Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Noi tipuri de erori apărute în situaţiile financiare anuale vor putea fi corectate oricând

ActualitateData adaugarii: 2017-06-14

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Noi tipuri de erori apărute în situaţiile financiare şi raportările contabile anuale depuse de contribuabili vor putea fi corectate ulterior, fără limită de timp, potrivit unui proiect de act normativ publicat recent de Ministerul Finanţelor Publice (MFP). De altfel, procedura de corectare a erorilor cuprinse în documentele transmise de operatorii economici şi entităţile fără scop patrimonial a fost modificată, ultima dată, la începutul lunii aprilie 2017, când a fost extins şi termenul pentru depunerea situaţiilor financiare sau raportărilor contabile corectate. 
Completarea procedurii de corectare a erorilor cuprinse în situaţiile financiare anuale şi raportările contabile anuale depuse de firme şi persoanele juridice fără scop patrimonial este inclusă într-un proiect de ordin publicat luni pe site-ul MFP şi care, pentru a intra în vigoare, are nevoie de publicarea în Monitorul Oficial. 
Documentul aflat acum în dezbatere publică introduce posibilitatea corectării a două noi erori cuprinse în situaţiile financiare şi raportările contabile anuale pe care le depun contribuabilii, greşeli care vor putea fi remediate oricând, fără a fi prevăzut un termen maxim de corectare.
Concret, este prevăzută, în primul rând, posibilitatea corectării erorilor determinate de completarea imprecisă a codului unic de înregistrare al entităţii raportoare. În prezent, există alte date de identificare ale firmei/entităţii raportoare ce pot fi corectate ulterior transmiterii lor, astfel:
  -  denumirea entităţii raportoare;
 -   activitatea CAEN (cunoscută mai bine sub denumirea de cod CAEN);
 -   forma de proprietate;
 -   numărul de salariaţi şi/sau alţi indicatori raportaţi prin formularul „Date informative”.

În plus, proiectul de act normativ stabileşte şi ca indicatorii raportaţi prin formularul „Bilanţ”/„Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii” să poată fi îndreptaţi ulterior depunerii documentelor, cu condiţia ca valoarea acestor indicatori să poată fi dovedită de alte documente (de exemplu, act constitutiv din care rezultă valoarea capitalului social, contracte care prevăd scadenţa unor sume de plată etc).
Cum nu este prevăzut un termen-limită pentru corectarea erorilor menţionate, prevedere valabilă şi în cazul celorlalte categorii de greşeli amintite, asta înseamnă că vor putea fi îndreptate „inclusiv erorile corespunzătoare raportărilor aferente exerciţiilor financiare anterioare/ anilor anteriori datei intrării în vigoare a proiectului de ordin”, după cum scrie în referatul de aprobare anexat proiectului de act normativ publicat pe site-ul Finanţelor. 
Potrivit reglementărilor contabile în vigoare, erorile constatate după depunerea situaţiilor financiare anuale sau raportărilor contabile anuale pot fi corectate la data constatării lor. De altfel, din aprilie 2017, termenul-limită până la care pot fi corectate situaţiile financiare anuale a fost extins, corectarea putând fi făcută până cel târziu la termenul maxim de depunere a situaţiilor financiare anuale/raportărilor contabile anuale aferente exerciţiului financiar/anului următor celui la care se referă situaţiile financiare anuale/raportările contabile anuale la care s-au constatat erori.
Aşa cum am explicat aici, situaţiile financiare pentru anul 2016 vor putea fi corectate până la depunerea situaţiilor financiare pentru anul 2017, adică finalul lunii mai 2018, şi nu până la finalul anului 2017, aşa cum era stabilit anterior. 
În ceea ce priveşte situaţiile financiare pentru 2016, acestea au trebuit depuse, la unităţile teritoariale ale MFP, până la 2 mai 2017, în cazul entităţilor fără scop patrimonial (asociaţii, fundaţii etc), respectiv până la 30 mai 2017, în cazul firmelor, dar şi societăţilor/companiilor naţionale, regiilor autonome sau institutelor naţionale de cercetare-dezvoltare.
În altă ordine de idei, Fiscul a propus recent, prin intermediul unui proiect de act normativ, ca raportările contabile la 30 iunie să poată fi depuse, anul acesta, până cel târziu pe 16 august 2017. Obligaţia depunerii acestor documente revine operatorilor economici care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri de peste 220.000 de lei. 

 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Mai bine te duci militian ca ai salariu mare , con ...
  Prelucrătorii de mase plastice reclamă că absolvenții vin fără pregătire practică din universități

  a mediului politico-infractiona l ...
  Guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă pe tema mediului

  Se dubleaza si impozitele si CAS-ul si banii se in ...
  ”Toate pensiile din România se vor dubla”

  Datoriile marilor contribuabili, miliarde euro, ga ...
  ”Toate pensiile din România se vor dubla”

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Fonduri Europene

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Actualitate

  Auto

  Extern