Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Auto

Surpriza de la sindicatul Ford

Auto - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: angajatorulmeu.ro

Data adaugarii: 2018-01-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


O situaţie ieşită din comun s-a întâmplat pe 10 ianuarie la Ford Craiova. Sindicaliştii au decis să o menţină, totuşi, în funcţie pe lidera de sindicat Maria Manea, pe care o suspendaseră pe 19 decembrie din funcţie pentru o perioadă de 30 de zile, acuzând-o la vremea respectivă că ar fi acţionat împotriva sindicatului, după ce Manea a trimis comunicările pentru membrii de sindicat de pe e-mail-ul personalului de la Resurse Umane.

Sindicatul reprezentativ Ford Automobile Craiova decisese ca pe 10 ianuarie 2018 să organizeze un referendum pentru a vedea opinia membrilor de sindicat faţă de lidera acestuia, adică dacă aceştia o menţin sau nu în mandatul de preşedinte de sindicat pe care i l-au dat cu câteva luni în urmă. Sindicaliştii au fost de acord cu menţinerea Mariei Manea, astfel că aceasta va negocia din nou cu conducerea Ford noile condiţii ale Contractului Colectiv de Muncă (CCM), cel vechi expirând la sfârşitul lunii decembrie 2017, dar mai are valabilitate până la 28 februarie 2018.
La Ford, situaţia a fost tensionată în ultima perioadă şi lucrurile s-au calmat doar momentan. La o zi după suspendarea din funcţie a noului lider sindical ales în 2017, o comisie de negociere a căzut de acord cu conducerea Ford pentru o formă finală a CCM, încheind un acord cu patronatul şi urmând să semneze un nou Contract colectiv. A doua zi, câteva sute de muncitori (în special tineri, proaspăt angajaţi, care au salarii foarte mici) au declanşat un protest spontan, pentru că nu erau de acord cu cele negociate cu o zi înainte de propriii reprezentanţi ai sindicatului, cu conducerea fabricii. Protestele au continuat şi a doua zi, după care angajaţii care ieşiseră în curtea fabricii au reluat lucrul, instalându-se calmul, înainte de sărbători. La începutul acestui an, sindicaliştii de la Ford şi-au informat membrii din uzină că s-a decis declanşarea conflictului de muncă, iar dacă lucrurile nu se vor rezolva la negocieri (în sensul că firma nu va accepta majorările salariale cerute de sindicalişti şi restul condiţiilor pentru care au fost mandataţi), atunci se va trece la strângerea de semnături pentru greva de avertisment.
Potrivit Legii dialogului social, conflictul de muncă poate fi declanşat abia după ce CCM îşi pierde valabilitatea, în cazul Ford, abia de la 1 martie încolo.
După expirarea CCM, angajaţii de la Ford vor fi protejaţi doar de prevederile existente în fiecare contract individual de muncă (CIM). De aceea, în prima comunicare a sindicatului către membrii săi pe anul 2018, aceştia au fost sfătuiţi să semneze actele adiţionale la CIM pe care le trimite compania, în care sunt prevăzute majorările salariilor brute, ca urmare a transferului contribuţiilor de la angajator la angajat şi majorările de 300 de lei brut pentru noii angajaţi, valabile de luna aceasta, precum şi creşterea de 300 de lei brut la salariu pentru ceilalţi angajaţi, majorare care se va aplica de la 1 iunie 2018. Prin vocea sindicatului, angajaţii, în special cei noi, solicită creşteri şi mai mari de salarii.
După ce angajaţii au decis să îi redea mandatul de preşedinte de sindicat, Maria Manea a declarat, pentru GdS, întrebată fiind dacă va menţine sau nu deschis conflictul de muncă: „Vom decide în perioada următoare ce vom face. Trebuie mai întâi să se reunească zilele viitoare comitetul sindical şi împreună cu colegii mei vom decide ce vom face pe mai departe“.
Ford România nu comentează aspecte legate de sindicat şi de negocierile privind CCM. Acest lucru a fost comunicat în decembrie de către companie, atitudine care se menţine pe toată perioada discuţiilor despre CCM: „Ford România nu face comentarii cu privire la discuţiile interne dintre sindicate şi membrii acestora. Negocierile privind noul contract colectiv de muncă valabil pentru 2018 şi 2019 au fost finalizate ieri (pe 20 decembrie - n.r.). Nu avem nimic în plus de adăugat“.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  mai ales la parcarile pe trotuare. ...
  Actiuni ale Politiei Romane pentru siguranta comunitatii

  i-a autorizatia ,a boc . ...
  Jandarmii din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca vor asigura măsurile de ordine publică la manifestarea de protest, organizată sub denumirea Vă Vedem, de la Cluj până la Bucureşti! Toţi pentru Justiţie

  dacat ,strada! ...
  Ce facem în faţa cocktail-ului exploziv de incompetenţă?

  dar esti in guvern ...
  Liviu Pop: Nu sunt în Guvern pe persoană fizică. Voi pleca atunci când CEx-ul va decide

  da, 50 de ani. ...
  Ministrul Teodor Meleşcanu:Salut prima vizită a unui ministru de externe sanmarinez în România, în contextul aniversării a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi San Marino

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: