Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Curierul contabilului

Vocaţia internaţională a CECCAR. Expertiză internă şi externă pentru o calitate superioară a raportărilor financiare din sectorul public (II)

Curierul contabilului - Dr. Teodor Brateş, Senior editor Economistul
(citeste alte articole de acelasi autor »)De la dreapta la stânga: Thomas Müller-Marqués Berger, Preşedintele Comitetului pentru Sectorul Public din cadrul Federaţiei Experţilor Contabili Europeni (FEE) şi membru IPSASB IFAC; Andreas Bergmann, Preşedintele Consiliului pentru Standarde Internaţion

Data adaugarii: 2013-11-28

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


(Urmare din numărul din data de 21 noiembrie)

Competenţă şi responsabilitate

Reprezentanţii organizaţiilor profesionale la nivel mondial şi european au avut posibilitatea (şi s-au exprimat deschis şi direct în acest sens) de a cunoaşte mai bine modul în care exponenţii profesiei contabile din ţara noastră, reprezentanţii CECCAR, se află în avanposturile demersurilor care urmăresc eficientizarea gestionării banului public. Este o experienţă care are drept ţintă precisă convergenţa cu măsurile luate pentru promovarea unui nou sistem de raportare financiară în sectorul public. Se au în vedere, în special, acţiuni coordonate şi concordante îndreptate spre simplificarea procedurilor, introducerea tuturor datelor din sistem on-line, crearea unei baze unice de date, un management bugetar adecvat. În acest mod, IPSAS şi EPSAS nu reprezintă - pentru contabilii români - "plante exotice", ci modalităţi de lucru însuşite organic şi adaptate la necesităţile economiei noastre naţionale. De altfel, preşedintele Consiliului pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate pentru Sectorul Public (IPSASB) din Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC), Andreas Bergmann, a precizat că au fost realizate standarde care să acopere toate domeniile relevante, în special cele pentru contabilitatea bazată pe angajamente care este importantă în România, dar şi în alte ţări europene. "Noi nu ne opunem realizării unor standarde naţionale, dar acestea trebuie să aibă aceeaşi rigoare ca standardele internaţionale. Avem nevoie de un sistem de contabilitate pe bază de angajamente. Foarte puţine ţări din Europa de Vest aplică contabilitatea pe bază de numerar. Avem toate standardele care sunt gata pentru a fi implementate. Noi putem implementa aceste standarde în mod direct sau indirect prin intermediul standardelor naţionale; este adevărat că durează mult şi sunt costuri mari, dar rentabilitatea este şi mai mare", a precizat Bergmann.
În acelaşi spirit s-a pronunţat şi reprezentantul FEE, Thomas Müller-Marcines Berger, care a pus accentul pe Standardele Europene de Contabilitate pentru Sectorul Public. S-a atras atenţia asupra Directivei UE potrivit căreia statele membre au datoria de a dispune de "sisteme naţionale de contabilitate care să acopere în mod coerent şi exhaustiv toate subsectoarele administraţiei publice şi să conţină informaţiile necesare generării de date pe baza contabilităţii de angajamente". Este un moment calitativ superior căruia contabilii români i-au răspuns şi îi răspund "cu brio". Aprecierea aparţine tot reprezentanţilor FAC şi FEE. În acest mod se consolidează un prestigiu internaţional câştigat încă din anii '90 ai secolului trecut când, prin demersurile preşedintelui Marin Toma, CECCAR a fost deschizător de drum atât în procesul integrării europene a României cât şi în cel al globalizării.
Este extrem de important de subliniat că principiile-cheie propuse de Eurostat pentru setul de norme contabile la nivelul UE şi, implicit, la cel al fiecărui stat membru, au fost formulate cu mult timp înainte de profesorul Marin Toma, astfel încât au fost promovate de CECCAR încă de la renaşterea acestei structuri civice şi profesionale a contabililor români. Aceste principii şi-au găsit reflectarea mai ales în Codul Practicilor Statisticilor Europene. Chiar dacă ne vom rezuma la simpla lor enunţare, tot va fi evident că avem de-a face cu exigenţe superioare  nu venite din afara Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, ci din interiorul comunităţii noastre profesionale. Este vorba despre următoarele principii-cheie:

• Responsabilitatea
• Independenţa profesională faţă de interesele şi de interferenţele politice
• Imparţialitatea
• Legitimitatea şi transparenţa
• Credibilitatea
• Competenţa
• Eficienţa
• Relevanţa
• Coerenţa şi compatibilitatea
• Accesibilitatea şi claritatea.

Fiecare dintre aceste principii a fost dezvoltat şi aprofundat în documentele CECCAR, în intervenţiile publice ale reprezentanţilor de marcă ai breslei contabililor români, ceea ce reprezintă contribuţii teoretice de primă valoare la definirea comandamentelor profesiei la scară naţională, regională, comunitară şi mondială.
Ele se constituie şi într-un cadru de referinţă pentru dezvoltarea profesiei contabile, aşa cum s-a subliniat şi de către reprezentanţii IFAC şi FEE, atât la recenta reuniune de la Bucureşti, cât şi cu alte prilejuri, atât în ţară cât şi peste hotare.

De "strajă" binelui public

În majoritatea punctelor de vedere exprimate la Conferinţă s-a revenit des - prin examinarea inter şi multidisciplinară a temei - asupra rolului esenţial, indispensabil, al contabilului în asigurarea ansamblului de condiţii pentru folosirea banului public exclusiv în interes public. Rolul contabilului, de "gardian" al ansamblului de operaţiuni în materie de finanţe publice, se exercită în forme multiple nu numai în vederea respectării integrale a adevărului, a realităţii în devenirea ei, ci şi în asigurarea unor consultaţii de înaltă calitate pentru adoptarea unor decizii subordonate, la rândul lor, binelui public. Contabilitatea publică are certe valenţe strategice, iar conştientizarea acestui fapt conferă factorilor decidenţi instrumente de neînlocuit în îndeplinirea funcţiilor lor publice.
Una dintre concluziile majore ale dezbaterilor poate fi formulată astfel: contabilitatea a cunoscut un salt calitativ deosebit, demn de secolul XXI, graţie efortului susţinut de-a lungul anilor de instituţiile naţionale, regionale şi internaţionale de contabilitate. Standardele internaţionale de contabilitate pentru sectorul public (IPSAS) ar putea constitui un cadru de referinţă pentru dezvoltarea viitoare a setului de standarde europene de contabilitate pentru sectorul public (EPSAS).
Prezenţa la Conferinţă a unor specialişti din Ministerul Finanţelor, Curtea de Conturi, din alte structuri ale sectorului public a prilejuit un dialog fructuos care permite formularea de concluzii deosebit de utile. În aceste însemnări nu avem, desigur, posibilitatea de a intra în detalii, mai ales în cele de ordin tehnico-profesional. Reţinem, însă, ceea ce considerăm a fi foarte important, şi anume datoria primordială a celor cu funcţii de decizie de a se sprijini permanent, efectiv (nu doar declarativ) pe profesionistul contabil, pe expertiza sa. Cine desconsideră un asemenea deziderat are eşecul asigurat. În acelaşi timp, se impun măsuri radicale de instituire a ordinii desăvârşite în sectorul public. O afirmăm, tot în calitate de contribuabili. Nu este permis, de pildă, să nu se ştie exact din câte entităţi este format sectorul public; s-au avansat cifre de la 13.000 până la 15.000. Nu dorim să caracterizăm o asemenea "aproximaţie" deloc măgulitoare pentru cei vizaţi, însă respectarea rolului contabilului este esenţială şi în privinţa domniei ordinii în sectorul public.
Premise favorabile în această privinţă sunt asigurate în procesul perfecţionării profesionale şi promovării unei reale deontologii contabile, proces desfăşurat de CECCAR, la toate nivelurile, cu determinarea generată de cauze care slujesc, literalmente, interesul public. În context notăm că Domnica Băghină, preşedintele ales al CECCAR pentru mandatul 2014-2018, a afirmat, în încheiere, că rolul educaţiei contabile rezultă expres din teza inserată în Constituţia Federaţiei Internaţionale a Contabililor (IFAC): de a servi interesul public prin elaborarea, adoptarea şi implementarea de standarde şi îndrumări internaţionale de înaltă calitate. În acest mod se asigură dezvoltarea unor organizaţii profesionale contabile şi a unor firme de contabilitate puternice, prin promovarea unor practici de înaltă calitate ale profesioniştilor contabili. Preşedintele Marin Toma a promovat ideea-forţă potrivit căreia "decidenţii de la toate nivelurile, precum şi politicile publice ori de câte ori au ocazia să se pronunţe cu privire la contabilitate şi la organismele profesionale din domeniu, trebuie să aibă în vedere conceptul de interes public".
Acest spirit tutelar care a definit întreaga desfăşurare a Conferinţei reprezintă - cum au confirmat-o şi reconfirmat-o toate acţiunile
CECCAR - garanţia unei contribuţii mereu mai calificate, mai eficiente la realizarea menirii sectorului public pus - cu adevărat - în serviciul binelui public. Activitatea CECCAR reprezintă o preţioasă valoare adăugată la tot ceea ce constituie progres economic şi social.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  incepe distractia dincolo de Vama Veche ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  sorina matei tu esti nu-i asa ? Orice turnator ord ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Retail

  Auto

  Curierul contabilului

  Real estate

  Extern

  Util

  Gadgeturi