Cumpara acum
Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro




« Alte articole din categoria Economie mondiala

Raportul FAO sesizează riscurile din comerţul agroalimentar

Economie mondiala - Irina Kobuta, economist FAO în domeniul comerţului
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-11-27

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Impactul factorilor macroeconomici asupra comerţului agroalimentar în ţările post-sovietice se află în centrul unui nou studiu al FAO publicat joi.

Comerţul agroalimentar din regiune s-a dovedit a fi extrem de sensibil la orice schimbări de preţuri, în special la fluctuaţiile cursului de schimb valutar şi variabilitatea preţurilor la energie la nivel mondial.
Instabilitatea macroeconomică şi o situaţie geopolitică complicată - împreună cu scăderea preţurilor la petrol la nivel mondial - au împiedicat comerţul agroalimentar şi au dus la creşterea preţurilor la alimente în ţările vizate, se afirmă în studiu.
FAO a analizat dinamica importurilor şi exporturilor de produse agroalimentare în 12 state postsovietice: Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Federaţia Rusă, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Ucraina. De asemenea, Comisia a revizuit participarea fiecărei ţări la acordurile comerciale şi a înregistrat schimbările din politicile comerciale agricole şi programele de sprijin agricol.
O evaluare a politicilor comerciale agroalimentare din ţările post-sovietice, 2015-2016, este un raport anual, rezultatul activităţii Reţelei Experţilor în Comerţ Agricol din Europa şi Asia Centrală, înfiinţată în 2014 cu sprijinul FAO.
Creşterea economică mai lentă în toate ţările din regiune a fost însoţită de o devalorizare continuă a monedelor naţionale faţă de dolarul american şi de euro. Întrucât o mare parte din alimentele din aceste ţări sunt importate, preţurile la produsele alimentare au crescut pe pieţele interne, a constatat studiul.
Scăderea puterii de cumpărare şi scăderea cererii de consum a produselor agroalimentare din regiune au condus la o scădere a valorii totale atât a exporturilor, cât şi a importurilor din regiune.
 
Modificarea geografiei fluxurilor comerciale
 
"Am observat, de asemenea, schimbări în geografia fluxurilor comerciale din regiune", a declarat Iryna Kobuta, economist FAO în domeniul comerţului şi unul dintre editorii raportului. "Mai multe ţări post-sovietice au văzut o reorientare a exporturilor lor agroalimentare către ţările din afara regiunii".  
O pondere mai mică a exporturilor a revenit Federaţiei Ruse şi o cotă mai mare altor ţări ale lumii. De exemplu, ponderea Rusiei în valoarea totală a exporturilor de produse agroalimentare din Armenia, Georgia şi Moldova a scăzut în medie cu 8 puncte procentuale în 2015. În acelaşi timp, în Azerbaidjan, ponderea livrărilor de export către Federaţia Rusă a crescut cu 13 puncte procentuale, 52% din total.
S-a observat şi o creştere a ponderii exporturilor agroalimentare din Moldova în ţările Uniunii Europene - de la 42% din totalul exporturilor în 2014 la 54% în 2015.
Regiunea a fost supusă de asemenea mai multor interdicţii de import, printre care interdicţia la importul diferitor categorii de produse alimentare în Federaţia Rusă din Albania, Australia, Canada, ţările din Uniunea Europeană, Islanda, Liechtenstein, Muntenegru, Norvegia, Ucraina şi SUA, interdicţia rămânând în vigoare pe parcursul studiului şi extinsă până la data de 31 decembrie 2017. 
Raportul include 12 capitole dedicate celor 12 ţări, cu date privind fluxurile comerciale, valorile de import şi export şi multe altele.

Iată câteva aspecte importante:

În toate ţările din regiune, cu excepţia Tadjikistanului şi Uzbekistanului, în 2015 s-a observat o tendinţă de scădere a valorii totale a exporturilor şi importurilor agroalimentare, cu cele mai puternice scăderi în Kârgâzstan, Georgia, Kazahstan, Turkmenistan şi Belarus.
Tadjikistan şi Armenia sunt cele două ţări din regiune în care produsele agroalimentare reprezintă cea mai mare parte din valoarea totală a importurilor.
În 2015, ponderea agroalimentelor din totalul exporturilor şi importurilor a rămas stabilă în comparaţie cu 2014 pentru cea mai mare parte a ţărilor. Singura excepţie a fost Ucraina, unde ponderea agroalimentelor din exportul total a crescut cu 7,3%, atingând 38%.
Pentru Armenia, Georgia, Moldova şi Uzbekistan, exporturile de agroalimente au reprezentat peste 25% din totalul exporturilor, în timp ce în Kazahstan şi Federaţia Rusă cota a fost mai mică de 5%.
Tadjikistanul este singura ţară din regiune în care în 2015 s-a înregistrat o creştere a exporturilor alimentare faţă de 2014 - de la 192 la 204 milioane USD. Acest lucru s-a datorat în mare parte creşterii exporturilor de bumbac.
În 2015, Ucraina, Uzbekistan şi Republica Moldova au fost singurii exportatori neţi de produse agroalimentare din regiune.
În toate celelalte ţări ale regiunii, în 2015, importurile de produse agroalimentare au continuat să depăşească exporturile. Cu toate acestea, mărimea deficitului comercial agroalimentar a scăzut pentru majoritatea ţărilor din regiune.
Belarus, din cauza scăderii semnificative a valorii totale a exporturilor de produse agroalimentare, determinată de cererea mai scăzută din partea celei mai mari pieţe a acesteia, Federaţia Rusă, şi-a schimbat statutul din exportator net de produse alimentare în importator net.

Un aspect pozitiv - integrarea comercială
 
Raportul FAO prezintă informaţii privind tarifele, barierele comerciale netarifare, participarea la acordurile comerciale şi negocierele comerciale în curs. 
În a doua jumătate a anului 2015 şi începutul anului 2016 s-a înregistrat o consolidare a proceselor de integrare în comerţul cu produse agroalimentare. Kazahstanul, de exemplu, s-a alăturat Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Kârgâzstanul a devenit membru al Uniunii Economice Eurasiatice. Zonele de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, Georgia şi Moldova au intrat în vigoare. 
În 2017, raportul sugerează că se poate aştepta o creştere a numărului de acorduri comerciale bilaterale negociate, precum şi o coordonare mai strânsă între ţările membre ale Uniunii Economice Eurasiatice în domeniul politicii comerţului agroalimentar. 
Ekaterina Krivonos, economist comercial FAO şi co-editor al raportului, a subliniat că factorii macroeconomici vor continua să joace un rol decisiv. 
"Ratele de schimb şi preţurile la petrol", a spus ea, "precum şi relaţiile dintre economiile majore, cum ar fi Federaţia Rusă şi UE, vor continua să influenţeze direcţiile de comerţ agroalimentar din regiune".
"Transparenţa informaţiilor despre schimbările din politica comercială", a adăugat ea, "contribuie la consolidarea relaţiilor de parteneriat între ţări şi la normalizarea relaţiilor comerciale".
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 



Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  1..6,ai fost pestele?? ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate

  IT&C