Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Procurorii DNA Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 16 inculpaţi

Actualitate


Sursa foto: Radu Tudor

Data adaugarii: 2018-03-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 106/VIII/3 din 20 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a 16 inculpaţi:
MUNTEAN PETRU SORIN, la data faptelor inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- luare de mită,
- instigare la dare de mită (două infracţiuni)
- favorizarea făptuitorului,
BOLBOS FLORIN MIRCEA, la data săvârşirii faptei adjunct al inspectorului şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
PAVEL DUMITRU, la data faptelor şeful Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- luare de mită,
- trafic de influenţă,
- complicitate la luare de mită,
- favorizarea făptuitorului,
CRĂCIUNESCU NICUŞOR MARCEL, la data faptelor şef al Serviciului Poliţiei Rutiere Timiş, din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Timiş, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită,
TEMU MARIAN DORINEL, la data săvârşirii faptei şef al Poliţiei oraşului Recaş, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BERZESCU DORU ADRIAN, la data faptelor şef al Poliţiei Locale Recaş, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- uzurparea funcţiei,
- hărţuire,
PAVEL TEODOR, la data faptelor primar al oraşului Recaş pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,
- instigare la uzurparea funcţiei,
- instigare la hărţuire,
BÎLC MARIN, avocat în cadrul Baroului Timiş, pentru săvârşirea următoarelor infracţiunilor:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- trafic de influenţă, (două infracţiuni),
- favorizarea făptuitorului,
- instigare la dare de mită,
- instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată,
- uz de fals,
MILUTINOVICI EUGEN, om de afaceri, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
BLEDEA COSMIN IONUŢ şi GÎRBACI VASILICĂ, ofiţeri de poliţie în cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiş, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,
DRĂGHICI SORIN şi DINCĂ ADRIAN, agenţi de poliţie în cadrul Serviciului Rutier al I.P.J. Timiş, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită,
BOŢ IULIAN, pentru săvârşirea următoarelor infracţiuni:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată,
- dare de mită, (patru infracţiuni),
- cumpărare de influenţă (două infracţiuni),
TOADER NICOLAE CONSTANTIN, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată,
BEJAN PETREA, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
- constituirea unui grup infracţional organizat,
- evaziune fiscală în formă continuată
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anilor 2011 - 2013, inculpatul Boţ Iulian, lider al unui clan local, împreună cu inculpaţii Toader Nicolae şi Bejan Petrea, au constituit şi au acţionat în cadrul unui grup infracţional organizat, având ca scop desfăşurarea de activităţi evazioniste, prin intermediul a două societăţi comerciale administrate de aceştia din urmă.
Activitatea infracţională a grupului, care a cauzat bugetului de stat un prejudiciu de peste 800.000 euro, s-a manifestat pe linia importului de autoturisme din spaţiul european şi revânzării acestora "la negru", cu eludarea obligaţiilor legale privind plata taxelor şi impozitelor datorate bugetului de stat.
Începând din noiembrie 2013 şi până în data de 1 februarie 2016, demersurile infracţionale ale grupului au fost sprijinite şi protejate de avocatul Bîlc Marin din cadrul Baroului Timiş, dar şi funcţionari publici din cadrul I.P.J. Timiş, ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul instituţiei, care au fost atraşi de-a lungul timpului în sfera de influenţă a clanului şi fidelizaţi prin oferirea periodică a unor avantaje patrimoniale şi sume de bani - Muntean Sorin Petru, şef al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Timiş şi Pavel Dumitru, şef al Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul I.P.J. Timiş.
Concret, în contextul în care, la I.P.J. Timiş, se aflau în instrumentare sesizări legate de activitatea infracţională a grupului, rolul primordial al inculpatului Boţ Iulian a fost acela de a asigura suport financiar fiecărui membru atras şi implicat în activitatea infracţională, de a identifica martori şi de a depune înscrisuri de natură să confirme susţinerile stabilite în cadrul strategiei de apărare.
În cadrul grupului infracţional, cel care a coordonat întreaga activitate a acestuia, prin stabilirea "strategiilor" care să-l favorizeze pe inculpatul Boţ Iulian, a fost inculpatul Muntean Petru Sorin.
În acelaşi context, scopul urmărit de avocatul Bîlc Marin a fost acela de a ascunde activitatea infracţională evazionistă derulată prin cele două societăţi controlate de inculpatul Boţ Iulian, de a diminua consecinţele financiar-fiscale produse prin aceasta şi, eventual, de a implica răspunderea penală a altor persoane decât a acestuia din urmă.
Pentru aceste "servicii", în perioada 2013-2016, inculpatul Boţ Iulian a remis pentru inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Pavel Dumitru, câte 7.000 euro, iar pentru alte două persoane (un ofiţer de poliţie şi un contabil - martori în cauză) sumele de 3.500 euro respectiv 2.000 euro, în scopul ca aceştia să-şi îndeplinească în mod defectuos atribuţiunile de serviciu, în legătură cu instrumentarea unui dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală, în aşa fel încât administrarea probelor să conducă la o soluţie în favoarea sa.
De menţionat este faptul că cei 2.000 euro daţi iniţial pentru contabil au fost opriţi de inculpatul Bîlc Marin, primului fiindu-i remişi doar 1.000 lei.
În acelaşi context, inculpatul Bîlc Marin a pretins şi primit de la inculpatul Boţ Iulian suma de 8.000 euro din care suma de 1.000 euro reprezenta plata onorariului unui traducător, care a fost păstrată pentru sine.
2. În cursul lunii octombrie 2014, pentru a satisface interesele economice, personale şi de natură politică ale inculpatului Pavel Teodor, primarul oraşului Recaş, inculpaţii Muntean Petru Sorin şi Bolboş Florin Mircea, în calitate de inspector şef al I.P.J. Timiş, respectiv de adjunct al inspectorului şef, prin încălcarea normelor legale, şi-au îndeplinit în mod necorespunzător atribuţiile de serviciu constând în coordonarea şi controlul structurii din subordine.
Concret, aceştia au dispus întocmirea unei propuneri către Ministerul Administraţiei şi Internelor, pentru radierea postului unui agent de poliţie (care îşi îndeplinea în mod legal atribuţiile de serviciu) din statele de funcţii ale Poliţiei oraşului Recaş şi apoi au avizat propunerea Serviciului Resurse Umane din cadrul I.P.J. Timiş de desfiinţare a funcţiei respective. Ulterior, a fost dispusă mutarea agentului într-un alt oraş, fără a se respecta procedura legală privind mutarea unui poliţist în cadrul altei formaţiuni de poliţie.
În sprijinul aceluiaşi demers, inculpatul Temu Marian Dorinel, în calitate de şef al Poliţiei oraşului Recaş, a întocmit documente justificative ce au creat o aparenţă de legalitate şi au stat la baza întocmirii propunerii de radiere a funcţiei respective, urmărind prin aceasta un interes pentru sine, acela de a fi menţinut pe acelaşi post de conducere, dar şi un interes pentru altul, constând în satisfacerea intereselor economice şi politice ale primarului Pavel Teodor.
În acelaşi scop, inculpatul Berzescu Doru Adrian, în calitate de şef al Poliţiei Locale Recaş, s-a implicat personal în activităţi de supraveghere a agentului de poliţie, fără drept şi fără a avea un interes legitim, folosindu-se şi de subordonaţii săi, cu scopul de a-i crea acestuia o stare de temere, menită a conduce la îndepărtarea acestuia din funcţia pe care o exercita în mod legal, în cadrul Poliţiei Recaş.
Activităţile de urmărire au constat în supravegherea neautorizată a agentului de poliţie, atât în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu cât şi în timpul liber, prin executare de capturi de imagini în locurile frecventate de acesta, cât şi la domiciliul său. Inculpatul Berzescu Doru Adrian chiar a întocmit rapoarte din care reieşea că atât agentul de poliţie vizat cât şi alţi angajaţi ai Poliţiei Recaş s-ar afla în timpul programului de lucru în alte locuri decât cele stabilite conform ordinelor interne.
Această procedură, dispusă de inculpatul Muntean Petru Sorin, a fost aprobată ca urmare a instigării venite din partea inculpaţilor Pavel Teodor şi Milutinovici Eugen, în scopul asigurării controlului asupra activităţii Poliţiei Recaş, prin evitarea constatării şi sancţionării faptelor comise de persoane din cercul relaţional al celor doi şi satisfacerea intereselor politice şi economice ale acestuia din urmă.
Prin exercitarea atribuţiunilor de serviciu în maniera de mai sus, inculpaţii au vătămat interesele legitime pe de o parte ale I.P.J. Timiş - Poliţia oraşului Recaş, iar pe de altă parte au vătămat interesele legitime ale agentului de poliţie.
3. În luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, în calitate de şef al Serviciului Politiei Rutiere Timiş, a pretins şi primit de la inculpaţii Bledea Cosmin şi Gîrbaci Vasilică, ofiţeri de poliţie, pentru a propune avansarea acestora în grad profesional înainte de termen, o serie de accesorii auto în valoare de 2.000 euro, pentru autoturismul personal.
Pe data de 25 martie 2014, conform celor promise de inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel, cei doi inculpaţi au fost avansaţi la gradul profesional următor, respectiv acela de comisar de poliţie.
La sfârşitul anului 2013, inculpatul Crăciunescu Nicuşor Marcel a pretins şi primit de la inculpaţii Drăghici Sorin şi Dincă Adrian, agenţi de poliţie, accesorii auto în valoare de 8.000 lei pentru autoturismul aparţinând soţiei sale şi un aparat electronic.
Ca urmare a remiterii acestor bunuri, unul dintre agenţi a fost mutat, conform dorinţei sale, în cadrul Compartimentului Accidente Grave din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere, iar celălalt a scăpat nesancţionat pentru abaterile constatate în activitatea sa (urmare a efectuării unui control).
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor Bîlc Marin, Boţ Iulian, Muntean Petru Sorin şi Pavel Dumitru.
Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Timişoara cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie şi din partea Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  ai numai gainuse ! 3 ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  Din acest articol romanii au aflat doua stiri ...
  Israel: Vizită controversată a lui Viktor Orban

  1 erata:.....muLte ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  elitistii astia nu te mai lasa sa zugravesti ,nici ...
  Olguța Vasilescu a cedat NERVOS în direct

  NOI CU PENSIONARII-N FRUNTE / VOM AVEA VICTORII MU ...
  Anunț TERIBIL al autorităților pentru pensionarii români: Nicio pensie nu se mai plătește

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Actualitate