Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Aberaţiile aduse de cardul de sănătate

Actualitate - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)


imagine-articol-1

Data adaugarii: 2014-10-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Deşi cardul de sănătate are rolul de a valida serviciile medicale, în unele cazuri, cum sunt copiii cu părinţi neasiguraţi sau gravidele fără asigurare, nu se va putea face acest lucru
Tănăsescu (SNMF): Am discutat cu conducerea CNAS, ni s-a spus că nu vor fi probleme, însă tehnic nu ni s-a explicat cum se poate face validarea serviciilor medicale 
În plus, medicii de familie spun că nu vor aloca timpul destinat consultaţiilor pentru a face muncă birocratică

Începând din septembrie, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a început distribuirea cardului de sănătate şi, deşi aceasta ar trebui să rezolve unele probleme ale sistemului, mai aduce şi unele noi. Astfel, cardul de asigurat are rolul de a valida consultaţiile, internările, eliberarea de medicamente compensate şi toate serviciile medicale şi farmaceutice din întregul sistem medical care are contract cu CNAS, însă în cazul anumitor pacienţi nu se poate face acest lucru.
Astfel, Rodica Tănăsescu, preşedinte al Societăţii Nationale de Medicina Familiei, a explicat pentru Curierul Naţional că în cazul unor categorii de pacienţi, precum copiii ai căror părinţi nu sunt asiguraţi sau au părinţii plecaţi în afara ţării, gravide sau copiii care sunt instituţionalizaţi nu pot fi validate serviciile medicale.
„Am discutat cu conducerea CNAS, ni s-a spus că nu vor fi pro­bleme, însă tehnic nu ni s-a explicat cum se poate face validarea serviciilor medicale în aceste cazuri”, ne-a spus aceasta. 
În plus, Rodica Tănăsescu a precizat că medicii de familie nu vor renunţa la timpul acordat consultaţiilor pentru a face o muncă birocratică de introducere a datelor pe card. 
În plus, datele medicale ale pacienţilor se vor afla în curând în dosarul electronic, iar medicii de familie consideră inscripţionarea cardurilor o activitate „birocra­tică, cronofagă şi inutilă”. 
Acestea spun că nu vor înlocui consultaţiile cu inscripţionarea cardului, aşa cum au precizat de nenumărate ori că nu vor accepta sarcini birocratice suplimentare, în defavoarea actului medical. 
Introducerea datelor pe card durează aproximativ 10 minute, însă pentru ca unui pacient, de exemplu, să i se introducă pe card RH-ul sau grupa sanguină, acesta trebuie să meargă la medicul de familie, care să îi dea trimitere, iar după aceea să se ducă să facă ana­liza, pe care oricum o plăteşte, şi să se întoarcă iar la medicul de familie care va introduce aceste date pe card. „Este o aberaţie, oricum nu este nevoie de aceste date pe card pentru că grupa sanguină se depistează printr-un test rapid. Aşa se face în orice altă ţară”, a mai afirmat Rodica Tănăsescu, adăugând că implementarea cardului de sănătate se face după un proiect de lege învechit. 

Presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor medicilor de familie

Societatea Naţională de Medicina Familiei şi Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie  au anunţat luni seară, într-un comunicat de presă, că afirmaţiile recente ale reprezentanţilor CNAS reprezintă presiuni total nepotrivite asupra cabinetelor lor şi creează neclarităţi în rândul populaţiei.
Cele două Asociaţii  mai spun că de mai multe ori au semnalat existenţa a nenumărate neclarităţi în privinţa cardului, dar acestea nu au fost soluţionate. 
„Copiii nu au card şi se va folosi cardul părinţilor. Încă nu se ştie însă cum se va rezolva situaţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară, sau dacă părinţii sunt  neasiguraţi sau în situaţia în care copiii sunt instituţionalizaţi. La fel de neclară e situaţia gravidelor care nu au asigurare (sunt asigurate numai pe perioada sarcinii) şi care nu vor avea card. Cum vor fi rezolvate urgenţele pacienţilor neasiguraţi, dacă nici ei nu au card? Ce facem dacă pacientul îşi pierde cardul şi are doar o adeve­rinţă (adeverinţa nu poate ţine loc, tehnic vorbind, de card). Considerăm că toată populaţia ţării, nu numai asiguraţii, ar fi trebuit să aibă cardul de sănătate”, se arată în comunicatul de presă.

„Avem experienţa 
neplăcută cu reţeta electronică”

Medicii de familie spun că po­sesorii de card trebuie să cunoască faptul că odată cu intrarea în funcţiune a acestui proiect, de fiecare dată când vor solicita servicii medicale asigurate de CNAS, acestea vor putea fi oferite numai în baza cardului, atât la medicul de familie, cât şi la orice alt cabinet, spital, farmacie. „Pentru a asigura succesul acestui proiect, ne exprimăm speranţa că toţi furnizorii de servicii medicale (spitale, ambulatorii de specialitate etc) din sistem vor manifesta aceeaşi deschidere precum medicii de fa­milie, asigurându-şi logistica necesară. Din păcate, avem experienţa neplăcută cu reţeta electronică, care nici la doi ani de la implementare nu este eliberată pacienţilor externaţi decât de către o mică parte din spitale”, potrivit sursei citate. 

Prezentarea cardului va fi obligatorie de la 
1 ianuarie 2015

Cardul va fi iniţializat cu ocazia consultaţiilor, iar prezentarea cardului va fi obligatorie de la 1 ia­nuarie 2015. Pe măsura prezentării la consultaţii, pacienţii posesori de card îl vor prezenta în mod obligatoriu, ocazie cu care va fi iniţia­lizat. Pacienţii vor trebui să reţină în mod obligatoriu şi codul PIN ales, altfel cardul de asigurat se poate bloca. ”Nu vom accepta perturbarea activităţii cabinetelor pentru a activa cardurile pacienţilor care nu au nevoie de consultaţie”, au mai spus medicii de familie.  

 
 • Currently 4.25/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.3 din 4 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de concediere.wordpress.com:
  Un alt proiect initiat si coordonat, cu cap!
  2014-10-15, 11:08:02 (adresa: 188.27.198.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

nu, unul care face dezacord gramatical cu subiect ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

aceeasi analfabeta care a mutat intorsura buzaului ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

victoras, cand inflatia este peste 5% (aia oficial ...
Veste soc despre plata pensiilor: Ce trebuie să facă urgent toți pensionarii români

mai auzi i o analfabeta azi la tvr1 cum ca Maramur ...
Un călător s-a aruncat în fața metroului, dar nu a fost rănit

Poate o violeaza careva! ...
Cancelarul german Angela Merkel promite că va oferi mai mult ajutor în problema imigranţilor

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei:

Eveniment

Economie

Finante Banci

Piata bursiera

Actualitate Companii

Politic

Economie mondiala

Actualitate

IT&C

Auto

Extern

Util

Gadgeturi