Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Vânzările și profitul Petrom, în scădere față de 2013 deși rezultatul net din T3 a fost triplu față de trimestrul doi

Actualitate Companii - Curierul National
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-11-06

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:

 

Profitul net al OMV Petrom a scăzut în primele nouă luni la 2,407 mld. lei, cu o treime mai mic față de ianuarie-septembrie 2013 (3,666 mld. lei). Profitul net a fost de peste trei ori mai mare în T3 (1,02 mld lei) față de al doilea trimestru din 2014 (312 mil. lei ) însă mai mic față de iulie-septembrie 2013 (1,273 mld. lei).

Vânzările companiei au scăzut în perioada ianuarie-septembrie cu 11%, de la 18,15 miliarde lei la 16,195 miliarde de lei.

La nivel de grup, profitul înainte de dobânzi şi impozitare (EBIT) după primele nouă luni din 2014 a scăzut cu 24%, de la 4,556 mld. lei la 3,449 mld lei.

“Mediul de piaţă în activitatea de gaze şi energie a rămas dificil, cererea de gaze şi preţurile la electricitate contractându-se. Contextul de piaţă mai puţin favorabil şi cu volatilitate ridicată, ne determină să revizuim planurile de investiţii pentru 2015. Acestea vor fi anunţate pe 19 februarie 2015, odată cu rezultatele financiare ale Grupului pentru trimestrul al patrulea şi a celor preliminare pe anul 2014. Un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi predictibil, favorabil investiţiilor, rămâne o condiţie-cheie pentru viitorul nostru program de investiţii”, a declarat Mariana Gheorghe, CEO OMV Petrom.

Kazahstanul a scăzut ușor producția față de 2013

Producţia zilnică de hidrocarburi a Grupului a fost de 178,1 mii bep/zi (din care 169,9 mii bep/zi în România), iar producţia totală a fost de 16,4 mil bep, cu 2,4% sub nivelul din T3/13, reflectând, în principal, producţia mai mică realizată în Kazahstan, se arată în comunicatul companiei. În România, producţia totală de ţiţei şi gaze a fost de 15,63 mil bep, cu 0,8% mai mică decât în T3/13 (15,75 mil bep).

Producţia internă de ţiţei a fost de 7,0 mil bbl, cu 3,3% sub nivelul înregistrat în T3/13 (7,23 mil bbl), din cauza lucrărilor de reparaţii capitale planificate. Producţia internă de gaze a înregistrat o uşoară creştere, până la valoarea de 8,6 mil bep, susţinută în principal de punerea în producţie a unor sonde noi pe zăcămintele Totea şi Mamu. În Kazahstan, producţia a înregistrat valoarea de 0,76 mil bep, cu 26% mai mică faţă de perioada similară a anului 2013, reflectând, în principal, dificultăţile legate de integritatea conductelor, precum şi declinul natural al unor zăcăminte-cheie.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi a scăzut cu 4% comparativ cu T3/13, deoarece uşoară creştere a volumului de vânzări de gaze în România a fost contrabalansată de volumele mai mici din Kazahstan, precum şi de scăderea vânzărilor de ţiţei şi condensat în România.

În T3/14 a fost finalizat forajul a 56 de sonde noi şi sidetrack-uri, comparativ cu 48 de sonde noi forate în perioada similară a anului precedent.

Taxa pe stâlp a mărit costul de producție cu 10%

Costurile de producţie ale Grupului în dolari pe baril au crescut cu 10%, în principal din cauza creşterii costurilor în România şi scăderii producţiei din Kazahstan. În România, costurile de producţie în USD/bep au crescut cu 11%, iar în RON/bep au crescut cu 10% faţă de T3/13, reflectând, în principal, noul impozit pe construcţii introdus în 2014.

Investiţiile de explorare au crescut până la 370 mil lei, reflectând, în cea mai mare parte, forajul sondei Domino-2 în zona de adâncime a Marii Negre (utilizând instalaţia de foraj Ocean Endeavor), precum şi forajul cu succes al sondei Marina-1 în apele de mică adâncime ale Marii Negre. Cheltuielile de explorare au întregistrat valoarea de 28 mil lei, fiind cu 67% mai mici comparativ cu cele din T3/13, care au reflectat, în principal, renunţarea la anumite perimetre de explorare.

În septembrie, licenţa de explorare pentru nouă perimetre acoperind o suprafaţă de 19.000 km2 a fost prelungită până în septembrie 2017, iar la un alt perimetru s-a renunţat.


Toate cele nouă perimetre aflate în explorare fac obiectul unui singur acord de concesiune privind explorarea, dezvoltarea şi producţia. OMV Petrom se află în parteneriat cu Hunt Oil pentru două perimetre şi cu Repsol pentru alte patru perimetre.

Vânzările de gaze au scăzut cu un sfert, volumul depozitat e aproape dublu

EBIT excluzând elementele speciale s-a deteriorat semnificativ faţă de T3/13, reflectând contribuţia negativă a activităţilor de gaze şi energie electrică, determinată de condiţiile de piaţă nefavorabile. În T3/14, rezultatul activităţii de gaze a fost afectat şi de tariful de transport (6 lei/MWh) impus de ANRE, începând cu 1 august 2014, pentru volumele de gaze injectate în depozite subterane, precum şi de provizionul în suma de 30 mil lei pentru clienţi incerţi.

Consumul estimat de gaze naturale al României a scăzut cu 9%, în timp ce volumul vânzărilor de gaze ale OMV Petrom s-a diminuat cu 23% comparativ cu T3/13, când vânzările companiei au depăşit nivelul mediu aferent perioadei respective. Cererea mai mare a industriei producătoare de îngrăşăminte chimice şi extinderea portofoliului de clienţi nu au putut compensa scăderea cererii din partea marilor companii de furnizare şi distribuţie de gaze şi utilizarea redusă a centralei de la Brazi comparativ cu T3/13.

La sfârşitul T3/14, volumul total de gaze naturale aflat în depozitele subterane, deţinut de OMV Petrom, era de 552 mil mc, comparativ cu 279 mil mc la sfârşitul T3/13.

În T3/14, preţul reglementat al gazelor din producţie internă pentru sectorul non-casnic a fost stabilit la acelaşi nivel cu T2/14, respectiv 89,4 lei/MWh, în timp ce preţul pentru sectorul casnic a crescut la 53,3 lei/MWh. Preţul mediu al gazelor de import estimat de ANRE a fost de 340 USD/1.000 mc (sau echivalentul a 104 lei/MWh).

În conformitate cu o nouă obligaţie în vigoare de la 15 iulie 2014, producătorii de gaze au început să vândă o parte din producţia internă proprie pe platformele centralizate din România.

Pierderi pe sectorul de electricitate

Producţia brută estimată de energie electrică a României a crescut cu aproape 16% faţă de T3/13, iar consumul naţional brut estimat a crescut cu 2%, în T3/14 înregistrându-se exporturi-record (2,3 TWh balanţă netă estimată export-import).

Conform datelor preliminare publicate de OPCOM, preţul la electricitate s-a situat la valoarea medie de 139 lei/MWh pentru energia electrică livrată în bandă şi la 161 lei/MWh pentru energia electrică livrată în orele de vârf. Preţurile mai mici la electricitate pe Piaţa Zilei Următoare coroborate cu creşterea preţului gazelor, că urmare a procesului de liberalizare, au condus la marje negative în activitatea de electricitate pe parcursul întregii perioade. În acest context, în pofida disponibilităţii maxime, centrala Brazi a atins un nivel al producţiei nete de energie de 0,06 TWh.

În T3/14, parcul eolian Dorobanţu a avut o disponibilitate netă de 91% şi a generat o producţie netă de electricitate de 0,01 TWh, cu 14% mai mică decât în T3/13. Pentru electricitatea produsă şi livrată, OMV Petrom Wind Power S.R.L. a primit 21.500 de certificate verzi, jumătate dintre ele urmând să devină eligibile pentru tranzacţionare după 1 ianuarie 2018 (T3/13: 25.000 de certificate verzi, jumătate dintre ele eligibile pentru tranzacţionare).

 
 • Currently 4.00/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

Nota curentă: 4.0 din 1 vot

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CANCER : BOALĂ INCURABILĂ !!! ...
  ANI a descoperit conflicte de interes in randul functionarilor publici

  AICI "JOACĂ ,, BANUL : LAC SĂ FIE BROAȘTE SE AD ...
  Monopol pe piaţa energiei

  Pt. ,, TRANSPARENȚA ÎN LUME ' CU HOȚIILE LA VED ...
  Facebook încearcă să dreagă busuiocul. Zuckerberg anunţă noi măsuri şi restricţii în contextul alegerilor din 2019

  Cu 1200 de morți A ÎMPUȘCAT ȘI " justiția ,, ...
  Ion Iliescu, aşteptat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

  CFR CALATORI sa cumpere vagoane second hand din ta ...
  Întârzierile cumulate CFR în 2017: 9 ani!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Piata farma

  Curierul contabilului

  Real estate

  Util

  Gadgeturi