Cumpara acum
Prima pagină:

PDF
Descarcă »

Caricatura zilei:

PDF


Anunturi Publicitare Online
Sondaj:

Cine va fi noul președinte al Federației Române de Fotbal (FRF)?

Răzvan Burleanu
Ionuț Lupescu
Marcel Pușcaș

Comentarii (0) »
Sondaje vechi »

Contact:

Adresa:
Str. Cristian Popisteanu nr. 2-4
Sector 1, Bucuresti
Telefon/Fax:
021.527.19.13
0758.256.441
E-mail:
office@curierul national.ro

trafic@curierul national.ro
« Alte articole din categoria Actualitate Companii

Taxele şi impozitele au tăiat masiv din profitul Petrom

Actualitate Companii - Andreea Stoica / andreea.stoica@curierulnational.ro
(citeste alte articole de acelasi autor »)
Data adaugarii: 2014-08-13

Versiunea pentru tiparire
Trimite prin e-mail

Marimea textului:


Petrom a înregistrat în prima jumătate a acestui an o scădere de 42% a profitului net atribuibil acţionarilor, la 1,387 miliarde lei
Totuşi, compania a adus cea mai mare parte din profitul acţionarului majoritar OMV
Taxele suplimentare la buget au fost de 370 milioane lei, din care 162 milioane lei au reprezentat taxa de stâlp


Petrom a înregistrat în prima jumătate a acestui an o scădere de 42% a profitului net atribuibil acţionarilor, la 1,387 miliarde lei, faţă de nivelul de 2,391 miliarde lei înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut. Declinul a fost cauzat de impozitarea suplimentară (taxa pe stâlp), precum şi de cererea redusă de produse petroliere şi gaze, potrivit raportului financiar al companiei, făcut public ieri.
Totuşi, Petrom a adus cea mai mare parte din profitul acţionarului majoritar OMV. Astfel, compania a generat în primul semestru din acest an 56,7% din profitul OMV, faţă de 43,4% în perioada similară a anului trecut. Câştigul grupului austriac a fost afectat puternic de scăderea marjelor de rafinare, deprecierea dolarului şi instabilitatea politică din Libia şi Yemen.
Câştigul înainte de taxe şi dobânzi al OMV a scăzut cu 53% în primul semestru, de la 1,92 miliarde de euro în urmă cu un an la 908 milioane de euro, iar Petrom a adus o contribuţie de 470 de milioane de euro, în scădere cu 30% comparativ cu 667 milioane de euro în primele şase luni din 2013.
"În prima jumătate a anului 2014 am continuat să implementăm proiectele noastre de investiţii în conformitate cu strategia companiei. Astfel, am finalizat cu succes, în termenele şi bugetul stabilite, proiectul de modernizare a rafinăriei Petrobrazi, demarat în 2010, în valoare de 600 mil. euro, care ne va permite îmbunătăţirea marjelor de rafinare şi o mai bună satisfacere a cererii pieţei. În E&P, operaţiunile de foraj şi reparaţii capitale au contribuit la stabilizarea producţiei interne. În zona offshore de mică adâncime, sonda de explorare Marina-1 a descoperit cel mai mare zăcământ de ţiţei din Marea Neagră, de la privatizare. În zona de mare adâncime am finalizat mobilizarea platformei Ocean Endeavor, care ne-a permis începerea forajului la sonda Domino-2 din blocul Neptun Deep, cu scopul de a confirma descoperirea iniţială de gaze şi de a identifica posibilităţi suplimentare de explorare. Cererea redusă de produse petroliere şi gaze, combinată cu impozitarea suplimentară introdusă în 2013-2014, a neutralizat în mare măsură beneficiile rezultate în urma liberalizării preţului la gaze. Cu toate acestea, având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze şi presupunând un viitor cadru fiscal şi de reglementare favorabil investiţiilor, ne vom continua proiectele, concentrându-ne în special pe cele de explorare şi redezvoltare zăcăminte, atât onshore, cât şi offshore", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A.


162 milioane de lei - taxa pe stâlp

OMV Petrom a plătit în primul semestru taxe suplimentare la bugetul de stat în valoare de aproximativ 370 de milioane de lei, din care 162 milioane de lei au reprezentat taxa pe stâlp.
Pentru taxa pe construcţii speciale (taxa de stâlp), de 1,5% din valoarea contabilă brută, compania a plătit în primele şase luni 162 milioane de lei. De asemenea, OMV Petrom a plătit în intervalul analizat alte 219 milioane de lei în contul altor taxe şi impozite.
OMV Petrom a achitat în primul semestru taxe şi dividende totale de 5 miliarde de lei, echivalentul a 11,3% din veniturile bugetului de stat, se arată într-un comunicat al companiei.
Impozitul pe veniturile suplimentare este echivalentul a 60% din veniturile obţinute în urma liberalizării preţului gazelor naturale.
Compania arată că din cauza taxelor suplimentare planurile de investiţii sunt sub presiune, în timp ce câştigurile aferente liberalizării preţului gazelor au fost neutralizate.
OMV Petrom a înregistrat în primele şase luni vânzări de 10,72 miliarde lei, în scădere cu 7% faţă de rezultatul din primul semestru al anului trecut, şi a avut un profit net de 1,9 miliarde de lei, mai mic cu 22%, a anunţat marţi compania.

Petrom spune că taxele recente afectează rentabilitatea unor investiţii

"Cadrul de reglementare pentru gaze şi energie electrică trece prin schimbări semnificative, cu impact puternic asupra rezultatelor financiare şi operaţionale ale companiei", se precizează în raportul financiar. 
În România, preţul gazelor din producţia internă aplicabil sectorului noncasnic în a doua jumătate a anului 2014 a fost stabilit la 89,4 RON/MWh (acelaşi nivel ca în T2/14), preţul pentru T4/14 urmând a fi revizuit ulterior.
De asemenea, compania estimează că cererea de gaze naturale a României va continua să scadă, fapt ce va genera intensificarea concurenţei pe piaţă şi a presiunii asupra marjelor. 
Pe piaţa de electricitate, se preconizează că preţurile vor fi sub presiune, atât din cauza dinamicii producţiei, sursele regenerabile fiind de aşteptat să atingă o cotă sporită în mixul de producţie, cât şi din cauza cererii scăzute de electricitate, care reflectă în parte iniţiativele de eficientizare energetică.
În plus, marjele de rafinare şi volumele din marketing vor continua să rămână sub presiune, ca urmare a cotaţiilor internaţionale ridicate la ţiţei şi produse petroliere, precum şi ca efect al creşterii taxelor pe carburanţi şi a concurenţei sporite din România.
"Având în vedere ciclul lung al investiţiilor în sectorul de ţiţei şi gaze, recentele schimbări ale regimului fiscal au un impact direct asupra operaţiunilor companiei. Aceste schimbări afectează atât cererea şi oferta pe piaţă, cât şi rezultatele financiare şi performanţa operaţională ale companiei. Impozitul de 1,5%, aplicat la valoarea brută a construcţiilor, care a fost introdus la 1 ianuarie 2014, are un impact negativ direct asupra costurilor de operare în toate segmentele de activitate ale companiei (în special în E&P) şi afectează rentabilitatea unora dintre proiectele noastre investiţionale. Mai mult decât atât, creşterile accizei pe carburanţi, implementate în ianuarie şi aprilie 2014, sporesc presiunea asupra volumelor şi marjelor din activitatea de marketing din România", au spus reprezentanţii companiei, adăugând că anticipează discuţii cu autorităţile române în vederea obţinerii unui cadru fiscal şi de reglementare stabil pe termen lung şi favorabil investiţiilor, discuţii care vor aborda impozitarea suplimentară a hidrocarburilor şi impozitul pe construcţii. 
 
 • Currently nan/5
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Noteaza articolul.

 Comentarii

Curierul National nu este responsabilă juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastră vă revine în exclusivitate.

  Timpul de 30 zile în care puteaţi face comentarii pe marginea acestui articol a expirat.


  Recomandat Curierul National
  Ultimele comentarii:

  CANCER : BOALĂ INCURABILĂ !!! ...
  ANI a descoperit conflicte de interes in randul functionarilor publici

  AICI "JOACĂ ,, BANUL : LAC SĂ FIE BROAȘTE SE AD ...
  Monopol pe piaţa energiei

  Pt. ,, TRANSPARENȚA ÎN LUME ' CU HOȚIILE LA VED ...
  Facebook încearcă să dreagă busuiocul. Zuckerberg anunţă noi măsuri şi restricţii în contextul alegerilor din 2019

  Cu 1200 de morți A ÎMPUȘCAT ȘI " justiția ,, ...
  Ion Iliescu, aşteptat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

  CFR CALATORI sa cumpere vagoane second hand din ta ...
  Întârzierile cumulate CFR în 2017: 9 ani!

  Top articole:

  Afişează articolele cele mai:
  Votate | Comentate | Expediate

  Radio Sud

  Tipografia de Sud
  Orologia Primo minuto

  Sumarul ediţiei:

  Eveniment

  Economie

  Finante Banci

  Piata bursiera

  Actualitate Companii

  Specializat

  Politic

  Economie mondiala

  Actualitate

  IT&C

  Extern

  Util

  Gadgeturi