Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Nevoia de profesori

Actualitate - Florin Antonescu
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Caon

Data adaugarii: 2018-07-11

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Concursul pentru posturi de profesor în învăţământul preuniversitar („concursul de titularizare”, cum i se spune uzual, într-o exprimare aproximativă) se află în etapa definitivării rezultatelor. Vor urma repartizarea pe posturile vacante a candidaţilor care au obţinut cel puţin nota 7 (pe 25 iulie), apoi un şir de formalităţi şi etape de completări şi repartizări coborând tot mai mult sub nivelul notei prevăzute, până la 31 august. Întregul mecanism al „mobilității personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar pentru anul școlar 2018-2019” a început, ca în fiecare an, imediat după 1 ianuarie, prin formarea comisiilor județene care să se ocupe de mobilitate, prin constituirea posturilor didactice/catedrelor pentru anul şcolar viitor şi încadrarea personalului didactic pentru acele posturi. S-au stabilit pesnionări, restângeri de activitate, detaşări. S-au declarat posturile vacante. A venit concursul.

Statistica ediţiei din acest an an concursului pentru posturi de profesori în şcoli, licee şi grădiniţe poate fi socotită şi din perspectiva situării acestei profesii în ansamblul economico-social de la noi; sunt date care infirmă prejudecăţi, propagandă şi măsurători din ochi. Au fost scoase la concurs 4.502 „posturi didactice/catedre vacante pentru angajare pe perioadă nedeterminată”. Aceasta înseamnă că de atâţia profesori titulari duce lipsă în acest moment invăţământul nostru. Dintre ei, 1.148 sunt necesari în mediul rural, iar 3.354, în mediul urban. Aşadar, contrar părerii devenite lamentaţie, necesarul de profesori la ţară este pe sfert faţă de cel din oraşe. Lipsa de profesori în mediul rural chiar s-a diminuat faţă de anul trecut, când a fost de 1.691 de posturi. În mediul urban a cresut necesarul faţă de 2017, când a fost de 2.861 de posturi/catedre.

De asemenea, este contrazisă vechea „convingere” că lumea fuge din învăţământ, din moment ce în actuala sesiune s-au înscris pentru titularizare 31.052 de candidați, față de 27.551 înscriși anul trecut, şi atunci înscrierile fiind mai multe decât în anul precedent. A crescut şi numărul candidaţilor absolvenţi din promoția curentă: 4.


625, faţă de 3.904 înscrişi anul trecut şi 3.100 în 2016. Creşterile de participare s-au înregistrat în acelaşi timp cu scăderea de la un la altul a numărului total de posturi disponibile (e drept, scădere mică). Cea mai mare lipsă este de educatoare („educatori/profesori pentru învăţământ preşcolar în limba română”), unde se înregistrează 1.094 de posturi vacante. Urmează, în ordinea deficitului de personal, învățători/profesori pentru învăţământ primar în limba română – 882, profesori de educaţie fizică şi sport – 287, profesori de muzică instrumentală – 274. Cea mai mare concurență este acolo unde se înregistrează cel mai mare deficit: 5.405 candidaţi pentru grădinițe, 4.176 de candidaţi pentru învățământ primar. Urmează ca volum al solicitărilor posturile pentru limba și literatura română – 2.735, educație fizică și sport – 2.548, limba și literatura engleză – 1.877.

Creşterile cantitative ale atracţiei pentru educaţie ca domeniu profesional au la bază determinări în primul rând economice şi apoi, într-o măsură, sociale. O spun de la sine unii dintre candidaţi: loc de muncă sigur şi salariu la timp, iar pe deasupra, de şcoală va fi întotdeauna nevoie. Rămâne ca atracţiei marcate prin creşterea cantitativă a solicitărilor să i se adauge creşterea calitativă. Deocamdată, aceasta nu se vede. Cauza este găsită cel mult la nivelul imediat anterior, adică în pregătirea considerată ca defectuoasă din învăţământul superior. Din nefericire, este o considerare de felul „ce vă-nvaţă pe voi facultatea aia?!” Nu par să fie luate în seamă disponibilitatea pentru cunoaştere a celor care au ajuns în învăţământul superior, felul în care aceasta le-a fost formată şi alimentată pe parcurs. Se adaugă întreţinerea părerii că profesor înseamnă om care să-i înveţe pe alţii „cum se face”, considerându-se că aşa ceva e la-ndemâna oricui format la rândul lui pe baza urmării unor „formări”. În general, necesarul de profesori din punctul de vedere al încadrării nu este susţinut de cultivarea unei necesităţi sub aspectul sursei şi resursei de autoritate în formare şi informare.    

 

 

 

 

 

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  florin citu incita huliganii la violenta ...
  Lovitură pentru guvernul DĂNCILĂ! Dezvaluiri incendiare despre planurile instaurării dictaturii în România! Măcelul aplicat de jandarmi confirmă totul

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  nu cumpara gadget uri americane ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  incepe distractia dincolo de Vama Veche ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  sorina matei tu esti nu-i asa ? Orice turnator ord ...
  Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: