvoltate în pieţele de frontieră, precum şi ca urmare a diverşilor factori care includ potenţialul crescut pentru o volatilitate extremă a preţurilor, lipsa de lichiditate, barierele în calea comerţului şi controlul schimbului valutar, riscurile asociate cu pieţele emergente sunt amplificate în pieţele de frontieră. Preţul acţiunilor fluctuează, uneori în mod brusc şi major, din cauza unor factori care au impact doar asupra companiilor, doar asupra anumitor industrii sau doar asupra unor anumite sectoare de activitate sau asupra condiţiilor de piaţă în ansamblu, a declarat  Mark Mobius, preşedinte al Templeton Emerging Markets Group.
 
 • Currently 1.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
  WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

  Cu ocazia zilei mele, urez Aviației Române și F ...
  Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Extern

  Util