Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (24) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro5 secunde - stiri instant« Alte articole din categoria Economie mondiala

Până în 2050, 41% din naşterile la nivel mondial vor avea loc în Africa

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Un raport al UNICEF, prezentat zilele trecute la Johannesburg, atrage atenţia asupra unei mari provocări căreia continentul african va trebui să-i facă faţă în următoarele decenii. Africa, se spune în raportul amintit - reluat de presa europeană, inclusiv de "Le Monde" - va cunoaşte "o tranziţie demografică de o amploare şi o rapiditate fără precedent", astfel încât populaţia acestui continent nu va înceta să crească până la finele acestui secol.
 
Raportul UNICEF reaminteşte că, în 1950, Africa nu deţinea decât 9% din populaţia planetei. În 2050, un sfert din omenire va fi de origine africană, pentru ca în 2100 să ajungă la peste 40%. Deci, de la 1,2 miliarde de locuitori în acest moment, Africa va ajunge la finele acestui secol la 4,2 miliarde. Raportul semnalează un alt fenomen favorizant acestei evoluţii demografice: urbanizarea ce a avut loc în ultimele decenii va continua într-un ritm şi mai rapid. Potrivit unor cifre UNICEF, doar 14% din populaţia Africii trăia în 1950 la oraşe. Astăzi, s-a ajuns la 40% şi este dată ca certă cifra de 60% în 2050. Populaţia multor oraşe africane a crescut considerabil şi se anunţă pentru viitor impresionantă.

Stiri similare:

» Până în 2050, 41% din naşterile la nivel mondial vor avea loc în Africa
» China vrea să ajungă o superputere în fotbal până în... 2050
» Reducerea emisiilor de CO2: UE si-a fixat obiectivele pentru Conferinta de la Paris consacrata efectelor schimbarilor de clima(COP21)

Un exemplu dat în acest context este oraşul Lagos, din Nigeria, a doua aglomeraţie urbană din Africa. În 15 ani, populaţia Lagosului se va dubla, urmând ca în 2030 să ajungă la 24 de milioane de locuitori. Un alt exemplu oferit este oraşul Cairo, a cărui populaţie va ajunge în 2030 la 25 milioane locuitori, faţă de 19 milioane în prezent. Raportul UNICEF subliniază însă că cea mai importantă evoluţie se va înregistra în domeniul naşterilor pe continentul african. De acum până în 2050, deşi în numeroase ţări dezvoltate natalitatea se va diminua, în Africa numărul naşterilor va ajunge la 2 miliarde, reprezentând 41% din totalul naşterilor la nivel mondial. Aceştia, 40% se vor situa în categoria copiilor sub 5 ani. Numărul celor cu vârste sub 18 ani va ajunge în 2015 la 547 milioane şi la aproape 1 miliard până în 2050.
 
Sunt urgent necesare investiţii în educaţie şi sănătate
 
În faţa unei astfel de explozii demografice pe continentul african, derulată pe fondul unei rate a sărăciei extrem de ridicate (60% din populaţia subsahariană trăieşte, potrivit raportului UNICEF, cu mai puţin de 2 dolari pe zi), UNICEF cheamă statele să investească masiv în domeniile sănătăţii şi educaţiei. Surprinzător sau nu, documentul UNICEF citat  consideră că "bulversările demografice cu care se confrunta Africa sunt o miză vitală pentru întreaga omenire". În acest context este dat drept argument faptul că, în prezent, în Africa se înregistrează jumătate din ansamblul deceselor infantile de pe planetă, cu perspectiva că, fără a se lua măsuri, ele ar putea ajunge în 2050 la 70%. Fără investiţii în domeniile cruciale - sănătatea şi învăţământul - subliniază raportul UNICEF, acestui continent "îi va fi imposibil să facă din această creştere demografică o parghie de dezvoltare", aşa cum s-a întâmplat în alte regiuni sau state care au cunoscut modificări demografice similare.

 
 • Currently 4.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Contra:
  Ce nenorocire si pt ei dar si pt lumea civilizata!
  2014-08-17, 14:09:24 (adresa: 5.13.137.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

DRACnea sa va ia de PiSD-ei borati si borfasi ! ...
Ambasadorul SUA și Ministrul Tudorel Toader au discutat despre cooperarea în domeniul justiției

Tot vechituri gen F 16 ? ...
Avioane din Marea Britanie la Mihail Kogălniceanu

FA CREsTINULE ! MAMA SI FIICELE NU POT FORMA O FAM ...
Deputații au adoptat pe articole proiectul de modificare a definiţiei familiei din Constituţie. Deputat PMP: Familia este formată dintr-un bărbat și o femeie. Clar și răspicat!

Sunt atati romani maturi scoliti in Occident cu st ...
Prevazute pentru marti, audierile pentru posturile de vicepresedinte ASF si viceguvernator BNR se amana din lipsa de propuneri. Pana la data limita nu venise nicio propunere de la grupurile parlamentare, exceptie fiind o auto-propunere

UE e UE iar NATO e NATO. Dar asteptam pentru armat ...
Avioane din Marea Britanie la Mihail Kogălniceanu

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Diverse:Stare vreme

Vremea:
Acum: °C.
La noapte: °C.
Mâine: °C. Detalii »

Curs valutar:
EUR: Tendinta lei
USD: Tendinta lei

Radio Sud

Alege TV

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

Turism

IT&C

Auto

Extern

Util