Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Antreprenoriatul feminin continua sa se dezvolte la nivel mondial

Actualitate


Sursa foto: behance

Data adaugarii: 2017-09-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Ultimul raport GEM arata ca in Romania activitatea antreprenoriala a femeilor este in usoara crestere

La nivel mondial, activitatea antreprenoriala a femeilor este in crestere cu 10%, comparativ cu 2014, conform ultimului Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2016/17 Women’s Report. In Romania, aceasta crestere depaseste media globala este de aproape 14%, in schimb dorinta femeilor de a infiinta o afacere a scazut cu 7%. Directorul Executiv al GEM, Mike Herrington, afirma ca politicile si initiativele pentru sustinerea antrerepnoriatului feminin trebuie adaptate si personalizate in functie de fiecare economie.

In ultimul an, 163 de milioane de femei au infiintat afaceri in 74 de tari din intreaga lume, in timp ce 111 de milioane conduceau intreprinderi deja consacrate. Antreprenoriatul feminin este in crestere la nivel global, arata Global Entrepreneurship Monitor (GEM) 2016/17 Women’s Report, un raport publicat cu ajutorul mai multor institutii : Babson College, Smith College, Korea Entrepreneurship Foundation, Tecnológico de Monterrey, Universidad Del Desarrollo si Universiti Tun Abdul Razak.

"Acest raport nu numai ca arata amploarea impactului pe care femeile antreprenor le au in intreaga lume, ci evidentiaza si contributia lor la cresterea si bunastarea societatilor in care traiesc." a declarat Donna Kelley, profesoara la Babson College si co-autoare a raportului. "Femeile antreprenor ofera venituri familiilor lor si locuri de munca membrilor comunitatii, creaza produse si servicii care dau o valoare noua lumii din jurul lor".

Rata antreprenoriatului feminin variaza semnificativ in economiile care au fost analizate. GEM grupeaza economiile in cinci niveluri de dezvoltare economica (folosind criteriile identificate de Forumul Economic Mondial) si sase regiuni geografice: Asia de Est si de Sud si Pacific, Europa si Asia Centrala, America Latina si Caraibe, Orientul Mijlociu si Africa de Nord, America de Nord, Africa sub-sahariana.

In Europa, femeile percep din ce in ce mai mult antreprenoriatul ca o oportunitate

Comparand datele obtinute in cele 63 de economii care au facut obiectul acestui raport dar si al celui elaborat in 2015, GEM a constatat ca activitatea antreprenoriala totala in stadiu incipient, monitorizata prin indicatorul TEA (Total Entrepreneurial Activity), a crescut in randul femeilor cu 10%, iar diferenta de gen (raportul dintre numarul femeilor si cel al barbatilor antreprenori) a scazut cu 5%. In Romania, cresterea TEA este de aproape 14%, in conditiile in care tari precum Franta, Germania si Ungaria inregistreaza o scadere, iar Polonia o crestere de 36% si Irlanda de 72%. Romania se detaseaza in ceea ce priveste proportia de femei care isi deschid o afacere in sectorul agriculturii : 20%, de doua ori mai mult decat media europeana, dar totusi mai putin decat in Italia.

Rata TEA a femeilor variaza de la 3% in Germania, Iordania, Italia si Franta pana la 37% in Senegal.
In doar cinci economii din doua regiuni (Indonezia, Filipine si Vietnam in Asia si Mexic si Brazilia in America Latina), femeile intreprind in proportii egale sau mai mari decat barbatii.

In ciuda ratelor scazute ale TEA, Europa se remarca prin faptul ca are mai multe femei antreprenor cu studii decat barbati, in medie cu 22% mai mult. Participarea femeilor la crearea de afaceri in Europa ramane scazuta, dar perceptia antreprenoriatului ca pe o oportunitate este in crestere. In timp ce femeile din Europa sunt mai putin susceptibile de a incepe afaceri decat cele din economiile cu un nivel de dezvoltare economica scazut, s-a inregistrat o crestere de 10% a numarului de femei care considera ca exista oportunitati interesante pentru a incepe o afacere in regiune.

10% din femeile antreprenor intervievate isi desfasoara activitatea singure si nu au intentia de a angaja in urmatorii cinci ani. Europa are cea mai mare frecventa de femei care lucreaza pe cont propriu.

Cum trebuie orientate politicile pentru o mai buna sustinere a femeilor antreprenor

"GEM, acum in al 18-lea an, a castigat recunoasterea internationala ca fiind cel mai important studiu longitudinal privind antreprenoriatului din lume, oferind astfel recomandari de valorare pentru a ghida viitoarele cercetari, deciziile politice, precum si interventiile care ar putea dezvolta spiritul intreprinzator al femeilor. ", declara Directorul Executiv al GEM, Mike Herrington. "Datele din acest ultim raport evidentiaza cateva tendinte cheie si paradoxuri, adauga el. Odata cu cresterea nivelului de dezvoltare economica si a nivelului educational, participarea antreprenoriala a femeilor scade, iar decalajul dintre femeile si barbatii care initiaza o afacere creste, insa si fenomenul de desfiintare a afacerilor se reduce. In timp ce rata femeilor care pun capat unei afaceri este mai mare cu 10% decat cea a barbatilor in economiile din primele trei niveluri de dezvoltare, mai putine femei din economiile puternic dezvoltate, bazate pe inovare, au iesit din afaceri - o cifra ce reprezinta doar doua treimi din procentul barbatilor care renunta la businessul lor ".

Factorii de decizie politica pot remarca de exemplu si faptul ca, in medie, probabilitatea ca femeile sa invoce necesitatea ca motiv pentru crearea unei afaceri este cu 20% mai mare, comparativ cu barbatii - in special in economiile mai putin dezvoltate. In schimb, o constatare pozitiva este ca femeile antreprenor prezinta o predispozitie pentru inovare cu 5% mai mare decat barbatii.

Chiar daca in raport nu exista raspunsuri clare, datele ofera o baza importanta pentru sprijinirea dezvoltarii antreprenoriatului feminin si crearea de valoare economica si sociala in intreaga lume, comenteaza Herrington. "In multe privinte, acest raport arata ca femeile antreprenor din intreaga lume sunt mai degraba diferite din punct de vedere demografic, al atitudinii si al tipurilor de afaceri pe care le conduc", spune el. "Acest lucru sugereaza ca initiativele de sprijin pentru femeile antreprenor trebuie sa fie adaptate si personalizate in functie de economie, in loc sa propuna o abordare unica pentru toti".


 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  bey 1, vrei sa ti repare conducta de apa din Bc,Dr ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  Ii rugam pe tinerii care nu au cunoscut comunismul ...
  Vizita ministrului Sanatatii si a ministrului Finantelor Publice la Constanta

  21 iulie ziua nationala a Belgiei, sarbatorita cu ...
  WhatsApp anunță schimbări importante. Cum sunt afectați utilizatorii.

  Cu ocazia zilei mele, urez Aviației Române și F ...
  Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi