Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Guvernul a deschis cutia Pandorei cu Pilonul II de pensii

Actualitate - Andreea Andrei
(citeste alte articole de acelasi autor »)Eugen Teodorovici foto: rador.ro

Data adaugarii: 2018-05-24

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

,,Ce aveţi de gând cu Pilonul II de pensii? Mai aveţi bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului?, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

,,Pentru acest an, toate plățile se regăsesc în buget. Nu este niciun fel de pericol pentru pensii și salarii în acest an. Absolut deloc”, a dat asigurări ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

După ce președintele Klaus Iohannis a ieșit public marți, 22 mai, și a cerut Executivului să explice dacă mai are bani pentru pensii şi salarii până la sfârşitul anului și ce intenționează să facă cu Pilonul II de pensii, ministrul Eugen Teodorovici a reacționat și l-a asigurat pe președinte că ,,pentru acest an, toate plățile se regăsesc în buget și că nu există niciun fel de pericol pentru pensii și salarii în acest an”.

,,Pentru acest an, toate plățile se regăsesc în buget. Nu este niciun fel de pericol pentru pensii și salarii în acest an. Absolut deloc. Un guvern de stânga, în orice situație, nu va afecta veniturile populației. Ca să fie clar pentru cei care încearcă să inducă această idee că acest guvern nu ar avea bani sau ar tăia ceva. (...) Aceste discuții din spațiul public ne afectează și costul de finanțare", a explicat ministrul Finanțelor, Eugen Teorodovici.

De asemenea, acesta a subliniat că trendul este unul corect după transferul de contribuții (de la angajator la angajat) ducând la o reducere a deficitului pe fondul de pensii între 7 și 8 miliarde de lei.

,,Transferul de contribuţii (contribuţiile sociale care au trecut, din 2018, în sarcina angajatului, n.r.) a dus, în acest an, la o reducere a deficitului pe fondul de pensii între 7 şi 8 miliarde de lei, de la sume care au ajuns şi la 18 miliarde de lei în anii trecuţi. Aceasta arată un trend corect. Orice scenarii cu privire la sistemul de pensii susţinute de oameni care habar nu au despre ceea e normal, corect şi despre ce lucrează Guvernul produc efecte negative în costurile de împrumut pe care Ministerul Finanţelor trebuie să le plătească în piaţă. Trebuie să ne gândim dacă astfel de afirmaţii făcute de politicieni, care mai de care mai nejustificate, nu ar trebui să fie taxate conform legii", a afirmat Teodorovici. Totodată, el a dat asigurări că Executivul va realiza o analiză privind Pilonul II de pensii pe care o va prezenta până la începutul lunii iulie, informează Agerpres.

"Banii din Pilonul I şi II au aceeaşi sursă. Unii sunt administraţi în mod public, de către stat, iar ceilalţi în mod privat, de cei 7, dacă nu mă înşel, administratori de pensii private. Pentru a analiza, putem pleca de la foarte multe întrebări pe care nimeni nu le poate contesta: A fost cel mai bun mod de administrare a Pilonului II până astăzi? Au fost cele mai bune randamentele pe care astăzi le avem la Pilonul II? Costul pe care statul îl plăteşte celor 7 administratori, de peste 1,5 miliarde, costul pe care statul îl plăteşte ca dobânzi la titlurile de stat pe care le cumpără cei 7 administratori de pensii, costul de finanţare pe care statul îl plăteşte pentru a se împrumuta... este un lung şir de dacă..


.", a adăugat ministrul.

Potrivit Programului Legislativ al Guvernului României pentru anul 2018 de pe site-ul Ministerului pentru Relația cu Parlamentul (http://mrp.gov.ro), proiectul de Lege pentru completarea Legii nr.204/2006 privind pensiile facultative urmează să fie prezentat în Guvern luna aceasta. “Contribuţiile sunt încasate integral la buget”, se arată în document, „şi suspendarea plăţilor ar avea loc de la 1 iulie 2017. Iniţiatorii proiectului sunt Secretariatul General al Guvernului şi Comisia Naţională de Prognoză”, informează știrileprotv. Este important de amintit că şeful Comisiei Naționale de Prognoză (CNP), Ion Ghizdeanu, a declarat luni pentru Agerpres că ,,întregul post legat de Pilonul II este o eroare”.

Noi facem tot felul de evaluări, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat în SUA, auzind că se discută astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot rândul este o analiză internă, nu avem nici măcar un proiect cu aşa ceva. Au fost (informaţii extrase - n.r.) din scenarii şi s-a trecut eronat acel rând cu pilonul II. Şi, ca să fie şi mai clar, nu era nici vorbă de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumăm şi vom vedea cine a introdus-o şi ne-o asumăm că s-a introdus. Mai sunt vreo două erori acolo, introduse tot din scenarii, analize şi evaluări. Întregul post legat de Pilonul II este o eroare”, a declarat șeful CNP, citat de Agerpres.

 

Reamintim că Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a transmis, luni, un apel Guvernului pentru păstrarea arhitecturii sistemului de pensii private din România. Organizațiile semnatare cer Executivului să mențină neschimbată legislația și principiile de funcționare ale sistemului de pensii administrate privat (Pilonul II).

,,Peste 30 de companii românești beneficiază de finanțare grație implicării Pilonului II, iar instituțiile pieței, inclusiv creșterea nivelului de guvernanţă corporativă, au avut de câștigat în tot acest timp. Listările la bursă ale firmelor private și de stat ar fi fost de neimaginat fără aportul fondurilor de pensii private, care au asigurat o contribuție importantă a capitalului românesc. Utilitatea și performanța sistemului de pensii private din România au fost remarcate și de experții Comisiei Europene, care au analizat situația Pilonului II în cel mai recent raport de țară privind România, publicat în 2018. Comisia Europeană se referă în mod negativ la reducerea contribuției virate Pilonului II de la 5,1% la 3,75%, operată la finele anului 2017, despre care afirmă că a fost „motivată de probleme fiscale pe termen scurt, fără legătură cu performanța bună a fondurilor de pensii private” și că „este de natură să afecteze sistemul de pensii în general și piața de capital a României”. „De asemenea, această modificare va duce la reducerea gradului de diversificare a venitului românilor la vârsta pensionării. În același timp, măsura ar putea avea implicații negative asupra piețelor financiare”, notează raportul de țară al Comisiei Europene. Având în vedere cele menționate mai sus, reiterăm faptul că menținerea legislației și arhitecturii actuale a Pilonului II, fără alte modificări, reprezintă unica soluție potrivită în prezent, urmând ca pe viitor să se găsească soluții pentru recuperarea decalajului de contribuții cauzat de întârzierile în respectarea calendarului stabilit de lege, precum și a reducerii de la finalul anului 2017. Numai astfel se poate asigura atât prosperitatea viitoare a românilor, cât și agregarea rapidă a capitalului românesc capabil să finanțeze dezvoltarea României”, se arată în comunicatul APAPR.

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Valcov o fi sanatos ? :
  Nu trebuie sa fi fost soarece de birou din Ministerul de Finante ci doar sa ai putin bun simt ca sa- ti dai seama ca gurul Valcov , care se inspira din modelul brazilian economic brazilian dina anii 1950, conduce gandirea economica in Romania in sec. XXI. E foarte simplu: deficitul tinta de 3,3 % fixat de UE a fost depasit de 3 ori , astfel ca toate mecanismele intime economice au fost dereglate. Cheltuielile fixe au un trend cerscator iar banii se vor lua de la investitii. Deci autostrazi OHA ! Se mentine ordinul de la est , cantat pe toate vocile de Basescu: nu autostrazi.
  2018-05-24, 13:24:37 (adresa: 109.98.38.*)
 2. de adm:
  pilonul doi este ca la caritas sau fni
  2018-05-24, 14:35:37 (adresa: 79.112.171.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

a mediului politico-infractiona l ...
Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

Se dubleaza si impozitele si CAS-ul si banii se in ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

Datoriile marilor contribuabili, miliarde euro, ga ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

da dusmanul americii este ue ...
Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: