Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

De la Parlamentul European

După 30 de ani de blocaje şi eşecuri, Uniunea Europeană are un brevet unitar

Economie mondiala - Maria Capitaine
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2012-12-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Cu o mare majoritate de voturi, Parlamentul  European, reunit în aceste zile la Strasbourg, a aprobat "Pachetul brevet al UE" (brevetul unitar, regimul lingvistic şi jurisdicţia unificată privind brevetul). La brevetul unic participă doar 25 de state membre ale UE, Italia şi Spania refuzând să ia parte în semn de protest faţă de faptul că brevetele nu sunt traduse decât în trei limbi de lucru din Uniune: engleză, germană şi franceză. Adoptarea acestui proiect are o "considerabilă importanţă economică" recunoscută de toţi europarlamentarii care au luat parte la dezbateri. După aproape 30 de ani de dezbateri, negocieri, eşecuri succesive, noul regim al invenţiilor devine realitate, având  ca impact principal protecţia juridică a invenţiilor şi reducerea  cu până la 80 la sută a costului brevetului în spaţiul UE, făcându-l mai competitiv în comparaţie cu Statele Unite sau Japonia. "Proprietatea intelectuală, a subliniat eurodeputatul social-democrat german Bernhard Rapakay, autorul sistemului  de protecţie prin brevetul unitar, nu trebuie să se oprească, în Uniunea Europeană, la frontiere... Instituirea unui brevet UE a fost un proces lung şi dificil, dar în final putem spune că a meritat efortul. Votul exprimat este important pentru economia europeană, în special pentru întreprinderile mici şi mijlocii europene". "Este o decizie istorică ce va stimula inovaţia şi creşterea economică în spaţiul european", a declarat, la rândul său, Michel Barnier, comisar european pentru Piaţa Internă. 

O protecţie a inovaţiei mai puţin oneroasă şi mai eficace

Noul brevet va fi mult mai puţin costisitor şi mult mai eficient decât sistemul actual, sub aspectul protecţiei invenţiilor  întreprinderilor şi ale particularilor. Atunci când noul sistem  va intra în vigoare, un brevet european  ar putea costa, potrivit calculelor  făcute de experţii Comisiei Europene, 6.000 euro în perioadă de tranziţie şi doar 4.
725 euro la final, faţă de 36.000 euro în prezent. Dacă este însă să facem comparaţii, de reţinut că în SUA el costă în prezent 2.000 de euro, iar în China doar 600 euro şi doar printr-un singur demers administrativ. Noul brevet european va fi, de asemenea, obţinut mult mai rapid, evitându-se sistemul actual greoi ce necesită validarea brevetului pentru toate cele 27 state membre ale UE. Oricum, prin noul brevet unitar european cheltuielile  întreprinderilor, îndeosebi cele ale întreprinderilor mici şi mijlocii, se reduc considerabil. Brevetul european va asigura protecţia juridică a invenţiilor în toate cele 25 de state care  s-au alăturat proiectului, iar traducerea în cele trei limbi de circulaţie europeană stabilite prin acord va fi gratuită pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru universităţi, organizaţii publice cu profil de cercetare.

Cum poţi beneficia de un nou brevet?

Orice inventator va putea solicita Oficiului european al brevetelor (OEB) un brevet unitar european care îi asigură protecţia în cele 25 de state angajate în proiect. Ele sunt disponibile în limbile engleză, franceză sau germană. Cererea va fi făcută într-una din  cele trei limbi. O cerere formulată în altă limbă trebuie însoţită de traducere într-una din limbile respective (PE garantează rambursarea integrală a costurilor pentru traducere în cazurile menţionate mai sus).

Intrarea în vigoare a brevetului unitar

Acordul internaţional privind jurisdicţia unificată în materie de brevete intră în vigoare la 1 ianuarie 2014, sau după ratificarea lui de către 13 din cele 25 state angajate în proiect, dar cu condiţia ca printre ele să figureze Germania, Marea Britanie şi Franţa. Italia şi Spania, nemulţumite că brevetele nu sunt  traduse şi în  limbile lor naţionale, au declanşat deja un demers la Curtea Europeană de Justiţie. Ele vor avea, însă, posibilitatea - atunci când vor dori - să se alăture proiectului
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  NATURA 15 Dumnezeu 15; natura 11 Hristos 11, Maria ...
  “Natura Altfel”, un nou proiect FTMB

  Pupincuristul asta de Ivascu este ministrul tipic ...
  Se cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu

  Rectificare - Iar industria este construita de cat ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  Ce anume mai contabilizati, din patrimoniul tarii, ...
  Ziua Națională a Contabilului Român - o țară, o economie nu pot avansa fără specialiști

  adica eliminarea politiei rutiere si examen fara s ...
  Modificare BOMBĂ a Codului Rutier: Nimeni nu mai scapă doar cu o amenda!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: