Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

MAE: Mentorul Mircea Maliţa va rămâne un model, un reper şi un simbol pentru generaţiile viitoare

Actualitate


Sursa foto: tvr.ro

Data adaugarii: 2018-05-22

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

,,Ministerul Afacerilor Externe îşi exprimă profundul regret faţă de trecerea la cele veşnice a unei personalităţi de excepţie a diplomaţiei, culturii şi ştiinţei româneşti, acad. Mircea Maliţa, a cărui biografie individuală se împleteşte cu momente de răscruce ale istoriei politico-diplomatice a României, a Europei şi a lumii.
Născut la Oradea, la 20 februarie 1927, Mircea Maliţa a urmat studiile universitare la Facultatea de Ştiinţe - Secţia Matematică şi Facultatea de Filosofie (1945 - 1949) din Bucureşti, două domenii care au contribuit atât la formarea sa ca om, cât şi a unei perspective interdisciplinare şi deschisă către modernitate, care a caracterizat întreaga sa gândire şi activitate, concretizată încă din 1972, în teza de doctorat intitulată Modele matematice pentru negocieri.
Spiritul tânăr, dinamismul gândirii şi acţiunii, talentul oratoric, eleganţa ţinutei şi a discursului, deschiderea către noile domenii de cunoaştere, dialogul cu tinerele generaţii, permanenta interogare a problemelor fundamentale ale civilizaţiei reprezintă doar câteva din jaloanele unei excepţionale biografii intelectuale: de la cursurile de modele matematice în ştiinţele sociale şi de logică şi inteligenţă artificială la volumele de referinţă dedicate diplomaţiei române şi relaţiilor internaţionale, dintre care amintim: Diplomaţia română. O perspectivă istorică (1970), Teoria şi practica negocierilor (1972), Romanian Diplomacy. A Historical Study (1970), Diplomaţia. Şcoli şi instituţii (1975), Istoria prin ochii diplomatului (2014) Cold War Diplomacy: A Romanian diplomat's memoirs (2014).
Iniţiativele sale, în calitate de ministru al învăţământului în perioada 1970-1972, au condus la implementarea conceptului de management, la introducerea calculatoarelor şi dezvoltarea departamentelor de matematică şi informatică în universităţi, care după aceea au produs efecte la nivelul întregii societăţi a României.
Mircea Maliţa a fost ales membru corespondent al Academiei Române în 1974, iar în 1994 a fost ales membru titular, discursul său de recepţie reprezentând o sinteză a gândirii sale, fiind intitulat, în mod semnificativ, Opuşi inseparabili în gândirea românească.
Din bogata sa activitate diplomatică, trebuie menţionat faptul că a făcut parte din prima Misiune Permanentă a României la ONU, că a deţinut mai multe funcţii în cadrul Ministerului Afacerilor Externe (director al Direcţiei Culturale între 1960 - 1962; ministru adjunct între 1962 - 1970; ambasador în Elveţia şi la ONU - Geneva între 1980 - 1982 şi ambasador în SUA între 1982 - 1984). Model de gândire, reacţie şi atitudine în diplomaţia multilaterală, a fost unul dintre membrii fondatori, în 1993, ai Asociaţiei Române pentru Clubul de la Roma şi membru fondator al Fundaţiei Universitare a Mării Negre.
Prin trecerea la cele veşnice, se încheie un capitol al diplomaţiei române, însă omul, colegul, mentorul Mircea Maliţa va rămâne un model, un reper şi un simbol pentru generaţiile viitoare, prin distincţie, prin uriaşa experienţă, prin viziunea dinamică şi pluridisciplinară, prin respectul pentru valorile autentice româneşti, prin rara modestie şi anvergura intelectuală. În aceste momente, ne amintim cu nostalgie de prezenţa şi discursul său, plin de idei profunde, exprimate în inegalabilul stil elegant, dar şi cu accente de umor şi ironie, cu prilejul sesiunii omagiale de anul trecut, din Aula Academiei Române, la împlinirea a 90 de ani.
O carte de condoleanţe va fi deschisă la sediul Ministerului Afacerilor Externe (intrarea din Aleea Alexandru 31-33), după cum urmează: miercuri, 23 mai 2018, între orele 10.00-12.00, 14.00-16.30 şi joi, 24 mai 2018, între orele 11.00-13.00, 14.00-16.30.
Ministerul Afacerilor Externe transmite familiei îndoliate sincere condoleanţe. Dumnezeu să îl odihnească în pace!'', a transmis MAE.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pt 27 % dintre contribuabili ANAF le aminteste ,d ...
  ANAF pune tunurile pe sute de mii de români! E posibil să te numeri printre ei! Incredibil ce se va întâmpla cu toate veniturile

  cu bicicleta, decat electrice ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  a iesit la iveala, opozitia ...
  Ecaterina Andronescu: Acesta este cel mai slab guvern al PSD

  mort pt cel rau,viu pt d zeu ...
  Bilanțul catastrofei de la Genova, în continuă creștere. Funeralii naționale în absența sicrielor unora dintre victime, ale căror familii condamnă guvernul

  Varianta pe cărbuni nu este . Faceti si voi elect ...
  Dacia, mișcare de forta: Ce trebuie să știe toti soferii români pentru perioada următoare

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: