Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Are cine să rezolve problemele din sectorul construcțiilor, dacă Guvernul nu se implică?

Da
Nu
Nu știu
Nu mă interesează

Comentarii (2) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Ce ne aşteaptă pe piaţa asigurărilor?

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)money.wikinut.com

Data adaugarii: 2018-02-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Măsurile ASF au condus la stabilizarea pieţei asigurătorilor RCA
Până în momentul de faţă nu există deţinători de poliţe RCA, persoane fizice sau juridice, care să fie încadraţi în categoria clienţilor cu risc ridicat.
Având în vedere evoluţiile tarifului de referinţă, ne aşteptăm ca pentru un segment important de clienţi primele tarifare efectiv plătite la reînnoirea poliţelor să fie sub cele plătite anterior.
 
Până în momentul de faţă nu există deţinători de poliţe RCA, persoane fizice sau juridice, care să fie încadraţi în categoria clienţilor cu risc ridicat. Prin compararea tarifului de referinţă, calculat de către un expert independent, cu tarifele de primă practicate de societăţile de asigurare, nu există premisele apariţiei unui număr semnificativ de astfel de cazuri, respectiv apariţia unor disfuncţionalităţi sistemice în acest sens.  
 
În clasa de bonus B8 se află aproximativ 47% din clienţii persoane fizice şi, respectiv, 26% din clienţii persoane juridice. Procentul de reducere aplicat clienţilor aflaţi în această categorie de bonus (B8) a crescut de la 32% la 50%.
În aceste condiţii, având în vedere evoluţiile tarifului de referinţă, ne aşteptăm ca pentru un segment important de clienţi primele tarifare efectiv plătite la reînnoirea poliţelor să fie sub cele plătite anterior.
Măsurile de natură legislativă promovate şi susţinute de Asociaţia de Supraveghere Financiară au condus la stabilizarea pieţei asigurărilor RCA, în momentul de faţă piaţa aflându-se în echilibru. Publicarea tarifelor de referinţă a avut drept rezultat creşterea transparenţei la nivelul pieţei în ceea ce priveşte principalii indicatori de daunalitate (frecvenţa şi dauna medie) la nivel de segmente pentru care se calculează tarifele de referinţă. Ultimul calcul al tarifelor de referinţă, efectuat de un expert independent, confirmă faptul că factorii de daunalitate nu au cunoscut evoluţii severe, semnificative. Astfel, în condiţiile înregistrării unei rate a daunei combinate la nivelul pieţei sub 100% şi pe fondul creşterii concurenţei în piaţă există premisele unei evoluţii pozitive în ceea ce priveşte tarifele poliţelor RCA în special pentru consumatorii care înregistrează o conduită prudentă în trafic, consumatori încadraţi în clasele maximale de bonus.
 
Şoferii cu clasa maximă de bonus (B8) primesc o reducere de 50%
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat tarifele de referinţă pentru poliţele auto obligatorii (RCA), conform prevederilor Legii nr.
132/2017 şi ale Normei 22/2017 privind metodologia de calcul a acestora.
Aceste tarife au fost calculate, potrivit prevederilor locale, de o companie independentă, Deloitte Audit SRL, în funcţie de: categoriile de vehicule (autoturisme, autovehicule transport marfă, autovehicule transport persoane etc.), de tipul asiguratului (persoană juridică/persoană fizică), de vârsta asiguraţilor în cazul persoanelor fizice, precum şi de caracteristicile tehnice ale vehiculelor (capacitatea cilindrică sau puterea, masa maximă autorizată, numărul de locuri).
Tariful de referinţă este un reper pentru consumatori în ceea ce priveşte preţul poliţelor auto obligatorii şi reprezintă, alături de factorul N, elementul în baza căruia este stabilit pragul aferent încadrării unui asigurat în categoria de client cu risc ridicat.
Tarifele de referinţă vin în contextul creat de cadrul legislativ primar şi secundar actual, care introduce prevederi şi instrumente noi pentru piaţă. Printre acestea se numără şi un sistem de bonus-malus care răsplăteşte comportamentul corect în trafic.
Şoferii care ajung la clasa maximă de bonus (B8) o să primească o reducere de 50% a tarifului de primă, faţă de 32% cât era prevăzut de reglementările anterioare. Aproximativ 83% din poliţele RCA pentru persoane fizice se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 48% din poliţe, conform unor informaţii disponibile din baza de date CEDAM, la data de 31.12.2017. Pentru persoanele juridice, aproximativ 76% din poliţe se află în clasele de bonus B1-B8, în categoria maximă B8 aflându-se 26% din poliţe.
Tariful de referinţă mediu ponderat în funcţie de numărul de expuneri pe fiecare segment pentru persoane fizice este de 756 lei, comparativ cu 692 lei conform tarifului de referinţă anterior (+9%), iar pentru persoane juridice este de 1.752 lei comparativ cu 1.574 lei conform tarifului de referinţă anterior (+11%), se arată într-un comunicat transmis de ASF.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Dupa ce mafia lui sorin ovidiu vantu a distrus Del ...
  Reuniune importanta pentru turismul din Delta Dunarii

  Pentru ca pesedeaua dumitale vinde "gogosi" pe sti ...
  Romania sub zapada: Scolile din Bucuresti si alte zece judete sunt inchise, 41 trenuri au fost anulate

  lucrau la negru? ...
  Cinci romani au murit in explozia de la uzina chimica din Cehia

  scolile de ce nu au fost inchise? ...
  Romania sub zapada: Scolile din Bucuresti si alte zece judete sunt inchise, 41 trenuri au fost anulate

  pentru ciocoiu asistat ...
  25.768 locuri de muncă vacante la nivel național

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: