Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Peste 80 de ONG-uri europene solicita salvarea industriei apicole

Actualitate - Curierul Naţional
(citeste alte articole de acelasi autor »)


Data adaugarii: 2017-12-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În decembrie 2013, Comisia Europeană a limitat utilizarea a 3 insecticide neonicotinoide foarte toxice pentru albine, și anume imidacloprid, clothianidin și thiamethoxam. La cea de-a 4-a aniversare a interzicerii parțiale a acestor substanțe, noi date științifice confirmă faptul că aceste restricții nu merg îndeajuns de departe.
Prin urmare, mai mult de 80 de ONG-uri din UE se reunesc pentru a solicita factorilor de decizie ai Uniunii Europene să interzică complet neonicotinoidele fără întârziere.
O propunere a Comisiei Europene de a extinde această interdicție la toate culturile în aer liber va fi discutată în perioada 12-13 decembrie și statele membre ar putea fi invitate să voteze propunerea. Marea Britanie, Irlanda și Franța au indicat recent că susțin o asemenea interdicție mai drastică, dar alte state membre nu și-au făcut cunoscute pozițiile.
Propunerea Comisiei se bazează pe concluziile Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară că albinele sunt expuse riscului de utilizare a neonicotinoidelor la toate culturile în aer liber, nu numai ca urmare a utilizării în culturile înflorite de pe care ele se hrănesc în mod direct. Mai multe studii noi demonstrează, de asemenea, căile prin care neonicotinoidele contaminează mediul, pot să se regăsească în apă și în flori sălbatice, punând în pericol fauna sălbatică.
Martin Dermine, expertul în polenizare al PAN Europe, a declarat: „În 2013 au existat suficiente dovezi pentru a interzice total neonicotinoidele. Toxicitatea lor nu este compatibilă cu producția durabilă de alimente. Albinele și populațiile de insecte, în general, au nevoie de o atenție deosebită, deoarece declinul lor este dramatic. Dovezile arată că, în ciuda informațiilor alarmiste transmise de industria pesticidelor, restricțiile din 2013 nu au condus la nicio reducere a randamentului culturilor. Prin urmare, nu există nici motiv pentru a menține utilizarea lor și a declinului mediului înconjurător pe care îl generează”.
În 1994, când imidaclopridul a fost autorizat pentru prima dată pentru floarea soarelui, în Franța, apicultorii francezi au observat imediat impactul major negativ al acestor substanțe chimice asupra sănătății stupilor lor.
Câmpurile de floarea soarelui, dintr-o sursă majoră de producție de miere deveniseră o sursă de declin a industriei apicole franceze. Povestea franceză s-a extins la UE și la întreaga lume odată cu răspândirea utilizării neonicotinoidelor.
După 19 ani de mobilizare a apicultorilor și ecologiștilor, Comisia Europeană a decis, în 2013, să interzică utilizarea neonicotinoidelor la culturile atractive pentru albine. De asemenea, executivul UE a cerut producătorilor acestor substanțe, Bayer și Syngenta, să furnizeze așa-numitele „date de confirmare” pentru a evalua mai bine toxicitatea acestor substanțe.
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a evaluat aceste date de confirmare și a publicat evaluările sale în noiembrie 2016. EFSA a confirmat că aceste substanțe sunt foarte toxice pentru albine, bondari și albine solitare. Autoritatea a confirmat, de asemenea, că există încă lacune în datele care împiedică o evaluare corespunzătoare a riscurilor, în special pentru albinele sălbatice. De asemenea, EFSA a avertizat că albinele ar putea fi expuse neonicotinoidelor în afara culturilor Agricole deoarece aceste insecticide se răspândesc rapid în mediul înconjurător, contaminând și florile sălbatice. În plus, știința independentă a arătat că toxicitatea neonicotinoidelor depășește cu mult cazul albinelor: bondarii, albinele sălbatice, precum și o întreagă lume a insectelor dispare, așa cum s-a demonstrat recent (o scădere la 75% a biomasei insectelor în zonele naturale ale Germaniei a fost determinată pentru perioada ultimilor 27 de ani, situație pe care autorii o atribuie practicilor agricole intensive, inclusive utilizărilor de pesticide. O actualizare recentă a Evaluării Integrate la Nivel Mondial privind Impactul Pesticidelor Sistemice asupra Biodiversității și a Ecosistemelor a evaluat 500 de dovezi științifice publicate începând din 2014 confirmând riscul ridicat al acestor substanțe nu numai pentru insecte, ci și pentru vertebrate și viața sălbatică în general.
În urma avizelor EFSA din noiembrie 2016, Comisia Europeană a trimis în februarie 2017 un proiect de regulament către statele membre ale UE de a interzice aceste 3 neonicotinoide din agricultura UE, cu o excepție acordată utilizării lor în sere permanente. Statele membre ale UE vor discuta proiectul de regulament în cadrul Comitetului permanent pentru pesticide din 12-13 decembrie și statele membre ar putea avea posibilitatea de a-l vota.
Peste 80 de ONG-uri din UE, care acoperă cea mai mare parte a Uniunii Europene, cuprinzând apicultori, ecologiști și oameni de știință lansează oficial astăzi Coaliția pentru Salvarea Albinelor4 pentru a obține interdicția de care mediul nostru are nevoie.
Coaliția va susține în statele membre UE propunerea Comisiei Europene de a interzice toate utilizările acestor neonicotinoide pentru a ne proteja albinele, inclusiv în sere, deoarece dovezile arată că serele nu sunt sisteme închise și nu împiedică scurgerile și contaminarea mediului. Coaliția solicită, de asemenea, ca toate celelalte pesticide chimice să fie testate corespunzător în privința impactului lor asupra albinelor, astfel încât toate pesticidele care dăunează albinelor să fie interzise în UE. Prin urmare, statele membre trebuie să aprobe fără întârziere Ghidul de evaluare a riscurilor pesticidelor asupra albinelor elaborat de EFSA în 20135

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  nu, unul care face dezacord gramatical cu subiect ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  aceeasi analfabeta care a mutat intorsura buzaului ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  victoras, cand inflatia este peste 5% (aia oficial ...
  Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

  mai auzi i o analfabeta azi la tvr1 cum ca Maramur ...
  Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

  Poate o violeaza careva! ...
  Cancelarul german Angela Merkel promite că va oferi mai mult ajutor în problema imigranţilor

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Extern

  Util