Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (7) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

O delegație condusă de ministrul Cercetării și Inovării Lucian GEORGESCU a participat la Bruxelles la reuniunea Consiliului Competitivitate al Uniunii Europene (COMPET)

Actualitate


Sursa foto:YouTube

Data adaugarii: 2017-12-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 În data de 1 decembrie 2017 o delegație condusă de ministrul Cercetării și Inovării Lucian GEORGESCU a participat la Bruxelles la reuniunea Consiliului Competitivitate al Uniunii Europene (COMPET). Reuniunea a avut în agendă continuarea demersurilor pentru constituirea unui Consorțiu European pentru Infrastructura de Cercetare (ERIC) care să opereze de o manieră integrată infrastructura de cercetare pan europeană dedicată luminii extreme (ELI).

În pregătirea acestei reuniuni, la invitația comisarului european pentru cercetare Carlos MOEDAS delegațiile conduse de miniștrii cercetării din cele trei țări care construiesc și găzduiesc pilonii viitoarei infrastructuri — Republica Cehă pentru pilonul Beamlines (ELI-BL), Ungaria pentru pilonul Attoseconds (ELI-ALPS), respectiv România pentru pilonul Nuclear Physics (ELI-NP), au avut o întâlnire de armonizare pentru soluționarea aspectelor care să conducă la punerea în funcțiune și operarea cât mai eficientă a ELI prin intermediul ELI-ERIC.

Din delegația condusă de ministrul Georgescu au mai făcut parte Ciprian PREDA, secretar de stat la Ministerul Cercetării și Inovării, Marius Piso, Președinte al Agenției Spațiale Române (ROSA) și Academicianul Nicolae Victor ZAMFIR, director general al IFIN-HH, director ELI-NP.

În cadrul reuniunii cu comisarul european cei trei miniștri au prezentat stadiul implementării infrastructurii, calendarul depunerii documentației finale la Comisia Europeană pentru atribuirea personalității juridice viitorului ELI-ERIC precum și metodologia de calcul a costurilor care să asigure sustenabilitatea în operare a ELI.
Cu această ocazie urmare a analizelor și dezbaterilor derulate anterior și pe durata reuniunii cele trei delegații au hotărât atribuirea primului sediu social al ELI — ERIC României, la Măgurele în proximitatea ELI-NP. Este de subliniat acest deosebit succes în condițiile binecunoscute ale competiției acerbe care se desfășoară între Statele Membre UE pentru găzduirea instituțiilor europene. România a dovedit cu această ocazie atât capacitatea administrativă cât și voința politică necesare pentru îndeplinirea criteriilor și condițiilor impuse pentru buna funcționare a acestor instituții.

Hotărârile luate cu această ocazie au constituit și punctul de informare referitor la ELI-ERIC din cadrul reuniunii Consiliului Competitivitate în cadrul căruia, prin vocea comună a celor trei State Gazdă ale acestei infrastructuri de cercetare unică, a fost subliniat stadiul atins în implementarea acestei facilități de cercetare pan-europene, ca exemplul cel mai bun de utilizare în sinergie a fondurilor programului cadru european (Horizon 2020), al fondurilor structurale și de coeziune și a resurselor naționale.

Totodată pe lângă determinarea celor trei țări gazdă de a implementa în următoarele șase luni o singură entitate, ELI-ERIC, care să asigure optimizarea eforturilor și reducerea costurilor de administrare ale celor trei piloni, acestea au adresat și o invitație celorlalte State Membre UE de a se alătura, ca membri fondatori în 2018, în viitoarea structură legală ERIC-ELI.

Comisarul Moedas a felicitat cele trei State Membre — Cehia, Ungaria și Romania pentru acordul atins, le-a asigurat de tot sprijinul necesar și a invitat, de asemenea, celelalte State Membre interesate să se alăture acestei unice facilități. Același mesaj a fost transmis și din partea Președinției estoniene a Consiliului Uniunii Europene.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Adauga comentariul tau:
  * Nume: Email:

  * Mesaj:

  caractere rămase.

  Câmpurile notate cu * sunt obligatorii. Adresa de e-mail nu va fi publicată pe site. Mesajele sunt citite de redactorii Curierul National şi pot fi publicate in ziar.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  pozitia f.p. este in spiritul legalitatii si al bu ...
  Fondul Proprietatea răspunde la acuzaţiile aduse

  chiar daca are cetatenie?! este casatorit?! ...
  Fostul Principe Nicolae al Romaniei: Voi veni înapoi! Sunt alături de țară și popor, cum a fost și bunicul meu

  Romania este republică! ...
  Fostul Principe Nicolae al Romaniei: Voi veni înapoi! Sunt alături de țară și popor, cum a fost și bunicul meu

  Mai intelege dracu ce se intampla la fondul propri ...
  Fondul Proprietatea răspunde la acuzaţiile aduse

  Cetateanul Nicolae nu are ce cauta in Romania. N ...
  Fostul Principe Nicolae al Romaniei: Voi veni înapoi! Sunt alături de țară și popor, cum a fost și bunicul meu

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Extern

  Util