Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Curierul contabilului

Politici contabile pentru o raportare financiară mai relevantă (II)

Curierul contabilului - Conf. univ. dr. Ştefan Bunea
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


(Urmare din numărul trecut)

2. Capitalizarea costului modernizării:

Costul modernizării = 25.000 lei + 50.000 lei + 12.000 lei + 5.000 lei + 70.000 lei = 162.000 lei
OMFP 3055/2009 subliniază faptul că aceste costuri sunt recunoscute ca o componentă a activului (punctul 107(2)). În realitate, cele mai multe entităţi care aplică aceste reglementări majorează valoarea activului fizic cu aceste costuri capitalizate şi prin urmare valoarea amortizabilă, urmând ca ele să se amortizeze pe durata rămasă de utilitate a activului, corespunzător metodei utilizate de entitate.
Revenind la exemplul nostru, amortizarea lunii august trebuie recalculată ţinând cont de majorarea valorii amortizabile prin capitalizarea costurilor modernizării dar şi de extinderea duratei de viaţă cu 3 ani.
Valoarea amortizabilă = 500.000 lei - 200.000 lei  - 30.000 lei (amortizarea aferentă lunii iulie) + 162.000 lei = 432.000 lei
Durata reestimată = 8 ani
Amortizarea lunii august = (432.000 lei/8 ani)x5 luni/12 luni = 22.500 lei.

II.Probleme în discuţie

Deşi aparent clare, prevederile iniţiale ale OMFP 3055/2009 referitoare la cheltuielile ulterioare aferente imobilizărilor corporale au dat naştere unor practici diferite. În acelaşi timp, în practică apar o serie de situaţii pentru care aplicarea ca atare a prevederilor Ordinului nu ar face decât să altereze calitatea raportării financiare.
De exemplu, unele entităţi pot face reparaţii capitale asupra unor astfel de active, iar intervenţiile să fie atât de semnificative încât ele să se confunde cu adevărate modernizări. Se obţin beneficii economice viitoare uneori semnificative comparativ cu parametrii iniţiali. În astfel de situaţii comportamentul entităţilor este diferit. Unele aplică litera reglementării şi impută invariabil costurile reparaţiilor în contul de profit şi pierdere (punctul 107(1)). Altele aplică spiritul reglementării şi capitalizează costurile acelor reparaţii care îmbunătăţesc performanţa activului (punctul 107(2)).
Aceste diferenţe de practici sunt mai des întâlnite la entităţi care nu au obligaţia de a prezenta situaţii financiare auditate.
Pe de altă parte, unele entităţi au planuri de efectuare a reparaţiilor, aceste reparaţii fiind intervenţii programate, iar altele fac reparaţiile atunci când se consideră necesar.
În anumite sectoare de activitate se realizează inspecţii sau reparaţii programate asupra unor active, fără de care entitatea este restricţionată în a mai utiliza activul în cauză. Practic, dacă entitatea nu efectuează intervenţia programată ea nu va mai putea exploata activul în condiţii fără riscuri semnificative. Va fi restricţionat accesul la beneficii economice viitoare până la efectuarea intervenţiei şi concluzionarea că activul poate fi utilizat în condiţii normale de exploatare şi de risc.
Despre aceste intervenţii OMFP 3055/2009 în forma sa iniţială nu menţiona nimic. Entităţile asimilau aceste activităţi reparaţiilor şi imputau costurile aferente în contul de profit şi pierdere.

III. Ameliorarea tratamentului contabil al costurilor ulterioare aferente imobilizărilor corporale prin schimbările din reglementare

Anul 2013 a adus completări Ordinului 3055/2009 prin OMFP 1898/2013. Unele dintre modificările şi completările aduse de noul Ordin vizează chiar tratamentul costurilor ulterioare aferente imobilizărilor corporale.
Redăm, în cele ce urmează, textele care fac referire la acest subiect:

5.
Punctul 106


se modifică şi va avea următorul cuprins:
"106.  (1) Cheltuielile ulterioare efectuate în legătură cu o imobilizare corporală sunt cheltuieli ale perioadei în care sunt efectuate sau majorează valoarea imobilizării respective, în funcţie de beneficiile economice aferente acestor cheltuieli.

Punctul 107

se modifică şi va avea următorul cuprins:
"107. (1) O entitate nu recunoaşte în valoarea contabilă a unui element de imobilizări corporale costurile întreţinerii zilnice a elementului respectiv. Aceste costuri sunt recunoscute în contul de profit şi pierdere pe măsură ce sunt suportate. Costurile întreţinerii zilnice sunt reprezentate, în principal, de costurile cu manopera şi materiale consumabile. Scopul acestor cheltuieli îl constituie reparaţiile şi întreţinerea curente ale elementului de imobilizări corporale.
(2) Cheltuielile cu lucrările de reparaţii, altele decât cele menţionate la alin. (1), efectuate potrivit condiţiilor tehnice de exploatare a activelor respective, care au ca rezultat îmbunătăţirea parametrilor tehnici sau sunt indispensabile, la intervale regulate, pentru a asigura continuarea exploatării activelor la parametrii normali se includ în valoarea activului respectiv. Cheltuielile cu reparaţiile includ, de exemplu, sumele facturate de furnizori pentru lucrările efectuate sau valoarea manoperei şi consumurilor de stocuri, amortizarea şi alte cheltuieli atribuibile în cazul lucrărilor executate în regie proprie. Entitatea stabileşte prin politicile contabile criteriile în funcţie de care cheltuielile ulterioare efectuate în legătură cu imobilizările corporale majorează valoarea acestora sau se evidenţiază în contul de profit şi pierdere.
(3) Lucrările de reparaţii la imobilizările corporale amortizate integral şi care mai pot fi folosite majorează valoarea acestora, cu excepţia cheltuielilor menţionate la alin. (1).
(4) Componentele unor elemente de imobilizări corporale pot necesita înlocuirea la intervale regulate de timp. Entitatea recunoaşte în valoarea contabilă a unui element de imobilizări corporale costul părţii înlocuite a unui astfel de element când acel cost este suportat de entitate, dacă sunt îndeplinite criteriile de recunoaştere pentru imobilizările corporale."

În esenţă, elementele de noutate care se desprind din textele de mai sus sunt următoarele:
a) principiul de bază al imputării cheltuielilor ulterioare nu mai este acela al recunoaşterii la cheltuieli, ci la capitalizarea sau necapitalizarea lor în funcţie de beneficiile economice viitoare aşteptate;
b) se recunoaşte că pot exista reparaţii care îmbunătăţesc performanţele activului şi prin urmare că acestea se vor capitaliza;
c) se recunoaşte faptul că entitatea poate efectua reparaţii programate pentru asigurarea exploatării continue a activului în parametrii normali, caz în care cheltuielile aferente se vor capitaliza chiar dacă nu vor aduce beneficii economice entităţii;
d) cheltuielile cu reparaţiile la imobilizările amortizate integral dar care mai sunt utilizate se capitalizează (în practică s-au întâlnit situaţii în care active cu valoarea contabilă zero erau utilizate de entitate, iar cheltuielile cu reparaţiile erau imputate la cheltuieli în contul de profit şi pierdere). Practic, aceste cheltuieli se vor capitaliza dacă aduc beneficii economice viitoare.
Existenţa unei imobilizări corporale cu valoarea contabilă zero şi care este utilizată în continuare este o anomalie (întâlnită mai ales la entităţi neauditate). Chiar OMFP 1898/2013 clarifică ce trebuie făcut în astfel de situaţii:

Punctul 121

(3) Dacă o imobilizare corporală complet amortizată mai poate fi folosită, entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia. Cu ocazia reevaluării imobilizării corporale, acesteia i se stabilesc o nouă valoare şi o nouă durată de utilizare economică, corespunzătoare perioadei estimate a se folosi în continuare.
Unui astfel de activ, ajuns la valoarea zero dar care mai aduce beneficii economice viitoare trebuie să i se atribuie o nouă valoare şi o nouă durată de utilizare. Din paragraful anterior rezultă că această soluţie ar putea fi opţională. Expresia "entitatea poate proceda la reevaluarea acesteia" spune totul. Dacă entitatea "poate să" tot ea ar putea "să nu poată să". La o entitate auditată, foarte probabil, va trebui să se facă dovada imposibilităţii atribuirii unei noi valori pentru un astfel de activ. La entităţile neauditate diferenţele în practică se vor menţine, foarte probabil.
Afirmam în partea de început a acestui articol faptul că, în forma sa iniţială, OMFP 3055/2009 a preluat o serie de politici contabile inspirate dintr-o formă mai veche a standardului IAS 16 "Imobilizări corporale". Textele definite în OMFP 3055/2013 sunt inspirate din forma actuală a IAS 16. Ele nu sunt preluate ca atare, ci adaptate contextului naţional.
Potrivit IAS 16 revizuit, costurile ulterioare sunt recunoscute având în vedere abordarea pe componente. Dacă un element de cheltuială ulterioară răspunde definiţiei şi criteriilor de recunoaştere ale unui activ (este probabilă obţinerea de beneficii economice viitoare) atunci cheltuiala respectivă se recunoaşte ca activ separat sau ca o componentă separată de activul fizic. Mai mult decât atât, componenta de cheltuială ulterioară ar putea avea un regim de amortizare diferit de cel al activului fizic.
Ideea de a capitaliza acele cheltuieli cu reparaţiile care deşi nu aduc beneficii economice sunt esenţiale în asigurarea că activul poate fi exploatat în condiţii normale este inspirată din tratamentul costurilor aferente inspecţiilor generale prevăzut de standardul IAS 16 revizuit.

IAS 16 (14): O condiţie pentru continuarea exploatării unui element de imobilizări corporale (de exemplu, un avion) poate fi efectuarea de inspecţii generale regulate pentru depistarea defecţiunilor, indiferent dacă părţi ale elementului sunt înlocuite sau nu. La momentul efectuării fiecărei inspecţii generale, costul acesteia este recunoscut în valoarea contabilă a elementului de imobilizări corporale ca o înlocuire, dacă sunt respectate criteriile de recunoaştere. Orice valoare contabilă rămasă din costul inspecţiei anterioare (distinct de părţile fizice) este derecunoscută. Acest lucru are loc indiferent dacă costul inspecţiei anterioare a fost identificat în tranzacţia în care elementul a fost dobândit sau construit. Dacă este necesar, costul estimat al unei inspecţii similare viitoare poate fi utilizat ca o indicaţie a ceea ce a însemnat costul componentei de inspecţie existente atunci când elementul a fost dobândit sau construit.


(Continuarea articolului în numărul viitor)
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Perplex ???Cum ??? Să vină HULIGANUL să pună - ...
  Andreea Paul (INACO): Rata efectivă de absorbție a banilor europeni la sub 1% pentru capitalul uman românesc și pentru dezvoltare regională în august 2018 te lasă perplex

  Huliganii de la BUTOANE : genereazä huliganii din ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  ue este comunism ...
  Crește presiunea Uniunii Europene asupra Poloniei

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Opinii

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Piata farma

  Curierul contabilului

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi