Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (3) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Grevă generală: grecii, la limita rezistenţei

Economie mondiala - Diana Mateescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Syntagma pentru a protesta împotriva noilor măsuri de austeritate
Guvernul socialist a decis să continue planul de austeritate, ţintind economii de 28,4 miliarde de euro până în 2015 şi
privatizări masive


Mii de greci au invadat ieri străzile din Atena în speranţa că vor reuşi să împiedice votarea în Parlament a unui nou plan de austeritate necesar pentru obţinerea unui ajutor financiar internaţional pentru Grecia, ţară care se află din nou în pragul falimentului, relatează AFP.
Atât sindicatele din sectorul de stat, cât şi cele private şi-au încetat activitatea timp de 24 de ore. Muncitorii au protestat faţă de măsurile de austeritate impuse de Guvernul elen. "Acum Guvernul împreună cu FMI şi cu alte autorităţi sunt pe cale să semneze primirea unui nou pachet financiar, dar, de data aceasta, cu falimentul atârnând deasupra capetelor noastre, cred că probabilitatea ca programul să meargă până la capăt e mai mare", a declarat ieri  economistul-şef al Alpha Bank, Michalis Massourakis.

Centrul Atenei, blocat de protestatari

Mii de persoane s-au adunat în Piaţa Syntagma, iar atmosfera a fost una foarte tensionată în jurul Parlamentului, unde forţele de ordine au format un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să se apropie. Înarmată cu trompete, cratiţe şi fluiere, mulţimea a marşat în jurul unui impresionant dispozitiv poliţienesc care înconjura străzile din jurul Parlamentului. Potrivit poliţiei, peste 20.000 de oameni se aflau pe străzile din Atena la miezul zilei.
Mişcarea "indignaţilor" greci, prezenţi de 3 săptămâni în centrul Atenei, în Piaţa Syntagma, intenţiona să formeze un lanţ uman în jurul instituţiei, miercuri dimineaţa, la o zi de la începutul examinării în forul legislativ a planului de austeritate.
Apelul la greva generală este al 3-lea de la începutul anului lansat de principalele sindicate din ţară, GSEE şi Adedy, pentru a denunţa noul plan de austeritate şi privatizări care trebuie votat până la sfârşitul lui iunie pentru reducerea datoriei şi deficitului ţării.
Protestele s-au desfăşurat în timp ce creditorii ţării, Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional, dezbăteau eventualitatea unui al doilea ajutor financiar pentru Grecia.
După un prim val de austeritate, în 2010, la presiunea în creştere a pieţelor, care interzic accesul la refinanţare, şi al creditorilor UE şi FMI, Guvernul socialist a decis să continue planul de austeritate, ţintind economii de 28,4 miliarde de euro până în 2015 şi privatizări masive.
Potrivit Guvernului, votul Parlamentului pentru planul bugetar este o condiţie pentru acordarea celei de-a 5-a tranşe din împrumutul de 110 miliarde de euro acordat în 2010 de UE şi FMI.

Grecii, cobai pentru economia globală

Manifestanţii din stradă nu vor să mai audă de planuri de austeritate şi nici de clasa politică. Piaţa Syntagma era încărcată de drapele greceşti şi spaniole, precum şi de banderole pe care scria: "Nu vor trece", în spaniolă, şi "Rezistaţi".

"Nu este doar o problemă economică, este şi o problemă de morală şi de politică", a declarat o angajată a unei bănci.
"Suntem cobai pentru economia globală în acest moment. Comunitatea internaţională face experimente, încearcă diferite chestii în Grecia, ca să vadă ce reacţii obţine. Au deja un plan pentru Grecia, probabil unul la care lucrează de 50 de ani", a mai spus unul dintre protestatari.
Mai multe ciocniri au avut loc între politişti şi manifestanţi, în special cu un grup care bloca o mică stradă ce duce la Parlament şi la Palatul Maximou, reşedinţa premierului Georges Papandreou. Aceştia au fost în cele din urmă respinşi de forţele de ordine. Protestatarii violenţi au fost reţinuţi, iar poliţia a fost nevoită să recurgă la gaze lacrimogene.

Traficul public, rutier şi feroviar - paralizat

Greva generală a dat peste cap aproape toate domeniile de activitate din ţară, însă cele mai puternice efecte s-au  resimţit în transportul public rutier şi feroviar. Sindicatul controlorilor de trafic aerian a anulat greva în ultimul moment. Astfel că avioanele au circulat normal.
Miercuri, transportul maritim a fost puternic perturbat. Astfel, niciun vapor nu a plecat spre insulele greceşti din Marea Egee sau Marea Ionică din cauza grevei convocate de sindicatele marinarilor. De asemenea, transportul feroviar nu a funcţionat, iar şcolile şi ministerele au fost, majoritatea, închise. Niciun buletin de ştiri nu a fost transmis, iar transportul urban a fost şi el oprit timp de mai multe ore.

Ratingul Greciei, cel mai scăzut din lume

Agenţia Standard & Poor's a acordat Republicii Elene cel mai scăzut rating de ţară din lume.  Astfel ratingul Greciei pentru creditele pe termen lung a fost redus cu 3 trepte, de la "B" la "CCC",  agenţia reiterând avertismentul că orice restructurare a datoriilor statului elen va fi interpretată ca incapacitate de plată.
Ratingul statului elen este acum cu doar 4 trepte mai sus de default şi mai slab decât cele atribuite Pakistanului şi Ecuadorului, ultima dintre acestea fiind încă izolată pe pieţele financiare internaţionale după ce a intrat în 2009 în incapacitate de plată
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 5 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Va multumim tavarasci Teodorovici ca in sfarsit d ...
  Autoritățile au pus gând rău PENSIILOR ROMÂNILOR!

  Avem numai de invatat de la Marea Franta care a fo ...
  Evaluarea Națională: Elevii de clasa a VI-a susțin prima probă

  In al WW II toti militarii au purtat la bandulier ...
  Rusia: Un tir cu patru rachete intercontinentale Bulava a reuşit în Marea Albă

  chiria au platit-o? ...
  Sediul central al Partidului România Mare (PRM) a fost spart

  multi elevi din romania nu stiu citi nimic. ...
  Copiii din scolile elementare nu stiu sa citeasca ceasul. Care este cauza?

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: