Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

JTI: Legea care transpune Directiva tutunului, modificată după ce a fost aprobată de Guvern

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2016-03-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Gilda Lazăr: Considerăm că, în cazul în care problema semnalată nu este o simplă eroare materială, ci o modificare intenţionată, chestiunea este de natură penală

Japan Tobacco International (JTI) a transmis Senatului şi Secretariatului General al Guvernului (SGG) o scrisoare deschisă prin care solicită îndreptarea erorii materiale „strecurate”  în Proiectul de lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, arătând că, ulterior aprobării sale de către Guvern, art. 24 a fost de fapt înlocuit cu un altul.
”Textul proiectului de lege care transpune Directiva tutunului, aprobat în şedinţa de Guvern din 24 februarie, a fost modificat înainte de a ajunge la Senat, documentul făcut public iniţial fiind înlocuit cu un altul. Acest fapt, care poate fi de natură penală, a fost semnalat vineri, 4 martie, Secretariatului General al Guvernului şi Senatului. Modificarea adusă proiectului transformă Ministerul Sănătăţii în reglementator unic al pieţei ţigaretelor şi exclude obligativitatea consultării cu alte instituţii, care au competenţe în ceea ce priveşte producţia, comercializarea şi combaterea comerţului ilegal, făcând inutilă existenţa Comitetului interministerial pe tutun, stabilit printr-o Hotărâre de Guvern specială. În plus, atât de disputata Lege de transpunere a Directivei va deveni inutilă, Ministerul Sănătăţii putând-o modifica prin Ordin (!?). De fapt, intenţia este ca Ministerul Sănătăţii să poată introduce prin Ordin de ministru, sustrăgându-se aprobării Parlamentului, pachetele generice, pe modelul Australiei, nu al Uniunii Europene”, se arată în documentul citat. 

Falsuri crase

Nota de fundamentare a Proiectului aprobat de Guvern era ştampilată şi semnată de miniştrii din ministerele avizatoare. Textul republicat pe site-ul Guvernului, datat 26 februarie, în forma trimisă Senatului abia pe 4 martie, are doar ştampila Ministerului Sănătăţii. 
„În cazul în care problema semnalată nu este o simplă eroare materială, ci o modificare intenţionată, chestiunea este de natură penală”, se arată în sesizarea trimisă SGG şi Biroului Permanent al Senatului.
Articolul 24, alin. 2 din Proiectul aprobat de Executiv în şedinţa din 24 februarie şi publicat pe site-ul Guvernului pe 25 februarie, era formulat astfel: „La iniţiativa Mi­nisterului Sănătăţii, se pot adopta reglementări suplimentare, apli­cabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piaţa din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică...”
Textul articolului a fost modificat în documentul datat 26 fe­bruarie, care a ajuns şi la Senat, cu următoarea formulare: „Ministerul Sănătăţii poate adopta, prin ordin al ministrului sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial al României, reglementări aplicabile tuturor produselor din tutun sau produselor conexe care se introduc pe piaţa din România, referitoare la standardizarea ambalajelor produselor din tutun, acolo unde acest lucru se justifică din motive legate de sănătatea publică...”.
În textul adoptat de Guvern, aprobarea prin ordin  de ministru se referea doar la prevederile  alin. (4), „interzicere categorii produse”, nu şi la alin. (2) „standardizare”.
„Ministerul Sănătăţii se substituie astfel integral Comitetului interministerial pentru coordonarea politicilor şi acţiunilor aferente produselor din tutun şi produselor conexe, constituit prin Hotărârea nr. 776/2015 din 23 septembrie 2015, tocmai datorită complexităţii domeniului de reglementare (producţie şi comercializare) şi a posibilelor consecinţe de ordin economic şi bugetar”, se arată în documentul remis ieri presei.

Există mai multe inadvertenţe...

Modificarea pune şi probleme de tehnică legislativă, în sensul că un Ordin de ministru (care aparţine categoriei legislaţiei secundare) nu poate modifica sau aduce adăugiri la o lege.
În acelaşi timp, încălcându-se toate principiile transparenţei decizionale, nu au fost puse la curent cu modificările nici măcar instituţiile care trebuie să avizeze proiectul de lege. Consiliul Legis­lativ a emis Avizul nr. 161/26 fe­bruarie a.c. pe forma Proiectului de lege trimisă de către Secretariatul General al Guvernului prin adresa nr. 30 / 23 feb. 2016, şi nu pe forma modificată a documentului datat 26 februarie, care nu ţine cont de sugestiile din Avizul amintit.
„Considerăm că, în cazul în care problema semnalată nu este o simplă eroare materială, ci o modificare intenţionată, ches­tiunea este de natură penală. Menţionăm că am observat mai multe inadvertenţe între textul adoptat de guvern pe 24 februarie şi postat pe site-ul Guvernului pe 25 februarie, avizul Consiliului legislativ din 26 februarie, forma postată pe site-ul Guvernului pe 26 februarie şi textul înregistrat la Senat în data de 4 martie a.c., inadvertenţe asupra cărora vom reveni într-o adresă ulterioară, după compararea textelor”, se arată în documentul trimis Sena­tului şi SGG, semnat de Gilda Lazăr - Director Corporate Affairs&Communications JTI.
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Barcelona 16 Iisus Hristos 16, Ilie Tișbitul 16; ...
  Fostul premier francez Manuel Valls ia în considerare posibilitatea candidaturii la postul de primar al Barcelonei

  Dar in Romania in 28 de ani cat cred romanii ca s- ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat ca nu au primit, ci poate vor primi, daca .. ...
  POR - APROAPE 14.000 DE APARTAMENTE AU PRIMIT FINANTARE PENTRU LUCRARI DE CRESTERE A EFICIENTEI ENERGETICE

  decat ca eu fac suma asta direct din buget! ...
  Robert Mugabe ar fi făcut dispărute diamante în valoare de 15 miliarde de dolari

  decat l-am trimis sa se afle-n treaba! ...
  Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a avut ieri, 20 aprilie 2018, o întrevedere cu prim-ministrul Republicii Tunisiene, Youssef Chahed

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Finante Banci

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  IT&C

  Auto