Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Top 10 cele mai profitabile afaceri din Dolj

Actualitate Companii - Ramona Olaru / gds.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)Sursa foto: Agrointeligența

Data adaugarii: 2017-12-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Rezultatele financiare de anul trecut obţinute din domeniul producţiei de generatoare, de autovehicule, din domeniul serviciilor de tranzit pe podul Calafat-Vidin, din sfera producţiei de cereale şi comerţ cu diverse produse pentru agricultură, din domeniul creării de software, precum şi din furnizarea şi distribuţia energiei electrice au propulsat firmele respective pe primele zece locuri pe judeţ. Iată cum arată clasamentul celor mai profitabile companii din Dolj.

Datele publicate în bilanţurile contabile pe anul 2016, coroborate cu datele furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj, care a evidenţiat cele mai mari profituri din exploatare, au condus la realizarea unui clasament cu cele mai profitabile firme. Clasamentul final a fost efectuat pe baza profitului net declarat anul trecut. Din analiza cifrelor reiese că profiturile cele mai mari au fost realizate în industrie, în top fiind prezenţi patru mari producători doljeni, dintre care trei sunt concentraţi în jurul producţiei de autovehicule, care se realizează la Craiova.

Cummins Generator Technologies - cel mai mare profit din Dolj

După analiza datelor din actele oficiale, cel mai mare profit din judeţ a fost realizat de o firmă care activează în industrie şi exportă o mare parte a producţiei realizate la Craiova. Aşadar, firma cu capital englezesc Cummins Generator Technologies Romania SA este cea care a înregistrat anul trecut cel mai mare profit brut, precum şi net din Dolj. Datele din bilanţ publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice arată că firma Cummins a înregistrat un profit brut pe 2016 de 47,032 milioane de lei, iar după ce a plătit impozit pe profit către statul român a înregistrat un profit net de 39,195 milioane de lei. Cummins a cumpărat în urmă cu mulţi ani o hală de producţie de la Electroputere Craiova şi produce aici generatoare electrice. Un simplu calcul matematic arată că impozitul pe profit plătit către statul român pentru anul financiar trecut este de peste 7 milioane de lei. Conform datelor din bilanţ, profitul respectiv a fost realizat cu 577 de angajaţi.

Podul de la Calafat a adus statului al doilea profit pe judeţ

Surpriza topului firmelor după profit vine de la o societate înfiinţată de statul român, în parteneriat cu bulgarii, care se ocupă cu încasarea taxei pentru traversarea podului peste Dunăre de la Calafat. Este vorba despre firma româno-bulgară Danube Bridge Vidin-Calafat AD Bulgaria, Sucursala Calafat România, la care acţionar din partea statului român este Ministerul Transporturilor şi care administrează podul peste Dunăre. Entitatea economică este amplasată la punctul de trecere al frontierei de la Calafat. Profitul brut al societăţii respective pe anul trecut a fost de 38,568 milioane de lei, iar profitul net înregistrat a fost de 32,382 milioane de lei. Firma încasează taxa de pod pentru toate mijloacele de transport care ies din ţară pe la Calafat, tranzitând podul, iar din veniturile rezultate se plătesc în ţară TVA, impozit pe venit, impozit pe profit şi contribuţiile pentru angajaţi, în număr de 34. Activitatea a fost deosebit de profitabilă, realizată cu costuri minime, din moment ce cifra totală de afaceri a fost de 41,747 milioane de lei, iar din aceasta, profitul brut s-a cifrat la 38,568 milioane de lei. O firmă similară cu Sucursala de la Calafat există pe malul celălalt al Dunării, la Vidin, societate care încasează taxa de trecere pentru toate autovehiculele care intră în România, pe pod. Impozitele şi taxele din respectiva activitate economică înregistrată la Vidin se plătesc către statul bulgar. Firma a fost înregistrată în Bulgaria şi funcţionează pe Legea nr. 166/2013 care se referă la acordul bilateral româno-bulgăresc de construire şi administrarea podului peste Dunăre Vidin-Calafat.

Ford are un profit de 29 de milioane de lei

Producătorul auto din Craiova, Ford România, a înregistrat pe 2016 un profit de 29,022 milioane de lei, situându-se pe locul trei pe judeţ. Potrivit datelor din bilanţul contabil, publicat pe internet, pe site-ul Ministerului Finanţelor, rezultă aceeaşi sumă şi la profitul brut şi la profitul net, ceea ce înseamnă că Ford nu a plătit impozit pe profit statului român. În 2015, Ford România a înregistrat o pierdere de 8,151 milioane de lei, în 2014 a avut un profit de 25,358 milioane de lei, în 2013 profitul obţinut de Ford a fost unul uriaş, atingând 68,859 milioane de lei, iar în 2012, producătorul auto a înregistrat o pierdere de 48 de milioane de lei.
Deşi, la nivel oficial, Ford nu comunică nimic despre rezultatele financiare, anul trecut, surse din fabrică au precizat, pentru GdS, că producătorul auto nu plăteşte impozit pe profit pentru că „îşi recuperează pierderile financiare de anii anteriori“, conform legislaţiei româneşti în vigoare. De altfel, de când a venit în România, Ford nu a plătit niciodată impozit pe profit statului român. În schimb, compania achită către stat impozit pe venit şi contribuţii ale angajatorului şi ale angajaţilor. Aceste contribuţii şi impozitul pe venit achitat statului român sunt în creştere în 2017, după ce compania a angajat circa 1.500 - 1.700 de oameni, astfel că Ford plăteşte dările către stat pentru 4.074 de angajaţi acum şi până la 4.200 de angajaţi, câţi vor fi până la finele anului. Ford plăteşte la bugetul local al Primăriei Craiova impozit pe clădiri, terenuri şi pentru maşini de peste 1,5 milioane de euro anual.

Furnizori ai Ford, locul patru şi opt pe judeţ, după profitul realizat

Furnizorul de componente pentru Ford, Magna Exteriors (Craiova) SRL, a înregistrat anul trecut al patrulea profit net pe judeţ, ca valoare, atingând 23,882 milioane de lei. Profitul brut evidenţiat în documente a fost de 27,696 milioane de lei, ceea ce înseamnă că furnizorul Ford a achitat impozit pe profit către statul român. Magna este o firmă cu acţionariat canadian şi produce bara de paraşoc pentru Ford, unitatea de producţie de la Craiova fiind amplasată pe platforma industrială din curtea Ford România.
Tot un furnizor al Ford, Kirchhoff Automotive România SRL, care livrează pentru producătorul auto din Bănie părţi de caroserie, a înregistrat în 2016 un profit net de 17,946 milioane de lei, aferent unui profit brut de 19,849 milioane de lei. Ceea ce înseamnă că şi Kirchhoff plăteşte statului român impozit pe profitul realizat în România. Compania se află pe locul şapte pe judeţ, după valoarea profitului net realizat, conform datelor din bilanţul contabil.

Agricultura, energia şi producţia software au adus profituri uriaşe

Revenind la topul firmelor după profitul realizat anul trecut, pe locul cinci se află Solarex Impex SRL. Firma comercializează diverse produse pentru agricultură, având drept obiect principal de activitate „comerţ cu ridicata al produselor chimice“ şi 117 salariaţi. Profitul brut înregistrat anul trecut a fost de 27,747 milioane de lei, în 2016, aferent unui profit net de 23,741 milioane de lei.
Pe locul şase pe judeţ după profit este o firmă cu obiect principal de activitate de „editare a altor produse software“. Syncro Soft SRL a avut o cifră de afaceri de 29 de milioane de lei, iar profitul brut a ajuns la 22,448 milioane de lei, ceea ce arată că producţia de software este destul de profitabilă la această societate. Profitul net realizat a fost de 18,987 milioane de lei.
Furnizorul de energie electrică CEZ Vânzare SA se află pe locul opt pe judeţ, după profitul net realizat anul trecut, care se cifrează la 15,893 milioane de lei. În acest domeniu de activitate, profitul este foarte uşor de realizat.
Pe locul nouă pe judeţ se situează tot o firmă care activează în agricultură, respectiv Oltyre SRL, care are obiect de activitate cultivarea cerealelor şi plantelor, societatea deţinând terenuri agricole în judeţele Dolj şi Olt. Profitul brut al firmei a fost de 17,851 milioane de lei, iar profitul net rezultat după impozitare este de circa 15 milioane de lei.
Distribuţie Energie Oltenia SA (fosta CEZ Distribuţie) ocupă locul 10 pe judeţ, după profitul net realizat anul trecut, care a fost de 8,373 milioane de lei, faţă de un profit brut mult mai mare înregistrat, care figurează pe Ministerul Finanţelor ca fiind de peste 24 de milioane de lei.
 
 • Currently 3.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 3.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Un articol de tembel.Se interzic dar aveti grija c ...
  Mașinile diesel, interzise OFICIAL

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  da dusmanul americii este ue ...
  Donald Trump, aspru criticat pentru prestaţia de la Helsinki

  1..6,ai fost pestele?? ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  ****rea asta care a fost fotografiata cand ii face ...
  Ana Birchall: Azerbaidjan este un partener strategic valoros al României

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Business Style

  Actualitate

  Turism

  IT&C

  Transporturi

  Retail

  Extern

  Util