Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Economie mondiala

Mobilizare în faţa crizei alimentare

Economie mondiala - Maria Cora, corespondenţă din Strasbourg
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2008-04-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Situaţia a devenit explozivă, dacă privim chiar şi numai imaginile transmise de corespondenţii posturilor franceze de televiziune de la recentele revolte ale foamei din Haiti, Egipt, Cote d'Ivoire sau Senegal. Dominique Strauss-Khan, directorul general al FMI, a dat tonul, încă la începutul săptămânii, lansând un vibrant apel către Guvernele lumii, cu prioritate din ţările dezvoltate, cerându-le să adopte urgent măsuri pentru a stopa creşterea fulminantă a preţurilor la produsele alimentare. "Dacă aceste creşteri de preţuri vor continua în ritmul actual, declară Strauss-Khan, consecinţele vor fi teribile... Aşa cum am constatat în trecut, asemenea situaţii sfârşesc adeseori cu războaie". Robert Zoellick, preşedintele Băncii Mondiale, lansa un apel similar în cadrul reuniunii de duminică a Comitetului pentru dezvoltare al instituţiei respective. La Iohannesburg, în cadrul unei conferinţe interguvernamentale sub egida Băncii Mondiale şi a mai multor agenţii ale ONU, 64 de ţări, între care Franţa, Brazilia, China şi India, au adoptat un raport ce subliniază că "prea multă vreme, costurile sociale şi cele privind protecţia mediului cauzate de o agricultură intensivă au fost ocultate". În condiţiile în care apelurile la mobilizare internaţională pentru a face faţă crizei alimentare cu care se confruntau îndeosebi ţările cele mai sărace, raportul cheamă la o modificare profundă a politicilor agricole mondiale, subliniind că enormele creşteri ale productivităţii din ultimii 50 de ani au ocultat prea multă vreme costurile sociale ale agriculturii intensive. Raportul a fost elaborat cu contribuţia a peste 400 de experţi ştiinţifici în domeniul agriculturii din diferite ţări care cer reorientarea de urgenţă a politicilor agricole acordând o mai mare atenţie micilor agricultori şi agriculturii familiale.
Într-o lume în care un agricultor american poate produce 2.000 tone de cereale pe an, faţă de maximum 1 tonă în cazul agricultorului african, subliniază în context raportul mai sus amintit, se impune neîntârziat o reechilibrare a producţiei agricole. Cum? Pe de-o parte, susţine raportul, luptând împotriva unei superintensificări a culturilor, cu toate poluările pe care le antrenează, iar pe de altă parte, relansând ajutoarele destinate dezvoltării agriculturii în ţările sărace.

Franţa cere Europei să rămână un actor major în combaterea foametei

"Europa trebuie să rămână o putere agricolă puternică, pentru a fi capabilă să ajute ţările cele mai afectate de criza alimentară ce ameninţă îndeosebi Africa", a pledat Michel Barnier, ministrul francez al Agriculturii, la reuniunea din Luxemburg a miniştrilor Agriculturii din UE. El a propus omologilor săi europeni "o iniţiativă europeană pentru securitatea alimentară mondială", în centrul căreia să se afle imperativul ca Politica Agricolă Comună (PAC) să vizeze "producţii agricole mai mari şi mai bune", pentru a se putea contracara astfel explozia fulminantă a preţurilor la grâu şi orez.
Barnier a cerut, de asemenea, partenerilor săi europeni să ajute ţările în curs de dezvoltare să-şi reconstruiască agricultura şi să fie fermi la negocierile din cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului, să nu semneze acordul de la Doha, întemeiat pe analize eronate ce susţineau existenţa unor surplusuri de materii prime, inclusiv de cereale în lume.
Ministrul francez al Agriculturii a dat o replică dură detractorilor PAC, în frunte cu Marea Britanie, care doresc suspendarea subvenţiilor agricole, iar cei 27 de membri ai UE au suprimat sistemul interdicţiilor la prelucrarea şi obţinerea de recolte pe unele dintre suprafeţele agricole europene. Ministrul sloven al Agriculturii, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţia semestrială a Uniunii, a recunoscut în cadrul reuniunii din Luxemburg că această criză alimentară constituie "o problemă foarte serioasă la nivel mondial", iar omologul său german a cerut ca la întâlnirea lor din luna mai să fie organizată o dezbatere amplă pe această temă, prilej în care să fie precizat rolul Europei în combaterea acestui flagel cu care se confruntă planeta. Franţa, care va prezida Uniunea Europeană în a doua jumătate a acestui an, a anunţat deja, prin vocea preşedintelui Sarkozy, că va face din această iniţiativă, practic din reformarea politicii agricole europene, una dintre priorităţile sale.

Într-o lume în care un agricultor american poate produce 2.000 tone de cereale pe an, faţă de maximum 1 tonă în cazul agricultorului african, se impune neîntârziat o reechilibrare a producţiei agricole, se arată într-un raport realizat de 400 de experţi.

 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Romania este republică! ...
  Fostul Principe Nicolae al Romaniei: Voi veni înapoi! Sunt alături de țară și popor, cum a fost și bunicul meu

  Mai intelege dracu ce se intampla la fondul propri ...
  Fondul Proprietatea răspunde la acuzaţiile aduse

  Cetateanul Nicolae nu are ce cauta in Romania. N ...
  Fostul Principe Nicolae al Romaniei: Voi veni înapoi! Sunt alături de țară și popor, cum a fost și bunicul meu

  Legea zice ca primaria trebuie sa verifice asigura ...
  Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă

  Se vorbeste mult de necesitatea de a folosi bicicl ...
  5 motive pentru care sa porti casti pentru bicicleta

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: