Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Peste 200 de români părăsesc ţara în fiecare zi

Actualitate - Mădălin Iulian Mihai
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: radionoroc.md

Data adaugarii: 2017-09-23

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


6 milioane de români locuiesc pe teritorii ale ţărilor din întreaga lume
14.000 de medici români lucrează în afara ţării 
Spania şi Italia găzduiesc cei mai mulţi români

În 2016, România se afla pe locul al patrulea în topul ţărilor europene în ceea ce priveşte locuitorii cu reşedinţa în alte ţări, cu peste 3,4 milioane de oameni, media lor de vârstă fiind între 30 şi 45 de ani. Înaintea noastră erau poziţionate MareaBritanie, Polonia şi Germania cu 4,9 milioane, 4,4 milioane şi respectiv 4 milioane. 
Conform unui studiu realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie, cel puţin o persoană din jumătate din familiile româneşti locuieşte în afara ţării. Procentele arată că 49% dintre aceştia au părăsit ţara cu tot cu familiile lor, iar 23% şi-au lasat copiii acasă în grija rudelor apropiate. 
Românii care părăsesc ţara sunt atât oameni care au o calificare în anumite domenii dar şi muncitori necalificaţi, mulţi dintre aceştia obţinând o calificare în ţara în care lucrează. 
Îngrijorător este faptul că pleacă din ţară şi mulţi oameni care au absolvit studii universitare, nemulţumiţi de salariile pe care le primesc în ţară sau fiind nevoiţi să plece din cauză că nu îşi găsesc un loc de muncă în domeniul pe care îl urmează. 
Conform Dr. Gheorghe Borcean, preşedinte al Colegiului Medicilor din România, în anul 2016 numărul medicilor care părăsiseră ţara a ajuns la 14.000, dintre care cei mai mulţi în Franţa şi Germania, ambele ţări primind câte 4.000 de medici români. 
 
17% din populaţia României a părăsit ţara
 
Anul 2017 ridică numărul românilor din diaspora la 4 milioane, iar ţările fruntaşe sunt Italia şi Spania, care însumează împreună 2,05 milioane de români ce trăiesc pe teritoriile acestor ţări. Românii plecaţi în afara ţării pe teritorii din întreaga lume se ridică la 6 milioane.  
Conform documentului “Strategia pentru românii de pretutindeni” întocmit de Ministerul pentru Românii de pretutindeni, numărul real s-ar apropia de 5 milioane, iar Italia şi Spania ar găzdui de fapt 2,5 milioane de români. ONU arată că România se află pe locul doi la numărul de cetăţeni care au părăsit ţara, după Siria, care se află în război. 
Tot în acest an se observă o schimbare a orientării celor care pleacă din România, astfel ţări din Europa de Sud precum Spania, Italia şi Portugalia pierd teren în faţa ţărilor din Europa de Nord şi Europa de Vest, Germania, Norvegia, Franţa şi Marea Britanie.  

Copiii născuţi în diaspora 
 
În ultimii ani, numărul copiiilor născuţi în afara ţării a crescut semnificativ, atingându-şi apogeul în anul 2013, numărul acestora ajungând la 36.609. În anul 2009 ajungea la 15.755, iar în 2015, 26.015. 
 În tot acest timp, începând cu anul 2009, natalitatea din ţară a început să scadă, având 206.633 de nou-născuţi în acel an, iar în 2015 numărul ajungând la 175.008. 
  
Sumele de bani trimise în ţară de românii plecaţi 
 
Conform site-ului profit.
ro, pe durata crizei mondiale cei ce lucrează în afară au trimis mai mulţi bani decât investiţiile străine directe. Această situaţie s-a schimbat în anul 2015. 
Între anii 2009 şi 2014, circa 17,3 miliarde de euro au fost trimise în ţară şi investiţiile străine s-au ridicat la 15 miliarde de euro. Cea mai mare diferenţă s-a înregistrat în anul 2011, aceasta fiind de 1.09 milioane de euro.  
Deşi banii trimişi în ţară de români sunt mai mulţi, aceştia nu au adus o investiţie palpabilă în România, investiţie ce ar fi putut ajuta economia. În acelaşi timp, investiţiile străine au dus la crearea a noi locuri de muncă şi au ajutat la creşterea economiei ţării.  
 
Guvernul vrea să impoziteze veniturile românilor de peste hotare
 
Deşi sunt deja impozitaţi în ţările în care lucrează, Guvernul Tudose vrea să îi oblige pe românii din afara ţării să plătească un impozit pe venit şi în România. 
Dacă un român pleacă pe o perioadă mai mare de 6 luni din ţară trebuie să anunţe acest lucru la Fisc, în caz contrar acesta urmează să fie amendat.  
„Mi se pare o strategie total eronată din partea guvernului. Credem că statul român ar trebui mai degrabă să se îngrijoreze de numărul uriaş al românilor plecaţi şi de fapul că ei nu mai vor să se întoarcă: suntem pe locul doi în lume privind numărul persoanelor plecate din ţară, după Siria. Este inadmisibil dacă prin astfel de tertipuri cu formulare tăinuite îşi propun autorităţile noastre să contracareze faptul că în fiecare oră pleacă 9 adulţi care nu se vor mai întoarce în ţară, în foarte puţin timp în România nu va mai avea cine să lucreze. Este inadmisibil unde s-a ajuns. De vreo 5 ani tot circulă veşti că statul român urmează să impoziteze încă o dată în ţară veniturile românilor din diaspora, chiar dacă aceştia plătesc impozit în ţările unde lucrează. Iată că astăzi o parte din aceste zvonuri a devenit realitate", a declarat Daniel Tecu, preşedintele FADERE. 

RePatriot - Proiectul care vrea să îi aducă pe români acasă 
 
Proiectul Fundaţiei Romanian Business Leaders, RePatriot, este o platformă care informează, consiliază şi inspiră românii din străinătate, acesta propunându-şi să le faciliteze accesul la oportunităţile din ţară. Iniţiatorul proiectului este Marius Bostan, preşedintele Fundaţiei Naţionale a Tinerilor Manageri şi fost ministru al comunicaţiilor. 
RePatriot organizează conferinţe pe teritoriul Europei, unde persoanele din diaspora pot accesa informaţii utile, educaţie antreprenorială, parteneriate , consultanţă şi oportunităţi din ţara pentru a deveni antreprenori acasă sau pentru a sprijini România din ţara în care se află. 
În anul 2017, conferinţele şi întâlnirile cu diaspora au avut loc în: Silicon Valley, Paris, Lyon,  Oslo, Bergen, Atena, Focşani, Iaşi, Bucureşti, Alba Iulia. 
Gala RePatriot, RePatriot Business Summit, RePatriot Jobs, Heritage House, Apel către Administraţia, Zilele Diasporei sunt alte evenimente din cadrul proiectului.
22 de administraţii locale au hotărât să organizeze anul acesta Zilele Diasporei, astfel acestea doresc să îşi arate aprecierea către românii din afară şi să-şi articuleze propria politică de atragere a acestora mai aproape de casă.  
„Zilele Diasporei au debutat cu succes la Suceava şi Timişoara. Anul acesta au o intensitate de trei ori mai mare decât în anul precedent.  În 2018, de Centenar, vrem ca acest mesaj să fie transmis din cel puţin 100 de localităţi din România către conaţionalii noştri aflaţi peste tot în lume. Noi vrem să eliminăm  şi cauza  plecării şi a  înstrăinării. Ne dorim ca românii să plece în vizită, la studii, experienţe, să cucerească lumea, să se dezvolte, dar să rămână cu sufletul acasă să vadă oportunităţile din ţară”, a declarat Marius Bostan, antreprenor şi iniţiator  al proiectului RePatriot. 
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de alta intrebare!:
  ce motiv au, daca le-a dat partidul ”pensii si salarii marite”?!
  2017-09-23, 08:07:48 (adresa: 95.77.216.*)
 2. de :
  deci se poate primi 4 mil de migranti in acord cu ue
  2017-09-23, 10:56:05 (adresa: 79.112.175.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

Dacă Sistemul Juridic e defect în 0glindă : Dem ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

decat 2900 de milioane de euro am scos, din romani ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

carmen dan spune un banc, dancila rade, dar nu int ...
Cine gestionează şi răspunde pentru pesta porcină

daca nu scoti 2900 lei si suspendarea inmatricular ...
Ți-ai făcut ITP-ul?Acum poți rămâne fara masina!

3 pupa l n dorsala pe bufonul din latul habspurcic ...
Analist american: „E vremea să facem curat în România! SUA trebuie să sancționeze clar politicienii români corupți şi să elimine astfel influenţa lui Putin”

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: