Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Considerați normal să plătiți vizita la medicul de familie?

Da
Nu
Casa de Sănătate trebuie să intervină

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Producţia de energie eoliană s-ar putea dubla în acest an

Actualitate - Roxana Dimache / roxana.dimache@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2011-06-16

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Capacitatea de producţie a energiei eoliene a României s-ar putea dubla în acest an, până la 1.000 de MW, cât era în decembrie 2010, potrivit Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE), care notează că unii investitori se gândesc să renunţe la proiecte din cauza "haosului legislativ".
"România a făcut un salt uriaş de la 19 MW la 550 MW instalaţi în vânt, fiind a şaptea ţară din Europa în ordinea capacităţii instalate anul trecut", a declarat, într-un comunicat, directorul executiv al AREE, Dana Duică.
Grupul ceh CEZ are racordată la reţeaua de transport o capacitate de circa 340 MW, Energias de Portugal 160 MW, iar grupul italian Enel peste 30 MW. Unităţile de 1.000 MW vor alimenta 1,4 milioane de gospodării. Comparativ, cele două reactoare în funcţiune ale centralei nucleară de la Cernavodă au împreună o putere instalată de 1.400 MW.
În 2012 este prognozată o nouă dublare a capacităţii instalate în turbine eoliene, la 2.000 MW, care ar putea alimenta peste 7,7 milioane de români, estimează asociaţia.

Pe de altă parte, companiile din domeniu susţin că, pentru atingerea obiectivelor asumate faţă de Uniunea Europeană, este nevoie şi de sprijinul statului român, iar unii investitori analizează deja posibilitatea renunţării la proiecte din cauza "haosului legislativ".
"Producătorii de energie atrag însă atenţia că, în acest moment, îşi reconsideră poziţia faţă de noi, unii investitori analizând deja opţiunea părăsirii României, din cauza haosului legislativ. (...) Producătorii locali de energie curată avertizează că eforturile lor investiţionale de atingere a ţintelor europene trebuie dublate de sprijinul autorităţilor române", se arată în comunicatul citat de mediafax.ro.
Companiile producătoare de energie regenerabilă membre ale AREE au investit pe plan local peste 1 miliard de euro din fonduri proprii în dezvoltarea producţiei de energie eoliană.
Investiţiile în parcuri de energie eoliană onshore se pot ridica până la 1,5-1,7 milioane euro pe MW.
AREE este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2008 şi are 90 de membri, printre care se numără dezvoltatori, bănci, comercianţi de energie, firme de consultanţă şi avocatură.
Potenţialul României în domeniul energiei eoliene este de 14.000 MW instalaţi, aproape cât întreaga capacitate existentă în toate tipurile de unităţi de producţie a energiei
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 6 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  toate parlamentele post 2009 sunt ilegitime si lov ...
  Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

  daca dragnistii nu-si vor lasa pasnic labele de pe ...
  Numeroase grupuri de manifestanti din tara au ajuns la Bucuresti pentru a participa la protest. Primii protestatari s-au adunat in Piata Univesitatii

  dobanda trebuie sa fie ceva mai mare decat inflati ...
  BNR nu exclude cresterea dobânzii

  decat cheltuim miliarde, mai trebuie sa si facem?! ...
  Autostrada Ploieşti-Braşov a intrat în dezbatere publică

  UTOPIE : DUPÃ ,AŞA lege VOM IMPORTA parlamantar ...
  Andreea Paul: Cerem fiecărui demnitar român: Raportul anual de activitate însoțit de Raportul cheltuielilor publice cu mandatul său și o lege pentru sancționarea celor care nu o fac!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei: