Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Poate face fata sistemul de urgenta din Romania unui cutremur asemanator celui din 1977?

DA - Comentati ca sa explicati
NU- Comentati ca sa explicati
NU STIU/ NU RASPUND

Comentarii (24) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro5 secunde - stiri instant« Alte articole din categoria Actualitate

Parteneriate active pentru incluziunea şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale

Actualitate - Prof. metodist Minodora Gavrilă, Casa Corpului Didactic Bucureşti
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-03-25

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială
Focus: Incluziunea şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale

Statisticile oficiale arată că în România sunt astăzi 70.647 de copii cu dizabilităţi, dintre care 60.645 sunt de vârstă şcolară, 25.902 fiind cuprinşi în învăţământul special, iar 23.773 de copii, în şcoli de masă. În municipiul Bucureşti trăiesc 4.366 de copii cu dizabilităţi. Conform datelor transmise de  Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CMBRAE), pentru anul şcolar 2014-2015, au fost orientaţi către şcoli de masă un număr de 742 de copii cu cerinţe educaţionale speciale, în peste 220 de şcoli. 
Profesioniştii din domeniu apreciază că acest număr este dublat de cel al copiilor nediagnosticaţi sau ai căror părinţi refuză diagnosticul. 
Pentru a oferi un răspuns nevoii de pregătire a personalului implicat în incluziunea  şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale (CES), cât şi a părinţilor copiilor cu CES, Fundaţia Dezvoltarea Popoarelor, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Bucu­reşti şi Asociaţia RENINCO România, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti şi al CMBRAE, implementează, începând cu luna iunie 2015, proiectul ”Parteneriate active pentru incluziunea şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale”.
Proiectul, care se derulează în Bucureşti în perioada iunie 2015-aprilie 2016, este finanţat în cadrul apelului COERENT, cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi admi­nistrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

Stiri similare:

» Parteneriate active pentru incluziunea şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale
» Incluziunea şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale: bilanţ şi perspective
» Incluziunea şcolară a copiilor cu cerinţe educaţionale speciale: bilanţ şi perspective

Scopul proiectului este dezvoltarea şi implementarea unui set de măsuri de combatere a excluziunii educaţionale şi sociale a copiilor şi tinerilor cu cerinţe educaţionale speciale din Bucureşti. Rezultatele aşteptate ale proiectului sunt: crearea unei reţele de profesionişti implicaţi în incluziunea şcolară a copiilor cu CES; formarea unui număr de 250 de profesionişti cadre didactice,  profesori de sprijin şi consilieri şcolari din Bucureşti-Ilfov; realizarea unei cercetări privind modul în care cadrul legislativ şi practicile şcolare sprijină combate­rea discriminarii şi excluziunii sociale; crearea şi testarea unui toolkit multimedia - resursă pentru profesionişti; elaborarea şi testarea unei metodologii privind combaterea discriminării şi excluziunii şcolare a copilului/tânărului cu CES, prin colaborare şi intervenţie multidisciplinară; derularea unei  campanii de informare/sensibilizare a 250 de părinţi/tutori ai copiilor şi tinerilor cu CES.
Începând din 15.01.2016 au finalizat programul de formare “Dezvoltarea practicilor incluzive pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale din clasele primare şi gimnaziale” 175 de cadre didactice. Ultimele trei grupe (75 de participanţi) desfăşoară în prezent sesiunile de formare şi vor finaliza cursul în aprilie anul acesta. Echipa de formatori este compusă din specialişti renumiţi în domeniu: Aurelia Stănculescu, Adina Mariana Ta­tu, Rodi­ca Cristescu, Maria Dima, Gabriela Bărbulescu, Cecilia Iuga, coordonaţi sub patronajul academic al d-nei profesor universitar doctor Ecaterina Vrăşmaş. Înscrierea cadrelor di­dactice şi a specialiştilor care lucrează cu aceşti tineri pentru formare în domeniu a depăşit numărul de 250 persoane (iniţial propus în proiect), iar cele trei instituţii implicate au primit aprobarea pentru prelungirea acestui proiect  cu încă trei luni. 
Impactul pozitiv al proiectului, pe parcursul desfăşurării lui, s-a remarcat prin manifestarea unei atitudini de sprijin, empatie şi dorinţă de cunoaştere din partea cadrelor didactice participante, de colaborare şi implicare a specialiştilor pentru problematica incluziunii copiilor cu cerin­ţe speciale în domeniul educaţional şi cel social.
“Şcolile trebuie să-şi asume rolul de conducător în transmiterea mesajului de înţelegere şi acceptare a drepturilor persoanelor cu diza­bilităţi, ajutând la eliminarea temerilor, miturilor şi a concepţiilor greşite şi trebuie să sprijine în acest sens orice efort al întregii comunităţi locale. Se impune dezvoltarea şi diseminarea largă a re­surselor educaţionale folosite pentru a ajuta elevii să-şi dezvolte un simţ al individualităţii în ceea ce priveşte dizabilităţile proprii sau ale celorlalţi şi să-i ajute să recunoască diferenţele într-o manieră pozitivă".

(Conferinţa de la Salamanca, 1994).
 
 • Currently 0.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Exprimarea lui Ilie Nastase de anul trecut referit ...
  Discutie tensionata intre Simona Halep si Darren Cahill: "Ceri prea mult. Asta e caracterul meu. Am un joc ridicol" VIDEO

  Cand romanii scriau in anii 1990 ca ce s- a constr ...
  România, țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe, dar și cele mai aglomerate gospodării din UE

  pe cine le vor testa in conditii reale?! ...
  Celebrul tanc american M1 Abrams îşi pierde supremaţia?

  ce bine le stie Cristoiu, ca doar a trait aproape ...
  Ion Cristoiu: Deși n-a dat-o de pămînt, Tudorel Toader a reușit s-o coboare pe Codruța Kovesi cîteva crengi din copacul în care s-a suit

  norocul lui ca are peste de 60 de ani! ...
  Tăriceanu s-a autodenunțat în direct: Am fost la sediul Guvernului să fac trafic de influență!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Diverse:Stare vreme

  Vremea:
  Acum: °C.
  La noapte: °C.
  Mâine: °C. Detalii »

  Curs valutar:
  EUR: Tendinta 4.5446 lei
  USD: Tendinta 0.1561 lei

  Radio Sud

  Alege TV

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Transporturi

  Retail