Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Dezbaterile CN

Curierul Naţional a “mediat” la Slatina întâlnirea dintre autorităţi şi oamenii de afaceri

Dezbaterile CN - Diana Mateescu / diana.mateescu@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-06-18

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

La Slatina a avut loc a patra ediţie a Dezbaterilor Curierul Naţional, tema reuniunii de marţi fiind “Medierea în Business”

La întâlnire au participat numeroase autorităţi locale, membri ai Guvernului, specialişti de marcă în mediere şi reprezentanţi importanţi ai comunităţii de afaceri

Cea de-a patra ediţie a proiectului Dezbaterile Curierul Naţional, “Parteneri pentru dezvoltare”, cu tema ”Medierea în business” a avut loc marţi în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Olt din Slatina.

Organizată în parteneriat cu Gazeta de Sud, Alege Tv,  Pro Training Mediation, Patronatul de Comerţ, Turism, Industrie şi Servicii, Uniunea Generală a Industriaşilor din România (UGIR), dezbaterea a adus în atenţia publicului teme de interes pentru Guvernul României, autorităţile locale şi investitorii importanţi din judeţul Olt.

Cu această ocazie, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean s-au adunat zeci de primari olteni, şefi de instituţii judeţene, dar şi invitaţi speciali din partea investitorilor şi a Guvernului.

În cadrul evenimentului au vorbit reprezentanţi ai Guvernului României, precum Florin Jianu - ministru delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Mediul de Afaceri şi turism, şi ai autorităţilor locale, precum Paul Stănescu - preşedinte Consiliul Judeţean Olt şi Minel Prina - primar Municipiul Slatina.

Aceştia au stat faţă în faţă cu specialişti în mediere precum Ion Dedu - membru al Consiliului de Mediere sau Andreea Răduţ - prim-vicepreşedinte UNMR Bucureşti, reprezentanţi ai patronatelor, precum Aykut Akbulut - preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD) sau  Tommaso Busini - director general Confindustria România şi industriaşi precum Ciprian Chiţoiu - Parcul Industrial Slatina sau Serhan Yazici - preşedinte Delta Aluminium.

Organizatorii au venit în sprijinul administraţiilor locale prin promovarea unor teme de interes în domeniul investiţiilor şi al dezvoltării economice.

Un prim pas pentru oportunităţi de afaceri

”Sunt sigur că vizita dumneavoastră este un prim pas către cunoaştere şi ne dorim ca următorul să fie atragerea investitorilor. Guvernul României a definit 5 direcţii şi domenii strategice pentru atragerea de investiţii în care politicile publice îşi canalizează atenţia: energie, resurse minerale, agricultură, industrie şi aici avem câteva elemente: creşterea competitivităţii, structurarea şi dezvoltarea sectorului întreprinderilor mici şi mijlocii, dezvoltarea infrastructurii rutiere şi feroviare, toate reprezentând obiective majore ale Guvernului. Prin astfel de acţiuni dorim să facem cunoscut judeţul Olt, astfel încât să devină cât mai atractiv pentru investitori”, a declarat prefectul judeţului Olt, Silviu Neacşu.

De asemenea, preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Paul Stănescu, a completat speech-ul prefectului, declarând: “Sunt onorat că astăzi am dat startul unui nou început care sper să se concretizeze în timp scurt în ceea ce priveşte oportunităţile de afaceri din judeţul nostru”.

Florin Jianu: Cred că România, respectiv judeţul Olt, se poate poziţiona pentru atragerea de investiţii

În cadrul conferinţei de presă ce a precedat dezbaterea, ministrul delegat pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii, Florin Jianu, a declarat: “A fost un forum lung cu dezbateri active, reprezintă un început, un prim exerciţiu cu ajutorul căruia am reuşit să atragem într-un timp foarte scurt pe reprezentanţii patronatelor din Italia şi din Turcia, iar în toamnă ne propunem un forum mai larg în care să vină cât se poate de mulţi ataşaţi economici, respectiv ambasadori ai diverselor ţări, pentru a prezenta posibilităţile de investiţii în judeţul Olt. Cred că România oferă stabilitate, cifrele macroeconomice arată o stabilitate economică fără precedent, o creştere a PIB-ului pe primul trimestru cu 3,8%, o creştere a investiţiilor străine directe, în primul trimestru ajungând la peste 5,7 miliarde de euro, mai mari cu 1,3 miliarde de euro faţă de perioada similară a anului trecut. De asemenea, am avut o creştere a exportului, astfel că toate aceste date arată stabilitate şi atunci cred că România, respectiv judeţul Olt, se poate poziţiona pentru atragerea de investiţii, pentru crearea de noi locuri de muncă şi pentru creşterea întreprinderilor mici şi mijlocii“.

De asemenea, acesta a adăugat că ministerul său va începe în luna iulie un program de locuri de muncă subvenţionate pentru absolvenţii din 2014, astfel încât întreprinzătorii din judeţul Olt vor putea beneficia de subvenţii pentru absolvenţii de liceu, în cuantum de 900 lei net, adică se plătesc şi contribuţiile angajatului şi ale angajatorului, ceea ce înseamnă că tot salariul va fi plătit din fonduri europene, iar pentru absolvenţii de studii superioare se vor oferi 1.300 de lei.

“Am fost extrem de încântat să văd că primarii au ridicat foarte multe oportunităţi şi îşi cunosc foarte bine nevoile şi mediul din care provin. Cu toţii am recunoscut necesitatea de atragere de investiţii şi sunt convins că în toamnă vom avea şi alte instrumente la dispoziţia investitorilor, de tipul biroului unic de atragere de investiţii sau un material cu investiţii şi cu necesităţi de investiţii ale fiecărui primar şi ale judeţului în ansamblu şi, de ce nu, şi o hartă a investiţiilor pe care s-o putem vizualiza cu toţii aici sau online, astfel încât fiecare investitor sau potenţial investitor să simtă acest parteneriat aşa cum l-a prezentat şi astăzi Guvernul prin mine”, a încheiat domnul Jianu.   

Administraţiile locale încearcă să fie aproape de investitori

De asemenea, primarul municipiului Slatina, Minel Prina, a declarat că oraşul este interesat de orice loc de muncă, de orice investitor: ”Am încercat în această întrunire să fiu convingător, să arătăm tuturor celor prezenţi că suntem o administraţie publică care se pliază pe necesităţile investitorilor. Încercăm să fim aproape de dumnealor, încercăm să încheiem un parteneriat, astfel încât din acest parteneriat, atât municipalitatea, cât şi investitorii să aibă de câştigat. Principalul lucru pe care îl consider esenţial este că noi, ca şi administraţii locale, trebuie să fim deschişi, pentru că numai aşa vom fi şi convingători. Sper că ceea ce ne-am propus noi prin parcul industrial, prin realizarea de investiţii acolo şi prin schema de minimis să creăm noi locuri de muncă, astfel încât municipiul nostru, oraşul nostru, să devină o casă mai veselă unde fiecare ştie ce are de făcut şi bineînţeles să nu avem grija zilei de mâine”.

Mai mult decât atât, acesta a declarat că, în viitorul apropiat, un al doilea parc industrial urmează să fie realizat în comuna Brebeni, pe un teren al Unităţii Militare. În acest sens au fost deja făcute demersuri către Ministerul Apărării.


Tot pentru investitori au fost create facilităţi concretizate în schema de ajutor de minimis.

Oamenii de afaceri turci au avut ocazia să afle condiţiile de afaceri din judeţul Olt

Nu în ultimul rând, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD), Aykut Akbulut, a fost mulţumit de iniţiativa acestei dezbateri declarând că a putut să cunoască mai bine această zonă, alături de autorităţile municipiului Slatina şi Judeţului Olt, şi astfel vor putea oferi pe viitor sprijinul de care va fi nevoie.

”Am văzut că sprijinul este foarte bun, însă consider că se pot face mai multe investiţii în Olt, dar din punctul nostru de vedere este un pic altfel. Este bine că există sprijin, însă sprijinul de comerţ este mai important, adică, de exemplu, eu fac investiţii în România şi consider că trebuie să existe concurenţă egală. Trebuie să fiţi alături de producător faţă de importator - este o discuţie foarte importantă şi cea mai mare problemă pentru investitori. Eu am făcut o investiţie, am angajat încă 30 de persoane, am făcut o investiţie de 2 milioane de euro prin cumpărarea unor utilaje, dar dacă Guvernul nu este alături de noi, noi închidem”.

Mai mult, Akbulut a mai spus că oamenii care vin şi investesc în România ar trebui să primească nişte facilităţi cum ar fi scutirea de TVA pentru o perioadă. Un alt lucru important pe care el l-a subliniat este stabilitatea legislaţiei care aduce vizibilitate.   

De asemenea, la dezbateri a fost prezent şi preşedintele Delta Aluminium, Serhan Yazici, care a declarat: ”Sunt surprins plăcut de sprijinul local pentru această iniţiativă, pentru că eu văd această dezbatere ca un prim pas pentru deschiderea colaborării cu mediul de afaceri şi cu autorităţile locale din judeţul Olt. Noi până acum nu am avut o discuţie directă cu autorităţile din Olt, dar avem investitori care au afaceri de succes în acest judeţ şi tot am auzit de sprijinul autorităţilor, primăriei şi al Consiliului Judeţean”.

El a adăugat că ”nu există business fără probleme, însă mărturisesc astăzi că sprijinul autorităţilor din judeţul Olt este un semn că este un moment propice pentru investiţii în această zonă”.

Atenţia din partea autorităţilor, importantă pentru mişcarea patronală

Tommaso Busini, directorul general al Cofindustria România, a ţinut să sublinieze importanţa acestei dezbateri pentru oportunităţile de afaceri.

”Eu aş sublinia în primul rând importanţa acestei întâlniri pentru oportunităţile de business pe care le poate oferi. Este vorba şi de medierea în business, nu numai din punct de vedere comercial, dar şi din punct de vedere al relaţiilor cu autorităţile locale. Este foarte importantă această atenţie din partea autorităţilor faţă de mişcarea patronală şi faţă de cerinţele lor”, a declarat Busini.

Medierea a ajuns o cultură pentru dialog

Ion Dedu, membru al Consiliului de mediere, a adăugat în cadrul dezbaterilor Curierul Naţional că pentru prima dată în ţara noastră există şi a treia componentă importantă: mediatorul.

”Parteneri pentru dezvoltare, investitori, oameni de afaceri, autorităţi locale şi pentru prima dată în România avem şi a treia componentă a mecanismului fără de care nu poate să fie derulat un parteneriat în aşa fel încât să se dezvolte serios: mediatorul. Medierea a ajuns să fie o cultură pentru dialog, o cultură care să înlocuiască cultura conflictuală de care România a beneficiat pe perioada comunistă.  

”Am vrut să aducem un plus mediului de afaceri, informaţii legate de posibilitatea soluţionării amiabile a conflictelor pe care le au pe parcursul derulării contractelor, pe parcursul litigiilor care apar între comercianţi, între autorităţile publice şi societăţile comerciale legate de conflicte de muncă, conflicte civile şi, de ce nu, şi penale. Am vrut să creăm o legătură mai puternică pe care sperăm să o dezvoltăm de acum încolo între corpul mediatorilor din judeţul Olt şi reprezentanţii autorităţilor publice şi al oamenilor de afaceri”, a declarat  în cadrul conferinţei de presă de la finalul dezbaterilor Andreea Răduţ - prim-vicepreşedinte al Uniunii Naţionale a Mediatorilor din România, filiala Bucureşti.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Din investițiile în armament și dezvoltarea lui ...
  SUA: Bugetul Pentagonului pe 2019 depășește 700 miliarde de dolari

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Dezbaterile CN

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Auto

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi