Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Unde sunt fondurile C.A.S.

Actualitate - DAN EMANUEL DOBREANU
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2018-05-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Există o emisiune TV intitulată ,,Cum a fost jefuită România”, căreia încerc să-i aduc o modestă contribuție prin relatarea unei discuții avute cu marele cărturar Mihnea Gheorghiu, care a cunoscut un eveniment excepțional de interesant, considerat secret de stat în trecut. Am avut privilegiul de a fi unul dintre prietenii acestui om deosebit care a fost Mihnea Gheorghiu. Se știe că activitatea sa publică a fost întreruptă în perioada 1986-1987 după întrevederea cu Gh. Pană, trimis pentru  a sonda părerile acestuia.
 
Cu această ocazie, M.G. a făcut o remarcă explozivă, spunând ,,Regret că socialismul, în care am crezut și eu odată, s-a transformat în prezent într-o sinistră farsă”. Această afirmație transmisă stăpânilor a fost urmată de eliminarea lui M.G. din toate funcțiile, de o pensionare forțată și de o anumită formă de arest la domiciliu. După 1990 a fost recunoscut drept una dintre personalitățile de frunte ale culturii naționale, academician în 1990 și președinte al Asociației Cineaștilor. Discuția pe care am avut-o cu M.G. a avut loc într-o perioadă critică pentru resursele naționale, existând chiar pericolul privind plata pensiilor și ajutoarelor medicale. În contextul unor aprecieri critice ocazionate de instabilitatea finanțelor publice, Mihnea Gheorghiu mi-a relatat o discuție avută cu fostul ministru de Finanțe (P.

Gigea) care a povestit un moment interesant din activitatea Ministerului, care s-a petrecut în perioada anilor 1985-1986, cu certe influențe asupra depunerilor în contul CAS. Iată cum au evoluat evenimentele relatate de fostul ministru.
Ministrul de Finanțe, împreună cu cel de la lucrările publice, s-au deplasat la Snagov, unde se afla în acel moment șeful statului.
Acesta i-a primit în biroul din palatul prezidențial. Deplasarea ministerială la Snagov a intervenit la solicitarea acestora, motiv pentru care Ceaușescu i-a întrebat direct de ce au venit și care sunt problemele. Aceștia au comunicat șefului că solicitările de fonduri pentru lucrările edilitare efectuate în Capitală nu au mai fost onorate din lipsa mijloacelor financiare. În această situție se afla și necesarul de fonduri pentru edificarea Palatului Republicii. Datele prezentate de echipa ministerială au provocat enervarea lui Ceaușescu, care s-a mirat că prevederile bugetare inițiale se dovedesc insuficiente. Unde sunt banii, a întrebat Ceaușescu. Ministrul responsabil cu lucrările publice a justificat impasul respectiv cu depășirea alocațiilor, urmare a unor costuri mai mari. În acest stadiu al discuțiilor, și având în vedere nervozitatea marelui șef, ministrul Finanțelor a intervenit, considerând că există o soluție. La întrebarea șefului care era modalitatea de majorare a fondurilor, ministrul Finanțelor a făcut următoarea propunere ca o posibilă soluție, dar evident de natură provizorie: în momentul respectiv fondurile reprezentând depunerile CAS erau extrem de mari, astfel că se putea opta pentru un transfer din aceste fonduri în direcția capitolelor bugetare deficitare, ulterior, în condițiile unor rectificări bugetare, fondurile astfel atrase din depunerile CAS urmând a fi restituite.
La această manevră financiară propusă ca o soluție cu un cert caracter temporar, Ceaușescu a rostit o singură frază: asta este în realitate un veritabil furt. Ulterior, a părăsit camera trântind ușile.
Mihnea Gheorghiu a confirmat informația preluată de la principala sursă, propunerea discutată la Snagov fiind, se pare, folosită pentru finanțarea lucrărilor din Capitală.
Am considerat utilă relatarea de mai sus, deoarece, în afara evocării unui moment istoric cu implicații deosebite față de situația economică în general, dar și față de fondurile depuse de populația acestei țări, ea reflectă lipsa de scrupule a fostei administrații comuniste, care nu a luat în considerare interesele societății și un minim respect pentru apărarea unor fonduri esențiale pentru pensionari și sănătatea publică. Celor care analizează evoluția totalitarismului din țara noastră le ofer o amintire relatată de Mihnea Gheorghiu, care, cu o onestitate istorică bine cunoscută, a comentat numai adevăruri.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de DRACnea sa va ia de PiSD-e:
  SUNT LA MAZARE pesede MADAGASCAR !
  2018-05-23, 04:53:37 (adresa: 95.77.196.*)
 2. de Sinistra Muncii Ologuta:
  Si la Sebastian Guita din Srbia !
  2018-05-23, 04:55:11 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

prin alegerile democratice exprimate de romani in ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Un necunoscut ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

seamana cu chichirau si gotiu ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

plata o primiti de la plicusor ban ...
O nouă seară de protest în Piața Victoriei

2 mai lasa din yarba ...
Klaus Iohannis: Intervenția Jandarmeriei a fost puternic disproporţionată

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: