Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate

Cel mai amplu proiect în domeniul laserilor se va construi pe Platforma Măgurele

Actualitate - Afrodita Cicovschi / afrodita.cicovschi@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Proiectul constă în obţinerea unor fascicule laser cu intensităţi de peste 1.000 de ori mai mari decât cele mai mari valori disponibile astăzi

Data adaugarii: 2010-01-15

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Ministrul Învăţământului, Daniel Funeriu, s-a întâlnit ieri cu reprezentanţii Comitetului de Coordonare (Steering Comitee - SC) a proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI)


Ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Petru Funeriu, a participat ieri la reuniunea Comitetului de Coordonare (Steering Comitee - SC) a proiectului european Extreme Light Infrastructure (ELI). Consiliul de Competitivitate de la Bruxelles, din data de 3 decembrie 2009, format din miniştrii Cercetării din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, a luat notă de Declaraţia Comună a Cehiei, Ungariei şi României referitoare la propunerea acestor ţări de construire a infrastructurii paneuropene de cercetare ELI. Proiectul ELI este unul dintre cele mai importante şi noi proiecte de pe harta europeană a marilor infrastructuri de cercetare.

Este prima de acest fel din România

Cercetătorii români vor construi această infrastructură paneuropeană, prima de acest fel din România, în campusul ştiinţific de pe Platforma Măgurele - Bucureşti.
Extreme Light Infrastructure este primul proiect paneuropean, realizat în partea de est a "cortinei de fier", la care participă Cehia, Ungaria şi România.
ELI este cel mai amplu proiect în domeniul laserelor. Proiectul constă în obţinerea unor fascicule laser cu intensităţi de peste 1.000 de ori mai mari decât cele mai mari valori disponibile astăzi. Proiectul face posibilă explorarea unor zone inaccesibile până acum, precum interacţiunea laser cu materia la energii unde legile relativiste ar putea să nu mai fie relevante, investigaţii temporale ale dinamicii electronilor în atomi, molecule, plasme şi solide, mergând până la crearea de perechi particulă-antiparticulă din vid. De asemenea, vor fi posibile aplicaţii cu mare impact ştiinţific, economic şi social.
"Îmi exprim susţinerea faţă de proiectul Extreme Light Infrastructure şi consider că România îşi va finaliza cu succes demersurile cu care a fost împuternicită de SC ELI pentru realizarea infrastructurii integrate ELI. Am încredere că proiectul ELI va atrage tot mai mulţi tineri spre alegerea unei cariere ştiinţifice-inginereşti, într-o Europă a cărei prioritate este realizarea societăţii bazate pe cunoaştere", Daniel Petru Funeriu ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
 
 • Currently 5.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 5.0 din 7 voturi

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

 1. de adie:
  iata un articol, o stire care te ajuta sa mai ai sperante dupa ce esti bombardat zilnic de toate cotidianele si posturile tv care fac din rahaturi ieftine stiri de prima pagina...multumesc!
  2010-01-17, 15:11:05 (adresa: 194.230.146.*)

Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


Recomandat Curierul National
Ultimele comentarii:

ASA LE TREBUIE CA AU VOTATpesedeul ! ...
Pensionarii vor primi mai putini bani

NU TE MAI LUA DE BUCALBASA CATELARUL PiSD-eilor, n ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Care loc de munca?-ati inchis fabricile si uzinele ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

Nu va este pe la nas comunistilor ca dupa 28 de an ...
Refuzarea unui loc de muncă va anula dreptul la ajutorul social

dracNEA SA VA IA DE PiSD-ei BORATI SI BORFASI CE P ...
CCR a sesizat Comisia de la Veneția

Top articole:

Afişează articolele cele mai:
Votate | Comentate | Expediate

Radio Sud

Tipografia de Sud
Orologia Primo minuto

Sumarul ediţiei: