Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Medicii pleacă în masă şi noi nu avem nicio soluţie

Actualitate - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2015-01-08

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Anul trecut au intrat în sistemul sanitar 3.000 de medici şi au ieşit 3500, iar spitalele au rămas cu doar 13.500 de medici, jumătate faţă de nivelul din urmă cu 3 ani
Nu pleacă doar doctorii tineri, ci şi cei cu experienţă: vârsta medie a medicilor care au plecat să muncească în afară a crescut la 43 de ani, de la 32 de ani în 2013 
Marea problemă este că toate Facultăţile de Medicină funcţionează la capacitatea maximă, iar 70% dintre studenţi visează să profeseze peste graniţe

Problema lipsei medicilor începe să fie din ce în ce mai seriosă, în condiţiile în care nu se ia nicio măsură care să poată opri exodul acestora. Astfel, anul trecut, au ieşit din sistem aproximativ 3.500 de medici (dintre care 2.450 au plecat să profeseze în afara ţării) şi au intrat doar 3000 de medici, potrivit Colegiului Medicilor din România (CMR). 
În plus, nu au plecat doar medicii tineri, ci şi cei cu experienţă. Vasile Astărăstoie, preşedintele Colegiului Medicilor a explicat pentru Curierul Naţional că vârsta medicilor care pleacă a crescut de la 32 de ani în 2013, la 43 de ani în 2014. 
„Cu alte cuvinte, în acest moment, nu pleacă numai medici tineri ci pleacă şi medici cu experienţă, până la vârsta de 60 de ani”, ne-a spus acesta.
Potrivit unui comunicat de presă transmis de CMR, migraţia medicilor a continuat şi în 2014, un număr de 2.450 de medici solicitând Colegiului Medicilor din România certificate profesionale curente pentru a putea pleca să lucreze în străinătate.
Dintre aceştia, 424 sunt de medicină de familie, 127 - obstetrică-ginecologie, 85 - chirurgie generală, 60 - ATI, 55 - psihiatrie, 55 - medicină internă, 52 - pediatrie, 48 - radiologie-imagistică, 45 - medicină de urgenţă, 43- ortopedie, 42 - cardiologie, 32 - chirurgie plastică. 
În prezent, sunt membri în Colegiul Medicilor din România cu drept de liberă practică un număr de 39.000 de medici.

Situaţia cea mai îngrijorătoare este în spitalele din România, unde numărul medicilor a rămas de doar 13.521 (comparativ cu 20.648 în 2011 şi 14.487 în 2013) la un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sănătăţii. Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât pe categorii de vârstă, dintre medicii de spital, 2.961 au peste 60 de ani, 2.610 sunt între 50 şi 60 de ani, 3.642 între 40 şi 50 şi 3.901 între 30 şi 40 de ani şi doar 407 sub 30 de ani.
Potrivit datelor Colegiului Medicilor din România, anual intră în sistem 3.000 de medici şi ies aproximativ 3.500 (prin migraţie, pensionare şi deces).

Toate Facultăţile de Medicină funcţionează la capacitate maximă

Întrebat dacă creşterea cifrei de şcolarizare ar putea reprezenta o soluţie pentru a rezolva problema lipsei medicilor din sistemul de sănătate românesc, Vasile Astărăstoaie ne-a spus că toate Facultăţile de Medicină funcţionează, în prezent, la capa­citate maximă. 
„Creşterea cifrei de şcolarizare nu este posibilă în acest moment. Toate Facultăţile de Medicină funcţionează la capacitate ma­ximă, iar înfiinţarea unor noi Facultăţi de Medicină este imposibilă mai ales în ceea ce priveşte cadrele didactice şi posibilitatea de îndeplinire a condiţiilor de ca­litate impuse de ARACIS”, ne-a precizat preşedintele Colegiului Medicilor.
 
În plus, conform acestuia, nu este o soluţie viabilă deoarece studiile sociologice arată că 70% din cei care dau admiterea la Medicină se gândesc şi îşi găsesc motivaţia în posibilitatea unui loc de muncă în străinătate. 
Însă, cel puţin pe o perioadă de 15 ani de zile, această posibilitate poate deveni realitate, deoarece se estimează că în acest moment ţările dezvoltate din UE au un deficit de aproximativ 150.000 de medici, iar SUA estimează că în 2020 vor avea un deficit de 200.000 de medici şi nu pot acoperi prin resurse proprii (capacitatea universităţilor proprii) acest deficit. 

De ce pleacă atât de mulţi medici de familie?

Din datele CMR reiese că, în 2014, cei mai mulţi medici care au plecat au fost cei de familie (424). 
Vasile Astărăstoaie ne-a mai spus că pleacă atât de mulţi medici de familie deoarece veniturile lor sunt de cel puţin 10 ori mai mari în străinătate decât în România.
„În România nu îşi găsesc loc convenabil de muncă. Poziţia socială pe care o are medicul în străinătate este cu totul alta decât în România. În ţara noastră, medicii sunt blamaţi, culpabilizaţi şi nu au condiţii decente de lucru. În plus, în România, în medicina de familie, din cauza faptului că au fost foarte multe locuri la rezidenţiat, piaţa nu îi mai poate absorbi pe cei care au devenit specialişti, locurile fiind deja ocupate”, ne-a detaliat Vasile Astărăstoaie. 

„În următorii 5 ani vor ieşi din sistem majoritatea numelor cunoscute din medicină”

Vasile Barbu, preşedinte al Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) a explicat pentru Curierul Naţional că avem probleme serioase legate de medicii specialiaşti (de exemplu cardiologie sau terapie intensivă). 
În plus, conform acestuia, mulţi medici sunt aproape de vâr­sta de pensionare sau chiar s-au pensionat şi continuă să lucreze pentru a acoperi lipsa acută de personal din spitale. 
„O mare problemă este reprezentată şi de faptul că în următorii 5 ani vor ieşi din sistem majoritatea numelor cunoscute din medicină”, ne-a spus acesta. 
Şi acum se încearcă să se găsească soluţii, însă nu avem nimic concret, din cauza lipsei banilor. „Medicul este veriga cea mai importantă a sistemul de sănătate pe care statul român a neglijat-o. Resursele umane în medicină nu se fac de azi pe mâine, este nevoie de o strategie pe termen lung şi de finanţare pe termen lung”, a detaliat Vasile Barbu, adăugând că nu ştie dacă această problemă se poate rezolva în curând. 
Legat de medicii de familie, acesta ne-a spus că de exemplu ei pleacă în Franţa, în zonele rurale, unde se cere medicina primară. 
În plus, conform preşedintelui ANPP, în România medicina, în special medicii specialişti, sunt polarizaţi în centrele universitare, în timp ce în oraşele mici şi în mediu urban „au fost golite de specialişti”. 

30-40 de pacienţi pe zi

În ceea ce priveşte spitalele, Vasile Barbu ne-a explicat că acum medicul de gardă acoperă şi Urgenţele şi mai multe secţii, iar dacă medicul este la UPU, secţiile sunt acoperite de rezidenţi care nu au experienţa necesară. 
Acesta ne-a mai spus că în foarte multe spitale, medicii specialişti sunt suprasolicitaţi, consultând de exemplu 30-40 de pacienţi pe zi. 
„În aceste condiţii, atunci când un medic găseşte o ofertă în afară, normal că pleacă. Acolo au pers­pective, au condiţii de lucru, nu sunt stresaţi şi încărcaţi ca în România, sunt respectaţi, motivaţi”, a mai afirmat preşedintele ANPP. 

Studiile sociologice arată că principale cauze de migraţie ale medicilor sunt reprezentate de condiţia acestora şi de veniturile lor. 
„Medicii pleacă pentru că nu li se apreciază munca, sunt vânaţi, sunt echivalaţi cu funcţionarii publici, nu au condiţii de siguranţă pentru ei şi pacienţi în exercitarea actului medical şi nu se pot realiza profesional. Nu pot să facă ceea ce ştiu să facă”, ne-a mai declarat Vasile Astărăstoaie. 
În plus, în România, veniturile medicilor sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor, un specialist în UE are un venit mediu de cel puţin 8-10 ori mai mare decât în România. 
„Pănă în prezent, în afara de declaraţii, singura măsură care s-a luat a fost doar bursa pentru rezidenţi. Legea malpraxisului, exclu­de­rea medicilor din rândul funcţionarilor publici, creşterea veniturilor prin diferite metode (salariu, practică privată în spitalele publice etc.) nu s-a realizat până în prezent”, a mai spus preşedintele CMR. 
De asemenea, Vasile Barbu ne-a explicat că este normal ca un medic să prefere să plece în străinătate în condiţiile în care veniturile obţinute aici nu acoperă nevoile sale, iar condiţiile de lucru sunt dezastruoase.
„Nu pot profesa şi acorda asistenţă medicală, nu au medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare”, a afirmat preşedintele ANPP.
 
 • Currently 4.68/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.7 din 19 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de asistACul:
  ei n-avem, avem, cum sa n-avem, dam banii la popi, sa mane turma!
  2015-01-08, 00:48:49 (adresa: 78.97.49.*)
 2. de Klays & pontaj:
  SINGURA SOLUTIE= INCA O iNVOLUTIE !
  2015-01-08, 05:32:30 (adresa: 84.117.42.*)
 3. de eli:
  La spitalul slatina nu se pleacă ,nu se vin medici ,ca cei tineri nu sunt primiti de cei bătrîni ca nu le convine sa diminueze spaga si aici e orașu nenorociților . Am operat soțu in București la coloana si după 30 de ani de serviciu nu a beneficiat de nici o pastila sau de vreo analiza pe motiv ca nu are programat cu o luna sau doua înainte,am venit cu scrisoare medicala ptr tratament si cei de la neuro nu a vrut sa elibereze rețetă ptr ca ea nu e de acord cu tratament mai mult decit cele 7 zile din spital. Ptr fiecare prelungire de medical pina la 3 luni a trebuit sa plătesc si bonu de consultație si spaga pe motiv ca nu am programare care se face cu o luna înainte iar daca spaga data nu e pe măsură îți vb de genu stai departe ca îmi dai efecte negative,etc . In plus daca medicu de familie tia dat trimitere si nu te-ai dus sa te operezi la medici din craiova de a vrut ea ,atunci nu mai poți discuta cu ea ca nu te-ai dus unde tea trimis ea. Aici sunt ffff multi medici aproape de pensie care sunt depășiți si nu cunosc nimic iar spaga ptr internate si tratare este de citeva milioane și pina îți da o explicație te apuca furiile ca nu vor sau după lungi așteptări îți zice ceva rapid printre care hai sa scap si de tine dar spaga le trebuie. E posibil așa ceva in tara asta??????
  2015-01-08, 13:13:36 (adresa: 86.126.187.*)
 4. de D.DAMIAN:
  Si unde sunt mai sunt medici, fac cam ce stiu si nici macar atat. Sunt spitale unde unii muncesc iar altii se joaca pe calculator! Asa numitii manageri de spitale nu verifica nici macar o data pe an ce face fiecare medic, cum se poarta cu subordonatii, cu pacientii, ce sarcini indeplineste!
  2015-01-08, 14:59:19 (adresa: 89.122.201.*)
 5. de the wolf of wall street:
  Eli, de ce nu te duci la DNA? incepeti sa faceti curatenie in spitale, incepand cu medicii corupti si incompetenti! daca nu puteti sa o faceti nu va mai vaitati! nimeni nu e interesat sa schimbe drumul banilor din buzunarele voastre in ale lor! daca voi, pacientii, nu faceti nimic veti fi umiliti si jefuiti de fiecare data... iar responsabilitatea este doar a voastra!
  2015-01-08, 15:09:23 (adresa: 79.77.52.*)
 6. de eli:
  Numai de una singura e f greu sa dar îmi întreaga mafie de aici,au murit oameni si copiii nevinovați,se stiu cazurile si la București si tot nu sa rezolvat nimic au fost suspendați medici care au cistigat jyudecata si au venit pe fctii,e fff greu sa reușești in mafia de aici de unu singur dar cine crezi ca ținea cu mine?ținea asistentele de erau de fata cu mine?si nu ținea cu doctora neuro?degeaba manageru spitalului a scos spitalul la lumina ma refer la condiții daca te omoară medici?
  2015-01-08, 17:40:39 (adresa: 86.126.187.*)
 7. de eli:
  Sa certat medici intre ei,sau bătut pe motiv ca le ia clienți ,au plecat medici tineri ca nu sau înțeles cu cei vechi etc si exemplele pot continua si atunci eu de una singura ce puteam face ???
  2015-01-08, 17:59:11 (adresa: 86.126.187.*)
 8. de un om ingrozit:
  Este incalificabil ce se intampla in Romania de cativa ani in sistemul medical. O coruptie cum nu s-a mai vazut si un dezinteres total. Pacat ca avem si medici buni, dar care isi iau lumea in cap. Toata problema porneste de la bani. Guvernul trebuie sa-si dea seama ca este ultimul ceas si ca intr-o zi sistemul medical nu va mai exista. Sau cu buna stiinta fac asa ceva ca sa moara majoritatea? s-au alocat ce-i drept ceva bani, dar insuficienti si in unele spitale s-a furat cat s-a putut pentru ca asta se poarta in toata Romania. Medicii din marile spitale au bani, da, ei au bani pentru ca primesc plicuri valoroase. Ei sa nu se planga. Poate medicii de la tara sau orasele mai mici nu sunt atat de bogati ca cei din marile spitale. Pe urma mai este o problema a pregatirii medicilor. Da, in Romania se moare de mal praxis. In ultimii ani, medicii sunt prost pregatiti. Unii din ei fac meseria cu daruire, altii fac facultatea pentru ca stiu ca vor castiga bani. Pentru toata degrigolada asta este de vina GUVERNUL, cel mai mare incompetent ca pe primul plan nu pun valoarea omului. Ii doare undeva de romanul amarat.
  2015-01-08, 23:51:03 (adresa: 2.13.44.*)
 9. de ILEANA:
  La spitalul 9 - la pavilionul 9, am avut ocazia sa-l cunosc pe medicul de sectie Bogdan .....care nu a stiut sa raspunda la o intrebare elementara de medicina..." sunt medici multi mai competenti care merita pozitia de sef de sectie, nu acest care face numai rau pacientilor....si trateaza pacienti cu indiferenta si cu doze de 3 ori mai mari sa-i termine...
  2015-01-09, 02:46:42 (adresa: 99.226.202.*)
 10. de elena:
  Bani sunt dar nu sunt gospodariti cu simt de raspundere.Ia calculati cati bani merg la biserici si pe salariile popilor? de ce nu se renunta la jumatate din ei si banii economisiti sa mearga la sanatate? Parca se doreste "terminarea" bolnavilor prin nepasare si indiferenta. Cat de dobitoc trebuie sa fi sa tot faci la biserici si sa desfiintezi spitale!!!!!
  2015-01-09, 08:27:06 (adresa: 89.123.85.*)
 11. de Dr. Plesea Gheorghe:
  Foarte bine !!!! Acum sa simțiți importanta noastră umana și sociala !!! Ne-ați bălăcărit, ne-ați agresat, ne-ați ținut la limita de subzistenta (nu uitați ca noi, pentru binele vostru trebuie sa ne pregătim toată viata și asta costa enorm) Am fost ținuti în cele mai proaste condiții tehnice de lucru (aparatura, medicamente) . Dupa toate astea mai vreți sa mai si pupam mina care ne lovește, și gura care ne scuipa ????? Sa va duceți și sa va tratați la vraci și vrăjitoare !!! Sa va duceți în străinătate unde ne veți găsi tot pe noi ! In străinătate suntem prețuiți și respectați !!! In țară noi am fost cei care au dus în spate cu abnegația noastră un sistem muribund, am improvizat ca sa compensam lipsurile și nu am ieșit în strada, n-am făcut greva. In consecința ați considerat ca se poate și asa, nu ați făcut pentru noi nimic. Cei care au fost mai vocali în alte profesiuni și meserii au primit, noi....AJUNGE ! Acum sa culegeți ce ați semănat !!!!!!!
  2015-01-09, 08:33:42 (adresa: 5.13.117.*)
 12. de Andreea:
  Din pacate, in Romania, sanatatea si invatamantul au fost distruse din cauza unor salarii mizerabile. Macar medicii au unde pleca, dar profesorii trebuie sa ramana in tara, ca nu gasesc de lucru in strainatate.
  2015-01-09, 09:56:40 (adresa: 92.80.82.*)
 13. de eli:
  Ptr doctor plesa:de ce nu aveți salariu mare? Stiu ca aici un medic de pe secție are 6000 Ron plus spaga de ajunge la 500 pe zi Min si pe luna ajungi la peste 30000adica 300 milioana lei vechi,in afara cit crezi ca ei si cit îți rămîne așa ca gura muta ca unu încasați bani fara sa știți nimic numai ca ai funcție,cum e posibil ca de exemplu la tatăl meu i sa făcut 3 endoscopii in slatina si nu erau 2 la fel si toate analizele erau bine si tomograf si el nu mai putea sta in picioare iar după 3 internari in slatina ca sa se convingă medici atunci am plecat in fundeni si acolo ce crezi cancer in ultima faza,cum ti se pare asta???mai ai curaj sa vb ?si in fiece internare din cele 3 de aici ma dus mai mult spaga recit in una la București plus in zadar ca habar nau uni doctori,tara de rahat
  2015-01-09, 10:42:47 (adresa: 86.126.187.*)
 14. de Cristian:
  "Basiescu ie de vinia" Atata timp cat suportati sa fiti calcati in picioare de clica pesedista a ministrilor sanatatii , pana la acest IMBECIL neispravit banicioiu, sa va stea in gat toata UMILINTA ! In noiembrie a venit ca un VECHIL la spitalul din Sacele, jud. Brasov si facea gargara in stanga si-n dreapta de ce nu se redeschide spitalul ... Toti papagalii si functionarii de la casa de sanatate Brasov dadeau din cap a aprobare "Traiti dom Ministru" ,gasim noi "solutii", in loc SA-L IA DE GULER pe DERBEDEU si sa-l AZVARLE PE SCARA ! AI SOLUTII MANAGERIALE GARGARAGIULE, in caz contrar du-te -n LATRINA 3 si varsa-ti frustrarile antibasesciene acolo, daca NU ESTI IN STARE sa faci o strategie , impreuna cu Raed Arafat, NU SA-TI ASCULTAM NOI GARGARA ! Sa va fie de bine, Medicii adevarati sa-si ia talpasita , nu sa mai stea umiliti in Romanica FANARIOTO-PESEDISTA !
  2015-01-09, 11:02:05 (adresa: 86.121.43.*)
 15. de Contra:
  Exista solutie: medici din Basarabia!
  2015-01-09, 13:47:03 (adresa: 5.13.205.*)
 16. de Mihaela:
  As vrea sa stiu si eu ce medic castiga 6000 RON net salariu... Eu am avut 1500 RON. E foarte usor sa criticati. V-ati gandit ca si noi, in postura de medici, a trebuit sa platim colegilor nostrii asa-zisa spaga pentru anumite consultatii sau interventii chirurgicale? As vrea sa stiu si eu cum poate supravietui un om cu 1500 RON platind chirie, intretinere, gradinita pentru copii, haine, mancare, transport, eventual si medicamente, pentru ca noi nu le primim gratuit. Nici noi, care suntem in sistem, nu beneficiem de nici un sprijin in ceea ce priveste serviciile medicale. Sistemul ne-a determinat sa gasim o solutie de a rezista si a aparut acest bacsis sau cum vreti dvs sa-l numiti. Eu am plecat. Am fost un medic las care nu a mai vrut sa faca parte din sistemul romanesc. Rezultatul? O viata linistita, o cariera implinita si multa satisfactie pe toate planurile. As dori ca toti medicii romani sa plece, sa ramana persoane ca eli sa nu mai aiba cui da bacsis si sa nu mai aiba de ce se plange. Sa vina medici chinezi, sa vina moldoveni! Poate va vor trata mai competent si fara bacsis. Sanatate multa ca sa va tina departe de medicii romani. PS nu aveti nici cea mai mica idee cat de greu e sa devii medic si sa profesezi in Romania!
  2015-01-10, 00:04:50 (adresa: 92.73.189.*)
 17. de eli:
  Eu nu am zis de cei tineri ,stiu ca va chinuiți in rezidențiat ca cei bătrîni va fac viață amara ,am multe cazuri de tineri in genu tau ,eu am zis de cei de peste 50 ani care te tratează ca pe un milog pina îți da un răspuns si ala in afara realități.si spaga e de 2 milioane la o internare de 7-10 zile si chin si răspunși e pe afara. Cînd am scris de salarii de 50-60 milioana pe luna si spaga ,mam referit la cei de peste 50 ani. As fi fost înaintată cu așa tineri care sunt mai citiți sau sigur cu mai mult simt . Da de e romania. Si fata mea e plecata in afara si am una singura si acolo e f bine ca de cine învăța ajunge departe dar sa fie pe drept nu ca medici dastia de vb eu.
  2015-01-10, 12:00:31 (adresa: 86.126.187.*)
 18. de gabi:
  din pacate, au dreptate si cei care critica medicii si cei care le iau apararea... "mizeria" din sistemul sanitar si din intreaga societate romaneasca e generalizata si profunda... cauzele sunt atat lipsa de bani cat si felul "romanesc" de a se purta, al multora, atat medici cat si pacienti: cu "isterie", "toane" si "mofturi" in loc de calm, "obiectivitate" si respect...
  2015-01-10, 18:50:02 (adresa: 79.118.52.*)
 19. de anca:
  pentru Mihaela, nu uita ca ai studiat in Romania pe banii astora pe care ii blestemi sa nu mai ramana nimeni sa-i trateze. Ca tanar stagiar crezi ca doar medicul traieste cu 1500 lei pe luna ? sa fii sanatoasa la fel si inginerul, sociologul, matematicianul, geologul, etc sau facultatile urmate de acestia sunt de gradul III ? fiti seriosi astia plecati si spuneti si ce cheltuieli aveti pe luna acolo unde profesati si cat de mare este grija si raspunderea fata de pacient !
  2015-01-12, 14:56:15 (adresa: 83.166.206.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

fara nica suntem o tara in care platesti pt orange ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

Ce tara suntem daca dupa 28 de ani de la lovitura ...
800.000 de imobile, înregistrate, până în prezent, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
Discursul Asistentului Secretarului de Stat al SUA pentru Europa şi Eurasia, Wess Mitchell, la Universitatea din Bucureşti

Bacovia,din regatul cel bacovian ...
Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Curierul contabilului

Extern

Util

Gadgeturi