Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Credeți că pedepsele pentru violatori ar trebui crescute?

Da
Nu
Pedepsele actuale sunt corecte
Nu stiu, nu mă interesează

Comentarii (4) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Petrom ameninţă că reduce investiţiile

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-11-07

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Gheorghe: Contextul de piaţă ne determină să revizium planurile de investiţii pentru 2015. Un cadru fiscal stabil şi predictibil este o condiţie-cheie pentru viitorul program de investiţii
Compania: Anticipăm discuţii cu autorităţile privind sistemul de impozitare a hidrocarburilor şi taxele nou introduse
În acest an, OMV Petrom a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 mld. euro


Petrom a anunţat ieri că planurile de investiţii şi ţintele de producţie pentru anul 2014 ale OMV Petrom rămân, în mare măsură, neschimbate, însă în condiţiile scăderii recente a preţurilor la ţitei, compania a început un proces de revizuire a proiectelor de investiţii. 
„Contextul de piaţă mai puţin favorabil şi cu volatilitate ridicată, ne determină să revizuim planurile de investiţii pentru 2015. (...) Un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi predictibil, favo­rabil investiţiilor, rămâne o condiţie-cheie pentru viitorul nostru program de investiţii”, a afirmat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.
Programul de investiţii pentru anul viitor, va fi anunţat pe 19 fe­bruarie 2015, odată cu rezultatele financiare ale Grupului pentru trimestrul al patrulea şi cele preliminare pentru anul 2014. 
În acest an, OMV Petrom a alocat un buget de investiţii de peste 1,3 miliarde euro, din care aproximativ 85% este dedicat proiectelor din E&P (forarea sondelor de dezvoltare, proiectele de redezvoltare a zăcămintelor, activităţi de reparaţii capitale/operaţiuni de adâncime, proiectul Neptun Deep), potrivit raportului financiar al companiei, prezentat ieri.
„Având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, schimbările regimului fiscal au un impact direct asupra ope­raţiunilor companiei”, conform Petrom.
Potrivit reprezentanţilor companiei, creşterile accizei pe carburanţi implementate în ianuarie şi aprilie 2014 sporesc presiunea asupra volumelor din activitatea de marketing din România, iar noul impozit de 1,5% (taxa pe stâlp), aplicat la valoarea brută a construcţiilor, creează dificultăţi în ceea ce priveşte investiţiile din sectorul de ţiţei şi gaze. 
„Anticipăm discuţii cu autorităţile române în vederea obţinerii unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor, discuţii care vor aborda sistemul de impozitare a hidrocarburilor şi taxele nou introduse”, afirmă compania. 

Profitul net al OMV Petrom, în scădere

Profitul net al OMV Petrom a scăzut în primele nouă luni la 2,407 mld. lei, cu o treime mai mic faţă de ianuarie-septembrie 2013 (3,666 mld. lei). Totodată, profitul net al companiei a fost de peste trei ori mai mare în trimestrul al treilea (1,02 mld lei) faţă de al doilea trimestru din 2014 (312 mil. lei ) însă mai mic faţă de iulie-septembrie 2013 (1,273 mld. lei).
De asemenea, vânzările companiei au scăzut în perioada ia­nuarie-septembrie cu 11%, de la 18,15 miliarde lei la 16,195 mi­liarde de lei.
La nivel de grup, profitul înainte de dobânzi şi impozitare (EBIT) după primele nouă luni din 2014 a scăzut cu 24%, de la 4,556 mld. lei la 3,449 mld. lei.
„Disciplina noastră financiară riguroasă din ultimii ani şi alocarea strictă a capitalului ne-au permis îndeplinirea obiectivelor pentru primele nouă luni în pofida volatilităţii recente a preţului ţiţeiului. În schimb, mediul de piaţă în activitatea de gaze şi energie a rămas dificil, cererea de gaze şi preţurile la electricitate contractându-se”, a afirmat Mariana Gheorghe, în raportul financiar al Petrom. 
Producţia zilnică de hidrocarburi a Grupului a fost de 178,1 mii bep/zi (din care 169,9 mii bep/zi în România), iar producţia totală a fost de 16,4 mil. bep, cu 2,4% sub nivelul din T3/13, reflectând, în principal, producţia mai mică realizată în Kazahstan, se arată în comunicatul companiei. În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 15,63 milioane bep, cu 0,8% mai mică decât în T3/13 (15,75 milioane bep).
Producţia internă de ţiţei a fost de 7,0 milioane bbl, cu 3,3% sub nivelul înregistrat în T3/13 (7,23 milioane bbl), din cauza lucrărilor de reparaţii capitale planificate. Producţia internă de gaze a înre­gistrat o uşoară creştere, până la valoarea de 8,6 milioane bep, susţinută în principal de punerea în producţie a unor sonde noi pe zăcămintele Totea şi Mamu. În Kazahstan, producţia a înregistrat valoarea de 0,76 milioane bep, cu 26% mai mică faţă de perioada similară a anului 2013, reflectând, în principal, dificultăţile legate de integritatea conductelor, precum şi declinul natural al unor zăcăminte-cheie.
În trimestrul al patrulea, Petrom a finalizat forajul a 56 de sonde noi şi sidetrack-uri, compa­rativ cu 48 de sonde noi forate în perioada similară a anului precedent.
Costurile de producţie ale Grupului în dolari pe baril au crescut cu 10%, în principal din cauza creşterii costurilor în România şi scăderii producţiei din Kazahstan. În România, costurile de producţie în USD/bep au crescut cu 11%, iar în RON/bep au crescut cu 10% faţă de T3/13, reflectând, în principal, noul impozit pe construcţii introdus în 2014.

Vânzările de gaze au scăzut cu un sfert

EBIT excluzând elementele speciale s-a deteriorat semnificativ faţă de trimestrul al treilea din 2013, reflectând contribuţia negativă a activităţilor de gaze şi energie electrică, determinată de condiţiile de piaţă nefavorabile. În, rezultatul activităţii de gaze a fost afectat şi de tariful de transport (6 lei/MWh) impus de ANRE, începând cu 1 august 2014, pentru volumele de gaze injectate în depozite subterane, precum şi de provizionul în sumă de 30 mi­lioane lei pentru clienţi incerţi.
Consumul estimat de gaze na­turale al României a scăzut cu 9%, în timp ce volumul vânzărilor de gaze ale OMV Petrom s-a diminuat cu 23%. Cererea mai mare a industriei producătoare de îngră­şăminte chimice şi extinderea portofoliului de clienţi nu au putut compensa scăderea cererii din partea marilor companii de furnizare şi distribuţie de gaze şi utilizarea redusă a centralei de la Brazi.


Pierderi pe sectorul de electricitate

Producţia brută estimată de energie electrică a României a crescut cu aproape 16% faţă de trimestrul al treilea din 2013, iar consumul naţional brut estimat a crescut cu 2%, înregistrându-se exporturi-record (2,3 TWh balanţă netă estimată export-import).
În perioada iulie-septembrui, parcul eolian Dorobanţu a avut o disponibilitate netă de 91% şi a generat o producţie netă de electricitate de 0,01 TWh, cu 14% mai mică decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  Bacovia,din regatul cel bacovian ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  Nu mai este nicio indoiala. Romanii s- au convins. ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  Ilie una cu Alah,mai baga ...
  Cutremur puternic luni dimineață: Cel puțin trei persoane au murit și peste 100 au fost rănite

  PROBA e mama justiţiei. Cine frânează şi ASCUN ...
  Noi dezbateri la Codul de procedură penală şi legea privind organizarea judiciară

  COLUMBIA 8 DUMNEZEU 8; COLUMBIA 16 Iisus Hristos 1 ...
  Noul președinte al Columbiei, Ivan Duque, și-a anunțat drept prim obiectiv «corectarea» acordului cu gherilele FARC

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie