Cumpara acum
Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Ziua Internaţională a Romilor, sărbătorită prin teatru, jazz-manouche şi lansare de carte

Actualitate

imagine-articol-1

Data adaugarii: 2017-04-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher organizează, cu sprijinul Băncii Mondiale şi în parteneriat cu Agenţia Naţională pentru Romi, Agenţia de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Partida Romilor „Pro-Europa” şi Roma Education Fund Romania, în perioada 6-9 aprilie, evenimentul cultural „Ziua Internaţională a Romilor”.
Odată cu primul Congres Internaţional al Romilor de la Londra, din anul 1971, ziua de 8 aprilie este sărbătorită la nivel internaţional de romii de pretutindeni. În România, această zi este recunoscută prin Legea nr. 66/2006 ca fiind „Sărbătoarea Etniei Romilor din România”.
Astfel, în perioada 6-8 aprilie, în Piaţa Universităţii din Bucureşti, are loc un Târg de meşteşuguri tradiţionale rome cu demonstraţii de lucru ale meşteşugarilor. Pe platoul din Piaţa Universităţii este amenajat Cortul de Kultură, unde au loc expoziţii de pictură, sculptură, dezbateri pe tema lucrărilor expuse, avându-l ca invitat pe criticul de artă Pavel Şuşară. Totodată, se va pune în scenă o piesă de teatru, va avea loc un recital de jazz-manouche şi se va lansa volumul de poezii bilingv „Romii în lirica lumii”, traducere în limba romani realizată de Marian Cîrpaci.
Având în vedere importanţa zilei de 8 aprilie, vă aducem în atenţie organizarea conferinţei cu tematica: „Luăm atitudine în faţa discriminării şi a rasismului”.
 În cadrul acesteia vor fi prezentate publicului evenimentele din aprilie 2016, din Piaţa Universităţii, când Cortul de Kultură a fost vandalizat cu mesaje rasiste. Conferinţa va avea loc în Cortul de Kultură din Piaţa Universităţii  pe 8 aprilie, ora 10.00.
În aceeaşi zi, începând cu ora 18:30, în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, Sala „Auditorium” va avea loc Concertul Extraordinar dedicat „Zilei Internaţionale a Romilor” susţinut de „Romani Filarmoni-Kher”, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. Orchestra va aborda un repertoriu compus din muzică clasică şi lăutărească reorchestrată, avându-i ca invitaţi speciali pe: maestrul Ionică Minune, Marin Alexandru, Rodica Tudor, Gicu Petrache şi Mădălin Voicu jr.
În data de  9 aprilie, ora 16:00, la Centrul Cultural „Petőfi Sándor”, din str. Zalomit, nr. 6, Bucureşti, se va lansa broşura culinară bilingvă cu titlul „Rromano Hamos” realizată de Valentin Munteanu. Seara va fi încheiată pe ritmuri de jazz, cu o colecţie de haine tradiţionale şi stililizate rome.
Centrul Naţional de Cultură a Romilor - Romano Kher este instituţia guvernamentală care are misiunea de a dezvolta şi promova cultura romă sub toate aspectele sale, inclusiv prin: susţinerea producţiei culturale rome (publicaţii bilingve, film documentar, teatru, arte vizuale), dezvoltarea unei elite a romilor responsabile din punct de vedere etnic.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 2 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  daca nu costa minim 1000 euro/mp, este de saraci! ...
  N-avem drumuri, dar Ministerul Transporturilor dă o avere pe covoare

  scopul este sifonarea fondurilor publice fara fric ...
  Parlamentarii de la putere se grăbesc să aprobe înființarea Fondului Suveran de Investiții, cu un capital social în numerar de 9 miliarde de lei

  salariatii sub 50 de ani au minime sanse la o pens ...
  Financial Times:România nu ar trebui să dezmembreze pensiile

  nu patronii, bre, micsoreaza salariul net, ci drag ...
  Angajatorii vor micsora salariile nete de la 1 ianuarie 2018

  daca a durat 4-5 ani avizele, cat va dura finaliza ...
  Tamara Ciofu: Astăzi încep lucrările de construcție a primului spital din Botoșani din ultimii 30 de ani

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Politic