Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Care sunt soluţiile pentru eficientizarea sistemului sanitar?

Scăderea birocraţiei
Creşterea transparenţei
Construcţia de spitale noi
Modernizarea spitalelor vechi
Parteneriatul public privat

Comentarii (6) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
[email protected] national.ro

[email protected] national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Ce modificări sunt aduse Codului fiscal din 2017

ActualitateData adaugarii: 2016-12-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

În Monitorul oficial de marţi, 06.12.2016, a fost publicată OUG nr. 84/2016, care modifică substanţial Codul fiscal şi Codul de procedură fiscală. Schimbările majore vin de la anul, dar sunt câteva prevederi ce intră în vigoare chiar la data publicării.
După intrarea în vigoare, actul normativ obligă legiuitorul să republice atât Codul fiscal, cât şi Codul de procedură fiscală. Astăzi vom detalia unele aspecte importante din modificările aduse Codului fiscal, urmând să revenim cu analiza modificărilor aduse Codului de procedură fiscală.

Care sunt principalele modificări aduse Codului fiscal?

1. Introducerea unui regim special al TVA pentru agricultori. În esenţă, agricultorul reprezintă persoana fizică, persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală sau întreprinderea familială, cu sediul activităţii economice în România, care realizează activităţile agricole şi care nu realizează alte activităţi economice sau realizează şi alte activităţi economice a căror cifră de afaceri  anuală este inferioară plafonului de scutire. Activităţile de producţie agricolă sunt activităţile de producţie a produselor agricole, inclusiv activităţile de transformare a produselor agricole prin alte metode decât cele industriale, iar serviciile agricole reprezintă serviciile prevăzute în norme, prestate de un agricultor care utilizează muncă manuală proprie şi/sau echipamentele specifice. Compensaţia în cota forfetară reprezintă suma rezultată prin aplicarea procentului de compensare în cota forfetară asupra preţului/tarifului, exclusiv taxa, aferent livrărilor de produse agricole şi prestărilor de servicii agricole, efectuate de un agricultor. Procentul de compensare în cota forfetară este 1% pentru anul 2017, 4% pentru anul 2018 şi 8% începând cu anul 2019.
2. Se extinde pe perioadă nedeterminată facilitatea profitului reinvestit în echipamente tehnologice, calculatoare electronice şi echipamente periferice, maşini şi aparate de casă, de control şi de facturare, în programe informatice, precum şi pentru dreptul de utilizare a programelor informatice.
3. Măsuri mai puţin dure cu privire la deducerea TVA când persoana impozabilă are codul de TVA anulat din oficiu de către autoritatea fiscală:
 - persoana impozabilă îşi exercită dreptul de deducere pentru achiziţiile de bunuri şi/sau servicii efectuate în perioada în care a avut codul de înregistrare în scopuri de TVA anulat, prin înscrierea în primul decont de taxa depus după înregistrare sau, după caz, într-un decont ulterior, chiar dacă factura nu cuprinde codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanei impozabile.
- beneficiarii au dreptul de deducere a TVA după reînregistrarea în scopuri de TVA a furnizorului ce anterior a avut codul de TVA invalid.
4. Opţiune de plată impozit pe profit la microîntreprinderile cu capital social mai mare de 45.000 lei. Pot opta pentru plata impozitului pe profit acele microîntreprinderi la care valoarea capitalului social este de minimum 45.000 lei. Anterior suma a fost de 25.000 de euro.
5.  Se abrogă obligaţia înregistrării persoanei impozabile în Registrul Operatorilor Intracomunitari dacă aceasta efectuează tranzacţii cu parteneri economici din alte state membre.
6. Se precizează în mod expres că plăţile pentru zilieri nu sunt în sfera asigurărilor sociale obligatorii. 
(Material realizat de hotnews.ro cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta).
 
 • Currently 3.75/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.8 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de Sinistrul de Finante:
  Codu Fiscal are 20 de volume ca ROCAMBOLLE, cine le poate citi pe toate intr-o viata de om ?
  2016-12-08, 04:49:26 (adresa: 95.77.196.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

daca nu costa minim 1000 euro/mp, este de saraci! ...
N-avem drumuri, dar Ministerul Transporturilor dă o avere pe covoare

scopul este sifonarea fondurilor publice fara fric ...
Parlamentarii de la putere se grăbesc să aprobe înființarea Fondului Suveran de Investiții, cu un capital social în numerar de 9 miliarde de lei

salariatii sub 50 de ani au minime sanse la o pens ...
Financial Times:România nu ar trebui să dezmembreze pensiile

nu patronii, bre, micsoreaza salariul net, ci drag ...
Angajatorii vor micsora salariile nete de la 1 ianuarie 2018

daca a durat 4-5 ani avizele, cat va dura finaliza ...
Tamara Ciofu: Astăzi încep lucrările de construcție a primului spital din Botoșani din ultimii 30 de ani

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Actualitate Companii

Politic

In brief

Actualitate

IT&C

Real estate

Extern

Util

Gadgeturi