Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă

Actualitate


Sursa foto: adevarulfinanciar.ro

Data adaugarii: 2017-12-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


În conformitate cu prevederile Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure împotriva dezastrelor naturale, în condiţiile acestei legi, toate construcţiile cu destinaţia de locuinţă, din mediul urban sau rural, aflate în proprietatea acestora şi înregistrate în evidenţele organelor fiscale.
Conform art.2, lit.b) din legea menţionată, prin dezastru natural se înţeleg: cutremure de pământ, alunecări de teren şi inundaţii, ca fenomene naturale.
Proprietarii de locuinţe îşi îndeplinesc această obligaţie prin încheierea unei poliţe de asigurare obligatorie - PAD.
Asigurările obligatorii PAD sunt emise exclusiv de societatea de asigurare POOL-UL DE ASIGURARE ÎMPOTRIVA DEZASTRELOR NATURALE S.A. (PAID), înfiinţată în temeiul Legii nr.260/2008 şi autorizată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (detalii despre societate sunt disponibile pe site-ul  www.paidromania.ro).
Aceasta înseamnă că, în caz de daune produse de cutremur, alunecări de teren sau inundaţii manifestate ca fenomene naturale, proprietarul locuinţei asigurate prin PAD (poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale) va fi despăgubit de PAID.
Riscurile acoperite prin poliţa obligatorie de asigurare PAD = cutremure, alunecări de teren şi inundaţii, manifestate ca fenomene naturale.
Reţineţi: Legea permite acordarea de despăgubiri numai pentru acele daune care au rezultat din manifestarea unuia/unora dintre cele trei riscuri, nu şi din cauza altor fenomene (naturale sau cauzate de om). Asigurarea obligatorie emisă de PAID acoperă daunele şi la locuinţele situate în zonele în care s-au făcut exploatări şi prospecţiuni miniere sau petroliere, dar şi lucrări edilitare, cu condiţia ca aceste daune să fi fost provocate de riscurile de cutremur, alunecare de teren şi/sau inundaţii, manifestate ca fenomene naturale şi nu din alte cauze.
Procedura de constatare a daunelor şi de plată a despăgubirilor este prevăzută de Legea nr.260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Normele privind constatarea, evaluarea şi lichidarea daunelor la asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, puse în aplicare prin Ordinul nr. 7/2009.
Condiţiile de asigurare (suma asigurată, prima de asigurare, riscurile acoperite, excluderile, procedura de constatare a daunelor şi de plată a despăgubirilor etc.) sunt cele prevăzute de Legea nr.260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi de Norma nr. 20/2015 pentru modificarea şi completarea Normei ASF nr. 7/2013 privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.
Suma asigurată prin poliţa obligatorie PAD (adică suma maximă a despăgubirii) este 10.000 de euro (pentru o primă de asigurare de 10 euro/an) sau de 20.000 de euro (pentru o primă de asigurare de 20 euro/an), în funcţie de tipul locuinţei.
Poliţele obligatorii PAD au un format standard prevăzut de legislaţia în vigoare, iar principalele elemente prin care acestea se disting de poliţele de asigurări facultative sunt:
- în partea de sus este trecută denumirea asigurării - PAD poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale, precum şi menţiunea “Asigurarea obligatorie a locuinţei în baza Legii nr.260/2008”;
- Certificatul de Asigurare împotriva dezastrelor naturale care dovedeşte subscrierea acestei poliţe şi care cuprinde elemente importante din contractul de asigurare.

Puteţi verifica PAD la: https://www.paidromania.ro/verifica-polita

În prezent, poliţele obligatorii PAD sunt vândute prin intermediul societăţilor membre PAID sau prin intermediul societăţilor de asigurare care au încheiat protocoale de colaborare cu PAID.
Nerespectarea obligaţiei de asigurare a locuinţei împotriva riscurilor de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii, manifestate ca fenomene naturale, reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 la 500 lei, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr.260/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Potrivit aceleiaşi legi, constatarea contravenţiei şi aplicarea sancţiunii prin amendă se fac de către primari şi de către persoanele împuternicite în acest scop de aceştia.
Atenţie: Proprietarii de locuinţe neasigurate vor suporta singuri pagubele, având în vedere faptul că, în conformitate cu dispoziţiile legii mai sus menţionate, nu se vor acorda niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuinţelor în cazul producerii unuia dintre cele trei riscuri de calamităţi naturale.
Atribuţiile legale ale Autorităţii de Supraveghere Financiară în domeniul asigurărilor de locuinţe sunt cuprinse în prevederile dispoziţiilor  Legii nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, ale Legii nr. 260/2008, republicată, precum şi ale normelor emise în aplicarea legii.
Prin încheierea unui asigurări facultative proprietarii de locuinţe se pot proteja suplimentar şi pentru alte riscuri. Contractul de asigurare facultativă reprezintă un act de voinţă a părţilor, respectiv a asigurătorilor autorizaţi şi a potenţialilor asiguraţi. Un astfel de contract poate acoperi riscurile asigurate obligatoriu însă numai pentru sume care depăşesc plafoanele de 10.000 euro sau 20.000 euro, ori alte riscuri pentru locuinţe conform produselor de asigurare ofertate de asigurători.
Condiţiile de asigurare (suma asigurată, prima de asigurare, riscurile acoperite, excluderile, procedura de constatare a daunelor şi de plată a despăgubirilor etc.) sunt stabilite prin contractul încheiat de asigurat cu societatea pentru care optează. Atenţie: Aceste condiţii pot diferi de la o societate de asigurare la alta.
Asigurările facultative pot fi vândute de societăţi şi prin intermediul brokerilor de asigurare autorizaţi de ASF sau al altor intermediari în asigurări cu care acestea colaborează.
 
 • Currently 1.67/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 1.7 din 3 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Eli:
  Da asta se întîmpla in Romania ,nu mai sunt bani de mărire salarii ptr unele persoane
  2017-12-14, 11:55:31 (adresa: 212.51.131.*)
 2. de Zah Ioan:
  Nici-o primarie n-a intrat in legatura cu proprietarii de locuinte, persoane fizice pentru ai intreba, macar, de ce n-au facut asigurari.
  2017-12-14, 14:39:39 (adresa: 213.233.93.*)
 3. de legea:
  Legea zice ca primaria trebuie sa verifice asigurarile si sa dea amenzi. Care primar e nebun sa isi piarda voturile cu asa ceva? P.S. In Pitesti, cu 6 luni inainte de alegerile locale, politia nu mai da amenzi pentru parcari neregulamentare, iar primaria deschide Piata Rosie (numita Piata Vasile Milea) pentru parcare gratuita... In Constanta fostul primar Mazare a inventat taxa de bariera la Mamaia, dar nu a aplicat-o pentru masinile cu numere de CT
  2017-12-14, 16:07:05 (adresa: 5.2.167.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

d.goia sufleca ti mainile si la munca de jos ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

consilierul este chefliu ...
”Toate pensiile din România se vor dubla”

Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

a mediului politico-infractiona l ...
Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Fonduri Europene

Finante Banci

Politic

Economie mondiala

Business Style

Actualitate

IT&C

Transporturi

Retail

Auto

Piata artei

Real estate

Fiscalitate

Extern